Žmogaus organizmas gali neįtikėtinai daug, tereikia įsivaizduoti kiekvieną sekundę pagaminamą iki trijų milijonų siekiančią kraujo kūnelių masę ar žmogui įsimylėjus pasikeičiančias smegenis. Kaip bebūtų gaila, vis tik kartais žmogaus organizmo pajėgumai nepelnytai nuvertinami.

Tobulas šio nedžiuginančio fakto pavyzdys – ilgus metus gyvuojantis mitas, kad nurijus kramtomąją gumą ji organizme lieka septynerius metus, rašo „The Business Insider“.

„Šis mitas prilygsta pasakojimui apie nurytas ir skrandyje sudygusias meliono sėklas“, - juokavo sveikatos ir gerovės ekspertė Caleb Backe iš „Maple Holistics“.

Taigi nors kramtomoji guma tikrai mūsų organizme nepraleis daugybės metų, vis dėlto sintetinės joje esančios medžiagos neabejotinai liks nesuvirškintos. Tiesa, tai nereiškia, kad jos organizme tūnos metų metus, nes guma kažin ar žmogaus organizme pasiliks ilgiau nei savaitę.

Kadangi skrandis periodiškai atsikrato turinio siųsdamas jį į plonąją žarną, nuryta guma patenka į žarnyną ir galiausiai iš organizmo galutinai pašalinama kartu su išmatomis.

Kaip internetinėje svetainėje yalescientific.org rašo Fabianas Ortega, dalis kramtomoje gumoje esančių sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, saldikliai yra suvirškinama. Žinoma, nevertėtų pamiršti, kad didelis prarytos kramtomosios gumos kiekis kažin ar organizmui bus naudingas.

„Ne vieną kartą nurijus kramtomosios gumos gali susikaupti nedidelis nevirškinamos medžiagos bezoaro kiekis, potencialiai galintis užkimšti žarnyną.“ – teigė gastroenterologas iš Čikagos universiteto Edwinas McDonaldas. Taigi ar retkarčiais nurijus gumą vertėtų labai nerimauti? Tikrai ne. „Būtų išmintinga nepaversti to įpročiu, - patikino F. Ortega. – Norėdami išvengti šios potencialiai nemalonios situacijos laiku kramtomąją gumą išspjaukite.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)