Apie gražią ir sveiką šypseną kalbamės su Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ odontologijos skyriaus gydytoja odontologe Lilija Deksniene.

Svarbi šypsenos estetikos dalis – sveiki ir balti dantys. Deja, ne visi žmonės iš prigimties gali turėti sveiką ir gražią šypseną, o ypač – baltus dantis. Pasak gydytojos odontologės Lilijos Deksnienės, balti visuomet yra tik mažų vaikučių dantys. O toliau, su laiku, daugumos žmonių dantys pradeda tamsėti, gelsti.

To priežastys gali būti įvairios – kai kurių vaistų vartojimas, dantų trauma, netinkamas dantų kanalų gydymas, maiste esantys dažikliai, rūkymas, stiprios arbatos ar kavos vartojimas, per didelis fluoro, geležies kiekis geriamajame vandenyje.

Kartais dantų spalva pakinta ir dėl vidinių priežasčių: sutrikusios skydliaukės veiklos, antinksčių hiperfunkcijos. Tad norint turėti gražią ir estetišką šypseną, dantis tenka ne tik taisyti, restauruoti, bet ir balinti.

- Ar dantų balinimo procedūra populiari?

- Gydytojos odontologės Lilijos Deksnienės teigimu, dantų balinimas visame pasaulyje yra viena populiariausių dantų gražinimo procedūrų. Lietuvoje ši procedūra populiariausia tarp 20-30 metų amžiaus pacientų, kuomet jie dar renkasi profesiją, daro karjerą, ieško gyvenimo partnerio, tad šios amžiaus kategorijos pacientai ypač jautrūs išvaizdai.

- Kas yra dantų balinimas?

- Pasak gydytojos, sąvoka „dantų balinimas“ apibrėžia keleto rūšių dantų balinimo procedūras.

Cheminio balinimo procedūros gali būti atliekamos namuose arba gydytojo kabinete. Šiuolaikiniam cheminiam dantų balinimui naudojamas karbonato peroksidas (arba šlapalo peroksidas), kurio vienas iš skilimo produktų yra deguonis.

Oksidaciniai procesai keičia emalio ir dentino atspalvius. Jeigu balinimo metu naudojamos specialios lempos, cheminiai procesai paspartėja. Namuose pacientai gali naudoti balinančias pastas arba priemones su vandenilio peroksidu.

Populiariausi balinimo namuose būdai – balinimas juostelėmis arba kapomis. Dantų balinimo juostelės yra plonos plastikinės juostelės padengtos dantis balinančiu geliu, kurio sudėtyje yra peroksido. Juostelės yra priklijuojamos prie dantų paviršiaus ir turi būti laikomos pakankamai ilgai, kad įvyktų reakcija ir patamsėjimai išnyktų.

Paprastai dantų balinimo juostelėje yra 6-10 proc. vandenilio peroksido. Juostelės turi būti dedamos ant dantų du kartus per dieną ir laikomos 30 minučių. Procedūra atliekama kasdien dvi savaites. Poveikis išlieka apie pusę metų.

Tačiau balinimo juostelių naudojimas turi kelis trūkumus: jos yra standartinio dydžio, todėl idealiai neuždengia dantų ir balinimas vyksta netolygiai, o juostelėse esantis balinamasis gelis gali sudirginti dantenas.

Balinimas kapomis paremtas tuo, kad į kapas, kurios perkamos vaistinėje arba užsakomos pas odontologą, įvedami dantų geliai, turintys peroksido. Kapos gaminamos iš elastingos medžiagos, todėl nesukelia diskomforto jausmo. Dantų balinimas kapomis namuose trunka 10 naktų, tačiau jis nėra toks efektyvus, kaip dantų balinimo kapomis atlikimas gydytojo kabinete.

Pasak gydytojos, pacientai turėtų žinoti, kad namuose naudojamos stiprios koncentracijos daug abrazyvų turinčios dantų pastos taip pat gali pakenkti dantų emaliui ir nepašalinti patamsėjimų iš gilesnių sluoksnių.

- Kodėl efektyviausia ir saugiausia dantis balinti gydytojo odontologo kabinete?

- Gydytojos odontologės Lilijos Deksnienės teigimu, saugiausia dantų balinimo procedūras atlikti ne namuose, o prižiūrint gydytojui odontologui. Kodėl? Gydytoja atsako labai paprastai – pacientai ne visada gali įvertinti savo norų ir galimybių santykį, procedūros atitikimą kiekvieno paciento individualiai dantų struktūrai, organizmo savybėms ir pan.

