Tikimės, kad perskaitę šiuos patarimus nebesėdėsite valandą laiko su kavos puodeliu rankoje.

1. Nevalykite dantų iš karto po valgio

Tada galite pažeisti dantų emalį (ypač jei dantų šepetėlis su aštriais šereliais). Maistas ir gėrimai sutrikdo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą burnoje, trumpam suminkština dantų emalį. Odontologai rekomenduoja valytis dantis, praėjus mažiausiai 30–40 min. po valgio.

2. Rizikos zonoje yra mėgėjai lankytis baseine

Plaukioti baseine naudinga, tik bėda ta, kad higienos sumetimais į baseino vandenį dedamos chemines medžiagos kenkia dantims. Dar praėjusio amžiaus devintą dešimtmetį amerikiečių mokslininkai ištyrė, kad beveik 40 proc. profesionalių sportininkų plaukikų buvo pažeistas dantų emalis.

Ką daryti? Stengtis, kad į burną nepatektų baseino vandens, o vasarą plaukioti švariuose vandens telkiniuose.

3. Kavą reikia išgerti iš karto, o ne siurbčioti puodelį pusvalandį.

Kaip įprastai darbe geriame kavą? Prisipilame pilną puodelį karšto gėrimo, gurkšnojame, vis pabendraudami su kolegomis, paskaitydami el. paštą. Visą tą laiką kava (ypač jei ji su cukrumi) daro žalingą poveikį dantų emaliui. Taigi geriausia kavą išgerti iš karto.

4. Ginekologai ne veltui pataria prieš planuojamą nėštumą pasitikrinti dantis

Visų pirma kariesas – atviras infekcijos šaltinis, kuris iš dantų audinių plinta į dantenas, o iš ten kraujagyslėmis patenka į placentą ir į vaisiaus kūną. Tai gali sukelti priešlaikinį gimdymą, kūdikis gali gimti su sunkiomis įgimtomis ligomis.

Antra, ne mažiau pavojingas periodontitas, nes dėl jo gali sumažėti vaisingumas. Beje, ne tik moterims, bet ir vyrams. Jei pastoti vis tik pavyks, kūdikis gali gimti per anksti arba mažo svorio.

5. Valytis dantis duše ar tualete – prastas sumanymas

Valantis dantis nepatartina blaškytis, dar kažką veikti, nes šiam procesui reikalingas maksimalus dėmesys. Gydytojai pataria – jei norite įpratinti vaikus skirti dantų valymui užtektinai laiko, tuo metu įjunkite jų mėgstamą dainą. Daina užims mažylio dėmesį 2–3 min. (būtent tik laiko reikia norint pašalinti susidariusias apnašas kenksmingas bakterijas).

6. Pupelės gali dar labiau pakenkti neveikiems dantims

Kas galėjo pagalvoti, kad pupelės gali pakenkti dantims. Kaltas pupelėse esantis fitohemagliutininas – baltymas, kuris sukelia aktyvų ląstelių dalijimąsi. Jei yra karieso, valgant pupelių gali atsirasti kietų uždegiminių mazginių darinių (granulomų). Rizika nedidelė, bet geriau susitaisyti dantis, o paskui ramia sąžine valgyti pupelių patiekalus.

7. Dantų sveikata susijusi su atmintimi

Mokslininkai padarė tokią išvadą, atlikę tyrimą, kuriame dalyvavo 273 savanoriai 55 m. amžiaus ir vyresni. Žmonės, kuriems trūko dantų, prasčiau įsimindavo informaciją, buvo dirglesni, jiems dažniau kisdavo nuotaika. Po tyrimo padaryta išvada – kai trūksta dantų, sumažėja jais siunčiamų signalų į smegenis. Būtent todėl stomatologai rekomenduoja stengtis išsaugoti dantis.

8. Dėl dažnų peršalimų vaiko sąkandis gali pasidaryti netaisyklingas

Pora, trejetą kartų per metus peršąlant, rizikos nebus, bet jei mažas vaikas dažnai peršąla, jei jam nuolat užgulta nosis, jis įpranta kvėpuoti burna. Veido skeletas vaikystėje greitai deformuojasi, taigi apatinis žandikaulis gali pasislinkti į priekį, susiformuos netaisyklingas sąkandis.

Tokiu atveju, pirmiausia patartina kreiptis į ausų ir nosies ligų gydytoją, kad vaikas vėl įprastų kvėpuoti nosimi.

9. Nekramtykite ledukų iš kokteilių, neverkite auskaro į liežuvį

Dėl įpročop krimsti ledukus (perkąsti riešutų kevalus) dažnai pakenkiama dantims, gali nuskilti dantys, gali iškristi dantų plombos, nukentėti karūnėlės. Tas pats pasakytina ir apie auskarą liežuvyje.

Savaime suprantama, odontologai nepataria dantimis perkąsti pakelių ir pan., geriau nepatingėti ir susirasti žirkles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)