Žinoma, biologinio laikrodžio nesustabdysi, tačiau galima kontroliuoti senėjimo procesą ir užkirsti kelią daugeliui ligų. Mokslininkai nustatė, kad tik 25 proc. organizmo senėjimo lemia genai. Visa kita priklauso nuo gyvenimo būdo, aplinkos ir žiupsnelio sėkmės. Siūlome naudingų patarimų, kurie padės „apgauti" amžių.

Vartokite daugiau antioksidantų

Kuo daugiau antioksidantų (apsauginių medžiagų, esančių kai kuriuose maisto produktuose) gauna organizmas, tuo geriau jis įveikia senėjimo problemas. Vaisiai ir daržovės skirstomi pagal gebėjimą sunaikinti deguonies radikalus.

Didžiausią tokį gebėjimą turi produktai su didžiausiu antioksidantų poveikiu laisviesiems radikalams, kurie pažeidžia ląsteles, spartina senėjimą ir skatina ligas. Tamsių bei ryškių spalvų vaisiai ir daržovės - geriausi antioksidantai. Specialistai sudarė auksinį dešimtuką vaisių ir daržovių, kuriuos būtina įtraukti į radoną, norint prailginti jaunystę.

Venkite stresinių situacijų

Šiek tiek streso nepakenks, tačiau jei jis virsta ilgalaike sekinančia būkle, kenkia ne tik psichikai, bet ir visam organizmui. Neseni tyrimai parodė, kad dėl streso kyla arterinis spaudimas, sutrinka virškinamojo trakto veikla, nusilpsta imuninė sistema.

Nepiktnaudžiaukite vynu

Vyno mėgėjai gyvena ilgiau, nes vyne yra antioksidantų, padedančių sumažinti „blogąjį" cholesterolį ir apsiginti nuo širdies kraujagyslių ligų, tačiau piktnaudžiavimas alkoholiniais gėrimais didina gerklų vėžio riziką ir gali pakenkti kepenims bei inkstams.

Naudokitės dantų siūlu arba šepetėliu

Gydytojai nustatė aiškų ryšį tarp dantenų ligų ir širdies kraujagyslių ligų bei insulto. Dantenų ligomis sergantys žmonės 3 kartus dažniau kenčia nuo aterosklerozės, kraujagyslių susiaurėjimo, sukeliančio infarktą arba insultą.

Stebėkite svorį

Sulig kiekvienu nereikalingu kilogramu prarandate kelis mėnesius gyvenimo. Nutukimas yra 30 tūkst. žmonių mirties priežastis kasmet, nors kai kurie mokslininkai tvirtina, kad taip įvyksta tik tada, kai nutukimą lydi dar ir rūkymas.

Įsigykite naminį gyvūną

Australijos mokslininkai ištyrė daugiau kaip 11 tūkst. žmonių ir nustatė, kad tie, kurie turi naminių gyvūnų, yra daug sveikesni už tuos, kurie jų nelaiko. Augintiniams dovanojamas rūpestis, švelnumas ir šiluma - tai emocijos, teigiamai veikiančios mūsų savijautą: mažėja kraujo spaudimas, stresas, trumpėja sveikimo laikotarpis net po sunkių ligų.

Atsisakykite kepto maisto

Kepant mėsą aukštoje temperatūroje išsiskiria kenksmingos medžiagos, didinančios vėžinių ligų (skrandžio, žarnyno, kasos ir krūties) riziką.

Dažniau kapstykitės sode ir darže

Gydytojai teigia, kad net pasivaikščiojimas gražiu žydinčiu sodu slopina nervinę įtampą. O kapstymasis lysvėse (saikingas) sudegina kalorijas ir padeda išlaikyti tonusą.

Venkite saulės vonių

Nustatyta, kad rizika susirgti odos vėžiu 20 proc. padidėja sulig 10 dienų, kurias praleidote po atvira saule.

Paisykite sveikatos

Matuokite kraujospūdį

Hipertenzija - dažniausia priešlaikės mirties priežastis. Kaip žinoma, galima išvengti infarkto arba insulto, jei kontroliuojamas kraujo spaudimas.

Grumkitės su depresija

Depresija kenkia kas penktam žmogui. Rimta depresija gali tapti tikra žudytoja. Jos simptomai: dažnos ašaros, nuovargis, sekinantis kaltės jausmas ir bejėgiškumas, susirūpinimas, prastas savęs vertinimas, nemiga, seksualinė apatija, dvasinis skausmas, besaikis arba nepakankamas valgymas, nenoras gyventi.

