Važiuodama į kelionę autobusu ji pirkdavo du bilietus, kad neprispaustų keleivio, nes vienoje sėdynėje neišsitekdavo. Kad ir kaip norėdavo pagulėti vonioje, prausdavosi tik po dušu, nes į vonią sėdomis netilpdavo. Išsiruošusi su vyru į vakarėlį nugirsdavo kaimynių repliką: "Kaip toks gražus vyras gali gyventi su šitokia kiaule?"

Būdama finansininkė išėjo vasarą iš banko su 60-70 tūkst. litų rankinėje ir nuo kaitros nualpo. Keli vyrai vos užvilko ją laiptais namo. Ji negalėdavo susilenkti užsirišti batų raištelių - į pagalbą kvietė vyrą.

Nuėjusi į parduotuvę, išėjusi pasivaikščioti, užlipusi kelis aukštus laiptais grįždavo namo taip pavargusi, tarsi būtų nukasusi milžinišką bulvių lauką. Net ir keli šimtai metrų atimdavo visas jėgas.

Dabar tai jau tik praeitis. Nors ponia Marija šiandieną pensininkė, lieknumu bei žvalumu, puikia savijauta pranoksta ne vieną gerokai jaunesnę už save. Prieš trejus metus svėrusi 142 kilogramus dabar moteris gali pasigirti proporcingomis kūno linijomis ir puikia savijauta - po beveik dešimtmetį trukusios atkaklios kovos su antsvoriu moteris atrado naują būdą, kaip jį įveikti - dabar tesveria 68 kilogramus.

Pataikavimas pilvo džiaugsmams

Jaunystėje Marija svėrė apie 50 kilogramų. Dailiai merginai grakščių kūno formų galėjo pavydėti ne viena draugė. Tačiau bėgant metams viskas pradėjo keistis. Atsiradus varginančioms gimdos miomoms, po atliktos operacijos sutriko medžiagų apykaita, nenumaldomai pradėjo augti svoris. Svarstyklių moteris namie neturėjo, bet apie didėjantį svorį liudijo "mažėjantys" drabužiai - į juos moteris vis sunkiau įsisprausdavo. Kalta buvo ne tik liga. Tada Marija dirbo vyriausiąja finansininke statybos firmoje. Dieną nepavalgydavo, grįžusi vakare kimšdavo. Kartą toptelėjo mintis pasisverti. Užlipusi ant statybinių cemento svarstyklių moteris nustėro - rodyklė sustojo ties skaičiumi 142!

"Visada mėgau daug ir skaniai pavalgyti, niekada negailėdavau pinigų skanėstams. Taip pat mėgau ruošti valgį, buvau pradėjusi net kulinarinį verslą - gaminome įda rytas vištų šlauneles ir tiekėme didiesiems prekybos centrams. Sėdimas darbas, stresas, pataikavimas pilvo džiaugsmams lėmė vis didėjantį svorį, kol jis pamažu tapo viena didžiausių problemų mano gyvenime", - prisimena Salenekienė.

Dešimtmečio kova

Dietų Marija griebėsi toli gražu ne dėl grožio. Dėl jo nenusigręžė nei vyras, nei draugai. Didžiausią susirūpinimą kėlė pablogėjusi sveikata.

"Tai buvo didžiulė ir nepakeliama našta. Kūno svoris didžiulis, ne pagal ūgį, kraujospūdis - nuolat gerokai per aukštas, cholesterolio kiekis pavojingas. Skaudėdavo sąnarius, vargindavo dusulys, ilgiau judėti ar dirbti fiziškai buvo didelė kančia. Vaistus rydavau saujomis. Dažnai prireikdavo statyti lašines. Galiausiai diagnozuota priešinsultinė būsena", - prisiminimais dalijasi Salenikienė. Sunku būdavo iškęsti ne tik fizinius skausmus. Moteris dėl milžiniško svorio baisiai kompleksavo, ėmė vengti žmonių, niekur neišlįsdavo iš namų.

Vieną dieną suėmė save į rankas: reikia mesti svorį, ir ne nuo rytojaus, o dabar! Tačiau kaip tai padaryti? Kaip ir visi storuliai, Marija griebdavosi visų nugirstų dietų. Veltui. Kardinaliomis priemonėmis bandė pagal jas lieknėti kone devynis kartus, tačiau, kaip ir buvo galima tikėtis, drastiškos priemonės nebuvo veiksmingos, tik dar labiau varė į neviltį - jeigu ir pavykdavo numesti apie 10 kilogramų, tai netrukus, vos šiek tiek atsipalaiduodavo, priaugdavo 15 kilogramų.

Nuolatinė kova, beviltiški bandymai ir savigrauža tęsėsi apie dešimtmetį. "Netikėjau stebuklu, maniau, kad mano dienos suskaičiuotos. Gulėjau kaip maišas lovoje, apsikrovusi knygomis apie sveiką gyvenseną, dietas ir verkiau. Galvoje sukosi viena mintis - žūtbūt reikia sublogti", - išgyvenimus prisimena Marija.