Darydami balinimo procedūras namuose, galite ne tik pakenkti sveikatai, bet ir neįvertinti rizikos. Pavyzdžiui, prieš nuspręsdami balinti dantis, turėtumėte žinoti, kad kosmetinis dantų balinimas tinka ne visiems. Žmonėms, turintiems labai jautrius dantis, nėščioms moterims, vaikams iki 18 metų, sergantiems dantenų, burnos ertmės ligomis šios procedūros netinka.

Jei turite daug plombų priekiniuose dantyse, karūnėlių, balinti netikslinga, nes dirbtinės restauracijos nebąla. Alergiški žmonės visų pirma turėtų išsitirti, ar jie nėra jautrūs vandenilio peroksidui, latoksui ar labai ryškiai šviesai.

Prieš atliekant cheminį dantų balinimą odontologo kabinete, pirmiausia atliekama dantų higienos procedūra, kurios metu pašalinamos apnašos ir akmenys. Esant poreikiui, gydomas kariesas.

Balinimas kabinete, jį lyginant su balinimu namuose, saugesnis, nes yra naudojamos dantenas apsaugančios priemonės. Profesionaliai naudojamo gelio sudėtyje vandenilio peroksido koncentracija didesnė, todėl balinimo efektas ryškesnis. Kad dantų balinimo rezultatai labiau džiugintų, naudojamos priemonės, suaktyvinančios vandenilio peroksido poveikį - „Zoom“ lempos, lazeris.

Pasak gydytojos, šiuo metu dauguma pacientų renkasi JAV ir Vakarų Europoje ypač populiarų balinimą lazeriu, nes tai šiuolaikiškiausia, greita, saugi ir veiksminga procedūra. Balinant lazeriu pasiekiamas giluminis efektas – lazeriu aktyvuota balinimo medžiaga pasiekia ne tik emalį, bet ir dentiną. Tai vienas pažangiausių metodų, nekenksmingas nei dantims, nei dantenoms.

Apie 30 minučių trunkanti procedūra užtikrina maksimalų rezultatą vos po vieno apsilankymo pas odontologą. Tokį rezultatą galima pasiekti kitomis procedūromis tik per keletą kartų. Po dantų balinimo lazeriu dantų jautrumas minimalus, todėl jis tinka ir jautriems pacientams.

Gydytojos odontologės Lilijos Deksnienės nuomone, gydytojai profesionalai daug metų mokėsi, praktikavosi ir nuolat toliau tobulina savo žinias dantų balinimo technologijų srityje, kad galėtų parinkti geriausią, saugiausią ir efektyviausią sprendimą kiekvienam pacientui. Juk kiekvienas iš mūsų mokame gerai atlikti tik tą darbą, apie kurį turime supratimą, kuriame turime praktikos ir kurį dirbame nuolat. Tas pats galioja dantų balinimo procedūroms.

- Nuo ko priklauso kiek ilgai dantys išliks balti?

- Tai, kiek laiko išliks procedūros rezultatas, priklauso nuo žmogaus higienos, mitybos, žalingų įpročių. Tačiau kiek ilgai išliks balti dantys taip pat priklauso ir nuo to, ar procedūrą darėtės patys, nieko apie ją nesuprasdami, ar vis tik pasitarėte su specialistu.

Reikalinga žinoti, kad balinimo procedūrų efektyvumas priklauso nuo preparato koncentracijos, šviesos šaltinio galingumo, o taip pat ir nuo vartojamo maisto pobūdžio, nuo to, kaip žmogus laikosi burnos higienos. Gydytojos odontologės Lilijos Deksnienės nuomone, norintiems gero ir ilgalaikio rezultato patartina pasirinkti dantų balinimą gydytojo odontologo kabinete, taip pat rinktis dideles klinikas, kurios turi ne tik profesionalius specialistus, bet ir reikiamą įrangą.

Jei dantų balinimo procedūra bus atlikta netinkamai, gali atsirasti dantų jautrumas, minkštų burnos audinių pažeidimai. Visais atvejais geriau atlikti šias procedūras gydytojo kabinete, kur bus parinkti saugiausi, pacientui geriausiai tinkantys naujos kartos dantų balinimo metodai, atsižvelgiant į paciento amžių, sveikatos būklę, norimą pasiekti rezultatą ir kitus svarbius faktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)