Pasikonsultuokite su akių gydytoju, sužinokite, ar nesergate glaukoma

Glaukoma kerta vienam iš 50 žmonių, vyresnių kaip 40 metų. Liga gali vystytis be simptomų, kol pasiekia liūdną stadiją, kai smarkiai nusilpsta regėjimas. Anksti diagnozuota glaukoma sėkmingai gydoma.

Rūpinkitės oda

Praneškite savo gydytojui apie pasirodžiusius naujus odos darinius, nuolatines opas, mėnesį negyjančias žaizdeles, naujus arba padidėjusius apgamėlius, keičiančius spalvą, neaiškaus kontūro, kurie karščiuoja arba niežti.

Reguliariai išsitirkite krūtis

Greičiausiai apčiuopsite sukietėjimų ir pajusite pokyčių. Tokių aptikę, tuojau kreipkitės į mamologą, atlikite būtinus tyrimus.

Reguliariai (ne rečiau kaip kartą per metus) pasitikrinkite pas ginekologą ir išsitirkite tepinėlius

Ankstyva diagnozė užkerta kelią 5 tūkst. mirčių nuo gimdos kaklelio vėžio.

Išsimiegokite

Nevisavertis miegas pakerta nervų sistemą, pagreitina senėjimo procesą, padidina riziką susirgti chroniškomis senatvės ligomis.

Nepersimiegokite

Manoma, kad pernelyg ilgas miegas gali sukelti depresiją ir pabloginti protinę veiklą.

Nuolat lankykitės pas odontologą

Dantų gydytojai gali atpažinti pirmus burnos ertmės vėžio požymius. Tarp vizitų tikrinkite savo burną, ar joje nėra negyjančių žaizdelių, baltų arba raudonų spuogelių ant lūpų, burnoje arba gerklėje, stebėkite, ar nepatiriate sunkumų ryjant ir kramtant.

Spręskite kryžiažodžius, rebusus, mokykitės užsienio kalbų arba imkitės kitos veiklos, lavinančios smegenis - intelekto pratimai ne mažiau svarbūs kaip ir kūno.

Nesustokite ties tuo, ką laimėjote

Kuo sėkmingiau siekiate užsibrėžtų tikslų, tuo daugiau galimybių turite išsaugoti sveikatą. Kaip parodė daugelis tyrimų, didelių tarptautinių konkursų ir festivalių laimėtojai bei laureatai gyvena ilgiau nei kolegos, niekada tokių premijų negavę. Net ir kuklūs laimėjimai palankiai veikia emocinę būklę, vadinasi, ir sveikatą.

Mokykitės prisitaikyti ir turėkite kantrybės

100 metų sulaukę žmonės niekada nepasiduodavo. Jie dažnai pradėdavo gyvenimą iš naujo, patyrę sunkių netekčių gyveno toliau.

Valgykite Viduržemio jūros maistą

Graikijos ir Amerikos mokslininkai atskleidė, kad Viduržemio jūros dieta 25 proc. sumažina ankstyvos mirties tikimybę.

Daugiau optimizmo

Danų mokslininkai teigia, kad optimistų rizika susirgti sunkiomis ligomis 55 proc. mažesnė nei pesimistų.

Išmokite medituoti

Tai padės sumažinti arterinį spaudimą ir raumenų skausmą, pagerins kraujo apytaką, kraujo priplūdimą į galvos smegenis ir sumažins streso hormonų lygį.

Stiprinkite pilvo raumenis

Kanados mokslininkų tyrimai atskleidė, kad žmonių su silpnais pilvo raumenimis mirtingumas didesnis.

Eikite pasivaikščioti

Stebint pensininkus paaiškėjo, kad pasivaikščiojimai žaliosiose zonose ilgina gyvenimą.

Valgykite jūros kopūstų ir dumblių

Japonų tyrėjai nustatė, kad nuolat vartodami šiuos produktus labai sumažinate riziką susirgti vėžiu, širdies kraujagyslių ir kepenų ligomis, be to, jūros gėrybės ir dumbliai sveika skydliaukei.

Ilgiau gyvenkite už miesto

Tyrimai parodė, kad miestiečių gyvenimo trukmė 6 metais trumpesnė.

Gerkite kavą (saikingai)

Puodelis kavos per dieną padeda apsiginti nuo kepenų vėžio. Tiesa, rizika susirgti šia liga nesumažėja, jei išgeriate daugiau kaip puodelį.