Būti sočiam ir lieknėti

Moteris skaitė labai daug. Ir ne tik grožinę literatūrą. Krimto tomų tomus apie sveiką mitybą, grūdinių kultūrų galią, baltymines dietas. Perskaitė mažiausiai 200 knygų, kol atrado, kaip lieknėti sėkmingai ir be didelio vargo. Kaip tik tada į rankas pakliuvo Atkinso knyga "Mitybos revoliucija". Joje perskaitė, kad dietos, turinčios daug angliavandenių ir mažai kalorijų, trukdo numesti svorio. Moteris ėmė domėtis sveika mityba. Išstudijavusi daugybę teorijų, atsirinko tai, kas priimtiniausia: "Supratau, kad visos dietos tėra muilo burbulas, gyventi pusbadžiu netgi žalinga. Reikia keisti mitybos įpročius ir kuriam laikui atsisakyti tam tikrų produktų".

Marija pradėjo nuo Atkinso dietos, kuri kategoriškai neigia angliavandenius, bet leidžia valgyti daug baltymų - mėsos, žuvies, varškės. Moteris šią dietą kiek patobulino ir startavo. Iš valgiaraščio ryžtingai išbraukė bulves, duoną, kruopas, net dietininkų pamėgtus ryžius, miltus ir miltinius patiekalus, druską, cukrų, kavą, vaisius, uogienes, bet kokį keptą maistą ir alkoholį. Be apribojimų, iki soties valgė žuvies, liesos mėsos, kiaušinių, pieno produktų. Paskutinį kartą valgydavo 19 valandą. Per mėnesį be didelio vargo nukrito 7 kilogramai. Tai įkvėpė. Moteris net sugalvojo naujų patiekalų receptų, kad neatsibostų vienodas meniu.

Originalus išbandytas receptas

Iš vienos knygos Marija sužinojo, kad žarnynui reikia ne švelnumo, o šiurkštumo, kuris trukdo formuotis kišenėlėms, o esamas naikina. Jau mūsų protėviai žinojo, kad normaliai žarnyno veiklai reikia rupaus maisto. Valgydavo rupiai maltų miltų ragaišį, o iš baltų smulkiai maltų miltų sunkiau virškinamus pyragus kepdavo tik per didžiąsias šventes.

"Perskaičiusi 7 tomus mokslinių knygų apie grūdus, sužinojau, ką duoda ir kaip veikia organizmą įvairūs riešutai, sėlenos, moliūgų, melionų bei saulėgrąžų ir sezamo sėklos, tai yra tie produktai, kurie tinkamai apdoroti būna gana šiurkštūs ir gali valyti organizmą. Receptūrą tobulinau ir išbandydavau pati. Taip kilo mintis gamintis sausą javainių, riešutų, sezamo sėklų mišinį. Sukrimsdavau jo du desertinius šaukštus prieš kiekvieną valgymą, gerai sukramtydama ir užgerdama šlakeliu vandens arba žaliosios arbatos. Mišinys ne tik valydavo organizmą, bet ir išbrinkęs skrandyje suteikdavo sotumo jausmą, neleisdavo persivalgyti", - dalijasi patirtimi pašnekovė, per pusantrų metų numetusi 75 kilogramus, Svarbiausia, per trejus metus nepriaugo nė gramo.

Kai ištobulino sudėtį, javainių mišinį patvirtino Sveikatos apsaugos ministerijoje, įregistravo įmonę, išsinuomojo patalpas, pradėjo mišinį gaminti ir pardavinėti. Mišinys vadinasi "Sali", nuo Marijos pavardės - Salenėkienė. Šio mišinio negali vartoti tik tie, kurie alergiški riešutams.

Vėl džiaugtis gyvenimu

Numetusi svorio Marija pamėgo fotografuotis. Senosiose nuotraukose ji sunkiai beatpažįstama. Kai nuėjo balsuoti per prezidento linkimus ir rinkimų komisijai pateikė pasą, turėjo ilgai įrodinėti, kad tai ji. "Gal kur nors išsikraustė", - tarpusavyje šnibždėjosi kaimynai, kai neatpažino ponios Marijos, dabar besveriančios tik 68 kilogramus. Šiandien ponia Marija jaučiasi taip, tarsi būtų išaugę sparnai, jos gyvenimas pasikeitė neatpažįstamai. Nusipirkusi dviratį važinėja juo kone kasdien. Vėl pradėjo lankytis įvairiuose draugų susibūrimuose bei vakarėliuose. Įsigijo naujų drabužių, avalynės, nes batų dydis sumažėjo net keliais centimetrais. Visada norėjusi mūvėti kelnes, dabar jų turi visą dešimtį. Į suknutę, kurią vilkėjo būdama stambi, dabar tilptų kartu su kaimyne.

