Į klausimus, kaip tinkamai rūpintis akių grožiu, atsako Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ kosmetologė Lilija Baltramiejūnaitė

- Kaip prižiūrėti paakių odą?

- Aplink akis esanti oda kur kas plonesnė ir jautresnė negu viso veido oda, todėl jai reikia ypatingos priežiūros. Paakių odos priežiūros priemonę reikia rinktis pagal amžių. Gelio konsistencijos paakių kremas arba želė dažniausiai tinka jauniems, iki 20 m., žmonėms.

Fluidai ir kreminės tekstūros paakių priežiūros priemonės skiriamos trisdešimtmečiams ir vyresniems. Apie akis atsiradusios raukšlelės, pirmieji odos senėjimo požymiai rodo, kad odai trūksta drėgmės, todėl reikia rinktis drėkinamuosius paakių kremus, kurie skatintų regeneracinius procesus.

Ypač tinka priemonės, kurių sudėtyje yra vitamino C, E, peptidų, hialurono rūgšties, ramunėlių ar alavijų. Paakių kremą patariama naudoti dukart per dieną – rytą ir vakare. Svarbu žinoti, kad paakių priežiūros priemonių veiksmingumas pastebimas jas naudojant kasdien, todėl nevertėtų tikėtis rezultatų akimirksniu.

Patarimas: Įprastas veido kremas paakių odos priežiūrai netinka, patariama įsigyti būtent šiai sričiai skirtą priemonę.

- Kas sukelia paakių patamsėjimą ar paburkimą?

- Paakių odos pokyčius, tokius kaip patamsėjimai, paburkimai ar pleiskanojimas, gali sukelti netinkama odos priežiūra, nesveikas gyvenimo būdas, rūkymas, miego trūkumas. Tamsesnė paakių oda gali būti paveldėta. Jei paakiai patamsėja dėl sveikatos sutrikimų, reikėtų ne juos slėpti, o ieškoti ligos ir tinkamai gydyti.

Patarimas: Paburkimą apie akis galima pašalinti mėtų arba ramunėlių nuovirais. Nuoviru gausiai suvilgyti vatos tamponus ir juos palaikyti šaldiklyje, kad gerai atvėstų. Šaltus vatos tamponus uždėti ant akių ir laikyti kelias minutes. Kaip akių kompresą galima naudoti šviežių agurkų griežinėlius.

- Kokį akių makiažo valiklį rinktis?

- Akių makiažas turėtų būti valomas tik specialiai tam skirtomis priemonėmis. Akių makiažo valikliai skirstomi į vienfazius, dvifazius ir pienelio konsistencijos. Vienfaziai akių makiažo valikliai yra lengvos vandens arba toniko konsistencijos ir tinka lengvam akių makiažui valyti.

Dvifaziai valikliai sudaryti iš aliejaus ir vandens, puikiai tinka vakariniam ir vandeniui atspariam makiažui valyti. Nėra vieningos nuomonės, kurios rūšies valikliai yra geriausi, tai kiekvienos moters pasirinkimas.

Patarimas: Jei neturite akių makiažo valiklio, galite jį pakeisti vaikišku aliejumi, kuris puikiai nuvalo blakstienų tušą, tačiau reikia saugotis, kad nepatektų į akis.

- Kaip taisyklingai nuvalyti akių makiažą?

- Akių makiažo valikliu sudrėkintą vatos tamponą reikėtų keletą akimirkų palaikyti prispaudus prie akies, kad dažai pradėtų tirpti, tada švelniais judesiais nuo vidinio akies voko braukti link išorinio, nuo antakio link apačios. Veiksmą reikėtų kartoti kelissyk, kol ant vatos nebeliks makiažo likučių, tada akių sritį nuskalauti švariu drungnu vandeniu.

- Kaip puoselėti blakstienas?

- Blakstienos atsinaujina kas 27–34 dienas. Jų augimą galima skatinti ilgai naudojant natūralias priemones arba specialius serumus ir koncentratus. Nuo seniausių laikų puikiai žinomas ricinos aliejaus poveikis blakstienoms. Patariama prieš miegą, nusivalius makiažą, akis patepti ricinos aliejumi.

Šią procedūrą reikėtų kartoti mėnesį, vėliau padaryti mėnesio pertrauką. Kai kurie kosmetikos gamintojai siūlo serumus ir koncentratus, kurių sudėtyje gausu aliejaus ir vitaminų, padedančių apsaugoti blakstienas nuo žalingo poveikio. Blakstienoms itin kenkia cheminis dažymas. Prieš miegą visada reikia kruopščiai nusivalyti makiažą.