Dirbkite ir toliau

Žmonės, dirbantys ir sulaukę pensinio amžiaus, sveikesni ir gyvybingesni už tuos, kurie išėjo į pensiją.

Valgykite pomidorų sriubas, ypač šaltas

Amerikiečių tyrėjai atskleidė, kad 2 savaites kas dieną suvalgant po 2 porcijas tokios sriubos išnyksta vitamino C trūkumas ir padidėja atsparumas stresams, vadinasi ir ligoms.

Džiaukitės, kad esate moteris

Moterys gyvena ilgiau už vyrus. 90 proc. žmonių, sulaukusių 100 metų, yra moterys.

Dažniau juokitės

Juokas pagerina kraujo apytaką ne mažiau veiksmingai kaip daugelis fiziniu pratimų sumažina streso hormonų lygį, skatina nuotaiką gerinančių endorfinų išsiskyrimą.

Tikrinkite cholesterolio kiekį kraujyje

Jei jis diddelis ir jums nepavyksta jo sumažinti dieta bei fiziniais pratimais, jus gydantis gydytojas gali išrašyti statinų.

Saugokite kaulus

Statistika rodo, kad osteoporozė paveikia kas trečią moterį, vyresnę nei 50 metų. Kad sustiprintumėte kaulus, vartokite kalcio ir vitamino D gausius produktus, nepiktnaudžiaukite alkoholiu, meskite rūkyti ir darykite pratimus, kurie jums padės dar ir išlikti geros fizinės formos.

Atkreipkite dėmesį į knarkimą

Stiprus knarkimas - didelis pavojus sveikatai. Jis gali sukelti nemigą, aukštą arterinį kraujospūdį ir širdies plakimą.

Valgykite šokoladą

Tik įsitikinkite, kad jame daug kakavos. Joje yra polifenolio - stipraus antioksidanto, mažinančio riziką susirgti širdies kraujagyslių ligomis.

Gerkite daugiau vandens

Jūsų kūnui vandens reikia net labiau negu maisto. Pusantro ar du litrai skysčių per dieną (neskaitant kavos ir arbatos) padės organizmui atsikratyti toksinų.

Nepamirškite masažo

Reguliarus masažas gali pagerinti kraujo apytaką, pagreitinti sveikimo procesą po ligos, pakelti raumenų tonusą ir apskritai pagerinti savijautą.

Gyvenkite aktyvų socialinį gyvenimą

Nervų gydytojai ir psichologai tvirtina, kad tai net svarbiau už fizinius pratimus. Žmonių, palaikančių tvirtus draugystės ryšius, atsparesnė imuninė sistema, protinė veikla ir apskritai jie gyvena ilgiau negu mažiau į bendravimą ir atvirumą linkę žmonės.

Užsiimkite labdara

Amerikiečiai nustatė, kad žmonių, kurie savo noru padėjo kitiems ir dalyvavo įvairiose socialinėse akcijose, pagerėjo ne tik fizinė savijauta, bet ir protinė veikla. Stenkitės išsaugoti harmoniją šeimoje Statistika rodo, kad laiminga santuoka prailgina gyvenimą, o šeimyniniai nesklandumai ir skyrybos jį sutrumpina.

Kuo daugiau sekso, tuo geriau

Tai geros fizinės pratybos, be to, padeda išsiskirti endorfinams, o naujausi tyrimai parodė, kad ir augimo hormonams, stimuliuojantiems imuninę sistemą.

Imkite pavyzdį iš Okinavos gyventojų

Šioje Japonijos saloje šimtamečių daugiau negu bet kur kitur, be to, jie 5 kartus rečiau negu Vakaruose serga širdies kraujagyslių ligomis. Koks jų ilgaamžiškumo receptas? Nekaloringas maistas, kuriame gausu daržovių, vaisių, rupių grūdų, riebios žuvies ir sojų, nedaug pieno produktų. Ir dar nacionaliniai šokiai, karatė, nuolatiniai pasivaikščiojimai bei sodininkystė.

Pakeiskite savo gyvenimą ir gyvenkite ilgiau

Užsiimkite joga

Įrodyta, kad jogos pratimai padeda sumažinti arterinį kraujospūdį, normalizuoja širdies veiklą ir gelbėja nuo streso.

Meskite rūkyti

Kas antras rūkalius pasaulyje žūsta nuo ligų, sukeltų šio žalingo įpročio.