"Pakeičiau šukuoseną, įsigijau kosmetikos, taigi jaučiuosi puikiai, tarsi būčiau atjaunėjusi keliolika metų. Atsirado noras gražintis, puoštis. Koks smagumėlis įlįsti į maudymosi kostiumėlį ir nebijoti nusirengti paplūdimyje! Išnyko visi kompleksai. Kartą man skambina kaimynė ir sako: "Žinai, tavo vyras įsigijo meilužę. Tokią jauną ir liekną". Tai smagiai prisikvatojau. Ji manęs nepažino. Nors iš pradžių nebuvo lengva, bet mano įdėtos pastangos nenuėjo veltui. Nekamuoja sąnarių skausmai, apskritai nevartoju jokių vaistų. Trykštų energija, esu darbinga ir vėl -galiu džiaugtis gyvenimu", - šypsosi Marija.

Atkinso baltymų ir riebalų dieta

Marija Salenekienė siūlo pačios išbandytos Atkinso dietos variaciją, pasak jos, grąžinusią gerą savijautą ir gyvenimo džiaugsmą.

Negalima valgyti

Bulvių, duonos, kruopų, makaronų, miltų ir jų produktų, vaisių, druskos, cukraus, uogų, uogienių, kepinių, gerti kavos su kofeinu, alkoholinių gėrimų.

Pirma lieso maisto savaitė

1. Omletas - šaukštas mineralinio vandens, kiaušinis (galima su pievagrybiais), šaukštas petražolių arba svogūnų laiškų.

2. Omletas - kiaušinis, 2-3 šaukštai liesos varškės, šaukštas petražolių arba svogūnų laiškų.

3. Liesas kefyras (1 stiklinė).

4. Liesa varškė (1/2 pakelio) ir šaukštas žalumynų (atskiesti pasukomis).

5. Raugintos pasukos (1 stiklinė).

6. Liesas jogurtas.

7. Liesa mėsa - vištiena, jautiena, veršiena, kalakutiena, triušiena (be odelių).

8. Natūralus liesos mėsos sultinys (nugriebti riebalus), į kurį įdėta lauro lapelių, petražolių, mėlynojo svogūno, mėgstamų prieskonių.

9. Liesos mėsos šašlykas. Vištienos krūtinėlių kotletai, sumaišyti su 1/3 varškės.

10. Kalakutiena, triušiena (be riebalų).

11. Liesos mėsos kukuliai, išvirti sultinyje. Galima truputį pagardinti garstyčiomis, krienais.

12. Žuvienė su žalumynais.

13. Šviežia virta žuvis arba žuvų konservai savo sultyse, karštai rūkyta žuvis, karštai rūkyta višta.

14. Kartą per dieną salotos - pomidorų, paprikų, ridikėlių, salotų lapų, agurkų, žiedinių kopūstų, porų, salierų, petražolių, krapų (apie 150 gramų, ne daugiau kaip iš dviejų komponentų).

Pastaba

Reikia vengti silkių, morkų, citrinų, obuolių, svogūnų galvučių, bananų. Vienu metu galima valgyti tik vienos rūšies maistą.

Antra savaitė - riebaus maisto

Galima vartoti viską, kas rekomenduojama pirmą savaitę, ir net pagardinti šaukštu 15 proc. riebumo grietinės ar majonezo, garstyčiomis, krienais.

1. 2 kiaušiniai arba omletas iš 2-jų kiaušinių.

2. Paštetas iš žuvų, kepenų, vištų kepenėlių arba skilvelių ir širdelių (galima įpilti sultinio, pagardinti česnaku, svogūnu, žalumynais).

3. Keptas viščiukas (tik be odelės).

4. Mušta mėsa, žuvis - iškepti ir valgyti uždėjus truputį majonezo.

6. Virtų žuvų sultinys su alyvuogėmis, žalumynais ir virtu smulkintu kiaušiniu.

7. Šaltiena su garstyčiomis arba šaukšteliu krienų.

8. Rauginti kopūstai ar kitos daržovės su aliejumi (geriausia alyvuogių).

9. Natūralus arba koncentruotas sultinys su grietine.

10. Liesa arba riebi mėsa, net lašiniai.

11. Šonkauliukai, kalakutiena, triušiena.

12. Riebus šašlykas.

13. Omletas su sūriu.

14. Servelatas (100 gramų).

15. Riebus sūris (2-3 riekutės).

16. Karštai rūkyta žuvis.

17. Lašiša, krevetės, krabai ir kitos jūros gėrybės.

18. Pievagrybiai.

19. Česnakas, krienai, garstyčios.

Pastaba

Šią savaitę jogurto, kefyro jau nevalgyti.

Trečia pasninko savaitė

Galima suvalgyti du vienos rūšies vaisius, t. y. kivius, kriaušes, apelsinus, mandarinus, greipfrutus. Į varškę dėti lieso jogurto, truputį pasaldinti saldikliu. Jeigu saldžios varškės nenorite, įdėkite 2 skilteles česnako arba svogūno laiškų (saują).

Būtina išgerti ne mažiau kaip 3 litrus skysčių per dieną. Vakarieniauti ne vėliau kaip 18-19 valandą.