1. Kas iš tiesų yra inkštirai?

Tiek juodi spuogeliai, tiek spuogeliai baltomis viršūnėlėmis yra poros odoje, užsikimšusios sebumu ir negyvomis odos ląstelėmis. Balti spuogeliai yra po oda, o juodi – iškilę. O juodi jie todėl, kad melaninas sebume reaguoja su deguonimi ir patamsėja.

2. Ar įmanoma čiaudėti atsimerkus?

Galite pabandyti. Čiaudint užsimerkiama dėl reflekso – kai smegenys siunčia signalą čiaudėti, dalis jų siunčia signalą užsimerkti. 

Tikrai nemanykite, kad čiaudint atsimerkus išsprogs akys – jei jau išsprogtų, išsprogtų ir užsimerkus, ir atsimerkus.

3. Ar tiesia, kad merginos turi sėklides, tik jos organizme virtusios kiaušidėmis?

Vienintelė tiesa – kad sėklidės ir kiaušidės užsimezga panašiai. Gimdoje embriono lytinės liaukos abiejų lyčių vaisių yra vienodos. Tam tikras genas lemia tai, ar vaisius bus vyriškos, ar moteriškos lyties.

4. Kam reikalingi protiniai dantys?

Protiniai dantys – paskutiniai išaugę krūminiai dantys, nuo kitų krūminių dantų jie nesiskiria. Jie išauga žmonėms, kai jie yra maždaug 17–25 m. amžiaus. Na, tikėtina, kad tokio amžiaus daromės protingesni. Jei žandikaulis nėra per mažas, protiniams dantims pakanka vietos, jei per mažas – juos išrauna.

5. Ar kūne yra mėlyno kraujo?

Diagramos, kuriose vaizduojamos raudonos arterijos ir mėlynos venos, klaidina. Kraujas be deguonies yra tamsiai raudonos spalvos, kraujas su deguonimi yra šviesesnis. Pagalvokite – juk įsipjovus pirštą niekada nebėga mėlynas kraujas.

Per odą venos atrodo mėlynos dėl skirtingo šviesos spindulių ilgio, tai priklauso ir nuo to, kaip giliai odoje yra kraujagyslės.

6. Kodėl odai, nagai ir plaukai atauga, o galūnės neatauga?

Atsakymas trumpas – mokslininkai nežino.

Vaisiui vystantis gimdoje dėl kamieninių ląstelių susiformuoja visi organai. Kai gimstame embriono kamienines ląsteles pakeičia suaugusios kamieninės ląstelės. Dėl šių ląstelių formuojasi nauji odos sluoksniai, susidaro naujos kraujo ląstelės ir pan., bet visos galūnės neatauga.

Kai kuriems gyvūnams, pvz., salamandroms, galūnės atauga. Mokslininko Enriques Amayos teigimu, mes esame šiltakraujės būtybės, negalime savaitėmis išbūti pasislėpę, kad ataugtų naujos galūnės.

7. Kam reikalingos išskyros iš akių?

Tai tiesiog akių bioproduktas. Akių obuoliuose yra Mebomo liaukos, kurios gamina aliejų, kuris drėkina akių obuolius ir dėl to galite mirksėti.

Per naktį šis aliejus susimaišo su vandeningomis traiškanomis. Visa tai per naktį susikaupia akių kampučiuose.

8. Kodėl vienos kūno dalys yra plaukuotesnės už kitas?

Yra trys plaukų augimo ciklai: anagenas, katagenas ir telogenas. Anagenas – augimo fazė. Kuo ilgiau plaukai būna joje, tuo ilgesni užauga.

Galvos plaukai būna anageno fazėje nuo dvejų iki šešerių metų, o antakių plaukeliai būna anageno fazėje tik apie du su puse mėnesio. Po anageno fazės plaukas nebegauna kraujo ir iškrenta, kai jo vietoje išauga naujas plaukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)