O kas nutiks, jei netyčia suvalgysite pelėsį? Gera žinia ta, kad atsitiktinai suvalgę supelijusių maisto produktų greičiausiai nemirsite ir rimtai nesusirgsite, ypač jei esate sveikas suaugęs žmogus, turintis stiprią imuninę sistemą.

Pelėsių grybiena plinta giliai produkto viduje

Vis dėlto sveikos mitybos ekspertai sutinka, kad valgyti supelijusį maistą yra visiškai nepageidautina.

Turėtumėte vengti valgyti maisto produktus, turinčius pelėsio požymių, išskyrus kelias išimtis. Tam yra keletas labai svarių priežasčių. Panagrinėkime priežastis.

Kas nutinka, kai valgote supelijusią duoną?

Supelijusi duona

Žinoma, visi mieliau valgome šviežią duoną, tačiau jei atsiranda pelėsis, turbūt ne kartą girdėjote kai kurių žmonių patarimą tiesiog nupjauti pelėsį nuo duonos ir toliau ramiai valgyti duoną.

Rekomenduojame nesilaikyti šio patarimo.

Tokios duonos nereikėtų valgyti, nes pelėsio šaknys gali įsiskverbti gana giliai į duonos minkštimą.

Pelėsis ant duonos nėra tai, į ką galima užmerkti akis. Pelėsiniu maistu užsikrėtus gali kilti alerginių reakcijų ir kvėpavimo sutrikimų.

Kai kuriais atvejais pavojinga net įkvėpti pelėsių sporų.

Pelėsis

Kas nutinka, kai valgote supelijusį sūrį?

Mėlynasis pelėsinis sūris

Bet kuris aistringas sūrio mėgėjas gali numanyti, kad atsakymų variantai gali būti labai įvairūs, priklausomai nuo to, apie kokią sūrio rūšį kalbame.

Juk tam tikros pelėsių rūšys iš tiesų naudojamos būtent tam tikrų rūšių sūriams, pavyzdžiui, brie ar gorgonzola, gaminti.

Taigi, jei valgysite šių rūšių sūrį, vienintelis dalykas, kuris jums nutiks, bus tas, kad jausitės sotūs ir patenkinti suvalgę skanią sūrio riekelę.

Tik įsitikinkite, kad šis pelėsis būdingas tik šiai veislei, o ne susidarė ant jos dėl netinkamo laikymo.

Tačiau tikriausiai esate girdėję, kad daugelį minkštųjų sūrių, varškės, grietinėlės ir rikotos sūrių, jei ant jų randama pelėsio, reikėtų nedelsiant išmesti į šiukšlių dėžę.

Šiuose sūriuose pelėsių grybiena gali pasklisti po visą sūrį.

Be to, kartu su pelėsiu produkte gali daugintis įvairios kenksmingos bakterijos, pavyzdžiui, listerijos, bruceliozės, salmonelės ir E. coli.

Tai reiškia, kad rizikuojate patirti nemalonių simptomų, tokių kaip viduriavimas ir vėmimas.

O kaip dėl kietųjų ir pusiau minkštųjų sūrių, pavyzdžiui, čederio, parmezano ar šveicariškojo?

Tokiais atvejais, priklausomai nuo to, kiek pelėsio susidarė ant sūrio, galite turėti šiek tiek daugiau laisvės.

Kadangi pelėsis paprastai neįsiskverbia į kietus ir pusiau minkštus sūrius, pelėsio pažeistą dalį galima nupjauti, o likusią panaudoti.

Paprasčiausiai nupjaukite porą centimetrų aplink ir žemiau pelėsio ir kruopščiai nuplaukite peilį prieš pjaustydami sūrį ar kitus maisto produktus.

Ir visada prisiminkite svarbiausią šaldytuvo taisyklę – jei abejojate, tiesiog išmeskite produktą.

Kas atsitinka, kai valgote kitų pelėsiais apaugusių maisto produktų?

Pelėsis ant uogienės

Jei pastebėjote, pelėsis ant minkštų maisto produktų kelia daug didesnį pavojų sveikatai nei pelėsis ant kietų maisto produktų.

Kietus vaisius ir daržoves, pavyzdžiui, kopūstus, paprikas ir morkas, galite nupjauti pelėsio pažeistą vietą, o likusią neužterštą maisto dalį palikti.

Kadangi pelėsių grybiena negali giliai įsiskverbti į tankų, mažai drėgmės turintį maistą, nėra jokios žalos suvalgyti likutį.

Tačiau jei ant minkštų vaisių ar daržovių, pavyzdžiui, persikų, pomidorų ar agurkų, pastebėjote pelėsį, nedelsdami išmeskite juos į šiukšlių dėžę.

Kadangi šiuos maisto produktus daugiausia sudaro skystis, pelėsiniai grybai įsiskverbia giliai į produkto vidų ir neapsiriboja tik paviršiniu užkrėtimu.

Supelijęs vaisius ar daržovė ne tik atrodys baisiai, bet ir gali kelti riziką apsinuodyti maistu.

Asociatyvi nuotr.

Išvada

Saugokime šviežią ir sveiką maistą. Nepamirškite, kad pagrindinė maisto produktų gedimo priežastis – galiojimo laiko ir laikymo sąlygų nesilaikymas.

Reguliariai tikrinkite šaldytuvą ir kitas namuose esančias maisto laikymo vietas ir pašalinkite pelėsiu užkrėstus maisto produktus, kad pelėsis neplistų į kitus maisto produktus.