7 naudingos žolės ir prieskoniai

ČESNAKAS - „augalinis antibiotikas", tinka kraujagyslių ir onkologinių ligų profilaktikai.

IMBIERAS normalizuoja žarnyno veiklą, gali padėti sumažinti artrito skausmus.

KMYNAI aktyvizuoja virškinimą, palankiai veikia kvėpavimo organus.

AISTRIOSIOS PAPRIKOS padeda nuo artrito, mažina lipidų lygį kraujyje ir trombų susidarymo riziką.

CINAMONAS skystina kraują, mažina jame cukraus ir kenksmingo cholesterolio kiekį.

KURKUMA nuo seno naudojama Rytų medicinoje kaip priemonė nuo uždegimų ir artrito.

KORIANDRAS gali sumažinti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.

Penki produktai, pailginantys jaunystę

ARBATA turi galingų antioksidantų, apginančių nuo širdies kraujagyslių ligų ir kai kurių vėžio rūšių. Japonų specialistai aptiko tiesioginį ryšį tarp žaliosios arbatos ir ilgaamžiškumo.

RIEŠUTAI naudingi visokie. Ištyrę daugiau kaip 83 tūkst. moterų nuo 14 metų Harvardo mokslininkai priėjo prie išvados, kad 30 g riešutų per savaitę sumažina II tipo diabeto išsivystymo riziką 20 procentų!

SOJOS mažina arterinį spaudimą, cholesterolio kiekį kraujyje, trombų susidarymo pavojų.

RUPAUS MALIMO GRŪDAI. Jei valgysite šio produkto bent kartą per dieną, garantuotai sumažinsite ne tik infarkto, bet ir daugelio „senatvės" ligų riziką.

RIEBIOS ŽUVYS - artrito, diabeto ir silpnaprotystės profilaktika. Joje yra vitaminų E ir D, omega-2 riebiųjų rūgščių, palankiai veikiančių širdį ir arterijas.

Penki pratimai, neleidžiantys pasenti

Kalifornijos mokslininkai tvirtina, kad geriau būti apkūniai, bet sportiškai, negu liesai, bet gyvenančiai sėdimą gyvenimo būdą. Mat fiziniai pratimai gamina hormonus, padedančius stiprinti raumenis ir kaulus, skatina išsiskirti insuliną, neleidžiantį išsivystyti diabetui ir mažinantį streso hormono kortizolo kiekį.

1. Vaikščiojimas ne mažiau 30 min. per dieną.

2. Bėgimas: peršokite laiptelius arba lipkite laiptais užuot važiavusi liftu. Tai padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų.

3. Gimnastika vysto lankstumą, koordinaciją. Net 15-20 min. užsiėmimų per dieną kompensuoja judėjimo stoką.

4. Pasivažinėjimai dviračiu padės įveikti virškinimo sutrikimus. O juk blogas virškinimas - viena iš didžiausių senyvų žmonių problemų.

5. Plaukymas sustiprins raumenis, sparčiai silpstančius po menopauzės.

10 daržovių

kopūstai
špinatai
Briuselio kopūstai
liucernos ūgliai
brokoliai
burokai
raudonosios paprikos
svogūnai
saldūs kukurūzai
baklažanai.

10 vaisių

džiovintos slyvos
razinos
mėlynės
gervuogės
žemuogės
avietės
slyvos
apelsinai
raudonosios vynuogės
vyšnios.

Penki produktai, kuriuos reikia riboti

DRUSKA. Vyresni nei 60 metų žmonės, sumažinę druskos suvartojimą iki 6 gr (arbatinis šaukštelis) per dieną, gali 31 proc. sumažinti insulto ir 24 proc. infarkto riziką.

BALTA DUONA. Kepiniuose ir biskvituose esantys angliavandeniai gali didinti cukraus kiekį kraujyje. Pernelyg daug tokių angliavandenių suvartojantys žmonės linkę į tukimą, o tai didina riziką susirgti širdies kraujagyslių ligomis ir diabetu.

PRISOTINTI RIEBALAI. Nuo mėsoje ir pieno produktuose esančių riebalų anka kraujagyslės, galima susirgti širdies kraujagyslių ligomis, didėja vėžio rizika.

TRANSRIEBALŲ yra margarine, kepiniuose. Kai kurie mokslininkai mano, kad jie gali būti pavojingesni už prisotintus riebalus.

SUBLIMUOTI PRODUKTAI. 80 proc. druskos paros normos esama gatavuose produktuose iš pakuočų.