Jūsų pasirinktas lūpų dažų atspalvis yra esminis pareiškimas apie jūsų stilių, tačiau nedažytos lūpos gali byloti apie kai kuriuos sveikatos sutrikimus. Kokie simptomai yra nežalingi ir į kuriuos derėtų atkreipti dėmesį?

Pirmas simptomas: sausos ir suskeldėjusios

Greičiausiai jūsų organizme trūksta skysčių, tad vietoj dar vieno lūpų balzamo sluoksnio verčiau įsipilkite didelę stiklinę vandens ir išspręskite problemą „iš vidaus“. Daktaras Robertas A. Kominiarekas įspėja, kad jeigu turite įprotį lūpas aplaižyti, privalote šio įpročio atsikratyti.

Seilės gali dar labiau sausinti odą, dėl ko padidėja suskeldėjimo tikimybė. Net ir pasirūpinus užtektinu skysčių kiekiu lūpos vis tiek šiurkščios? Pabandykite jas švelniai nušveisti ir tuomet sudrėkinkite.

Antras simptomas: suskeldėję kampučiai

Tai gali būti mielinė infekcija. Dermatologė Mona Gohara įspėja: „Jeigu miego metu seilėjatės ar nešiojate ortodontinį fiksatorių, burnoje gali kauptis bakterijos, kurios ir sukelia infekcijas“.

Tačiau tai lengvai išsprendžiama problema. Paprasčiausiai susitikite su pirminės sveikatos priežiūros specialistu ar dermatologu, kad išrašytų specialiai šiam atvejui skirtų medikamentų.

Trečias simptomas: pasikeitusi spalva

Užslėptos problemos įvairuoja nuo nekenksmingų (suvalgėte spalvotą čiulpinuką) iki labai rimtų (kepenų ligos). Jeigu spalvos pasikeitimas neišnyksta ar jį lydi kiti simptomai, susitikite su savo gydytoju. Dar viena galima priežastis yra rūkymas. Taigi, tai dar vienas pretekstas atsikratyti šio žalingo įpročio.

Ketvirtas simptomas: patinimas

„Patinusios lūpos geli būti burnos sumušimo rezultatas arba alerginės reakcijos padarinys“, – teigia gydytojas Timothy Chase'as. Jeigu patinęs jūsų liežuvis, dega lūpos, odą nusėjusi dilgėlinė ir peršti gerklę, iškart kreipkitės medicininės pagalbos. Tai gali būti rimta reakcija į kažką, ką suvalgėte ar su kuo kontaktavote.

Penktas simptomas: blyškumas

„Dėl saulės trūkumo lūpos gali tapti blyškios“, – teigia daktaras T. Chase'as. Tai gali būti puikus pasiteisinimas pasivaikščiojimui saulėje, tik nepamirškite apsauginio kremo. R. A. Kominiarekas įspėja, kad jeigu blyškios pasidarė ne tik lūpos, vertėtų nueiti pas gydytoją ir atlikti anemijos bei vėžio tyrimus.

Šeštas simptomas: jautrumas

Ar jūsų lūpos jautrios prisilietimams ir palei kraštelius yra kiek ryškesnės? Jautrumas gali pasireikšti dėl sunkių alerginių reakcijų, tačiau lengva uždegimo forma ar raudonumas taip pat gali reikšti, kad esate alergiški kažkam įprasto ir nepavojingo, pavyzdžiui, dantų pastai ar pasirinktiems lūpų dažams, teigia M. Gohara. Stebėkite, kas gali sukelti šį simptomą ir atsisakykite produkto, kurį įtariate.

Septintas simptomas: pūslingas išbėrimas

Pūslelinę sukelia virusas, tačiau nerimauti nevertėtų. „Paprastai prieš pasireiškiant pūslelinei žmonės jaučia dilgčiojimą, – aiškina M. Gohara. – Jeigu pajautėte tokį simptomą, patepkite lūpas išrašytais vaistais ir pūslelinė bus numalšinta“. Specialistė taip pat pataria vengti tokių dirgiklių, kaip stipri saulė. Puikus patarimas visiems – visada naudokite priemones nuo saulės.

Taigi, kaip turėtų atrodyti jūsų lūpos?

Turint omenyje tokią daugybę potencialiai neigiamų simptomų, sunku suprasti, kas yra normalu. Pasak T. Chase'o, lūpos turi būti „rausvos, minkštos ir švelnios“. Jeigu turite sveikas lūpas ir norite tokiomis ir toliau džiaugtis, R. A. Kominiarekas turi patarimą: „Įsitikinkite, kad geriate užtektinai vandens, naudokite lūpų drėkinimo priemones ir balzamus, o jeigu susiduriate su problemomis, kreipkitės į gydytoją“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)