1. Jūs nevalgote pusryčių

Jeigu jūs pusryčiams suvalgote tik pusę riekės duonos ar nevalgote iš viso, jūs pasmerkiate save persivalgymui dienos pabaigoje. Padorūs pusryčiai, tokie kaip dvi riekės rupios skrudintos duonos su arbatiniu šaukšteliu riešutų sviesto ir bananų riekelėmis, išjudina jūsų medžiagų apykaitą ir apsaugo jus nuo persivalgymo per pietus.

2. Jūs neskaičiuojate, kiek suvalgote

Nors mažai tikėtina, kad jūs užsirašinėtumėte viską, ką valgote, jums vis viena reikėtų skaičiuoti, kas per dieną patenka į jūsų skrandį. Jeigu to nedarote, jums sunkiai seksis kontroliuoti suvartojamo maisto kiekybę ir kokybę ir dėl to galite priaugti papildomų kilogramų, nė pati to nesuvokdama.

3. Jūs prisikemšate neriebių užkandžių

Daugelis neriebių užkandžių yra prikimšti cukraus, kuriuo siekiama kompensuoti riebalų trūkumą, kas reiškia, kad juose kartais yra žymiai daugiau kalorijų nei originalioje versijoje. Atminkite: tose milžiniškose neriebiose bandelėse gali būti iki 700 kalorijų! Geriausias būdas išvengti šių dietos priešų yra tikrinti etiketes; popiečio užkandis neturėtų sudaryti daugiau nei 300 kalorijų, net jeigu jis yra neriebus. Geras pasirinkimas – nesmulkintų grūdų bandelė.

4. Jūs negeriate vandens

Neskaitant dehidratacijos, kuri sukelia nuovargį, galvos svaigimą ir nesugebėjimą aiškiai mąstyti, vandens trūkumas gali lemti persivalgymą, nes kartais žmonėms būna sunku atskirti alkį nuo troškulio. Norint to išvengti, per dieną reikia išgerti bent aštuonias 200 ml talpos stiklines vandens. Gali pasirodyti, kad tai labai didelis kiekis, tačiau tai iš tikrųjų nėra sudėtinga, jeigu sugebėsite paversti tai įpročiu. Pamėginkite išgerti stiklinę tik atsibudusi, dar vieną eidama į vonią, vieną per priešpiečius ir pietus, vieną prieš einant miegoti ir t.t.

5. Jūs renkatės vaisių sultis, o ne vaisius

Vaisių sultyse yra daugiau kalorijų ir jose nėra sveikųjų skaidulų, esančių pačiuose vaisiuose. Be to, suvalgiusi gabalėlį vaisiaus jūs pasijusite sotesnė ir labiau pasitenkinusi, kas gali padėti išvengti persivalgymo.

6. Jūs visuomet renkatės daržovių patiekalus

Nors daržovėse nėra daug kalorijų ir riebalų, jos dažniausiai yra gaminamos naudojant labai daug aliejaus. Jums gali atrodyti, kad jūsų „pasta primavera“ pasirinkimas yra sveikas, tačiau riebalais permirkusios daržovės dar yra panardinamos lygiai tokiame pat riebiame grietinės padaže. Norėdama išvengti šių papildomų kalorijų rinkitės grilyje keptas arba troškintas daržoves.

7. Jūs manote, kad žuvies sumuštinis yra saugus pasirinkimas

Pagalvokite dar kartą; žuvis dažniausiai yra apvoliojama džiūvėsėliuose, iškepta ir padengta majonezu ar totorišku padažu, kas reiškia, kad jame gali būti dar daugiau riebalų ir kalorijų nei paprastame mėsainyje. Verčiau jau rinkitės vištienos gabalėlius be majonezo ar žuvį, keptą grilyje.

8. Jūs vengiate užkandžių

Jūs galite teigti, kad geriausias būdas suvartoti mažiau kalorijų, tai liautis užkandžiauti tarp valgių. Tai yra baisi strategija, nes atėjus laikui valgyti jūs būsite dar alkanesnė ir galite persivalgyti. Tačiau būtinai rinkitės sveikus užkandžius – daržoves su neriebiu padažu ar spragintus kukurūzus su česnakines druska ar čili prieskoniais.

9. Jūs niekuomet nevalgote deserto

Nors svarbiausias dalykas norint numesti svorio yra blogų mitybos įpročių keitimas, būtų neprotinga visiškai uždrausti sau desertus. Jeigu jūs niekuomet neleidžiate sau pasimėgauti mėgiamu maistu, jūs jų geisite ir vėliau persivalgysite. Pamėginkite to išvengti retkarčiais pamalonindama save saikinga deserto porcija.

10. Jums patinka tortiljos

Pirmiausia, vien tose didžiulėse tortiljose gali būti iki 300-400 kalorijų. Antra, jūs turite atsižvelgti į visus riebius padažus, dedamus prie jų. Šis sveikai atrodantis sumuštinis dabar tampa tikru dietos košmaru. Jeigu jūs iš tikrųjų negali atsispirti šiai pagundai, atsisakykite padažų arba pasigaminkite tortilją pati, naudodama neriebių kepsnių arba garstyčių padažą.

11. Jūs vengiate riebalų

Jūs vengiate riebalų ir angliavandenių, o jūsų burna visuomet kažko pilna...

Be to, kad riebalai yra reikalingi maistingųjų medžiagų įsisavinimui ir tinkamai nervinės bei imuninės sistemų veiklai, riebalai suteikia jums sotumo jausmą, taigi jų nereikėtų visiškai atsisakyti. Nors nuomonės skiriasi, Amerikos širdies asociacija rekomenduoja, kad riebalai turėtų sudaryti ne daugiau 30 proc. visų suvartojamų kalorijų (sotieji riebalai neturėtų viršyti 10 proc.).

Būtinai atminkite, kad ne visi riebalai yra sukurti vienodai. Pasistenkite vengti valgyti per daug maisto, kuriame gausu nesveikų sočiųjų riebalų – tai raudona mėsa ir riebūs užkandžiai. Tačiau jūs galite valgyti kiek tik norite žuvies; jose yra sveikos riebiosios omega-3 rūgštys.

12. Jūs nevalgote angliavandenių

Kaip ir riebalų, angliavandenių nederėtų visiškai atsisakyti; jie yra pagrindinis jūsų organizmo energijos šaltinis ir Amerikos širdies asociacijas rekomenduoja, kad jie turėtų sudaryti apie 55-60 proc. jūsų suvartojamo maisto. Kita priežastis, dėl kurios vertėtų nevengti angliavandenių, yra tai, kad dietos, paremtos baltymais, yra siejamos su padidėjusia koronarinių širdies ligų rizika.

13. Jūs badaujate

Badavimas nebėra vien tik mergaičių išdaigos; vis daugiau ir daugiau suaugusių žmonių laikosi „intensyvių dietų“ norėdami greitai atsikratyti svorio. Blogas ėjimas: jeigu jūs suvartojate per mažai kalorijų, jūsų medžiagų apykaita sulėtėja ir jūsų suvartojamą maistą saugo kaip riebalus. Be to, jūs galite rizikuoti savo sveikata, nes labai mažo kaloringumo dieta kelia tulžies akmens ir širdies sutrikimų riziką.

14. Jūs nusistatote nerealius tikslus

Nors per pirmąją savaitę jums gali pasisekti numesti 3-4 kilogramus, tai yra nerealu ilgajame laikotarpyje, nes tokį svorio kritimą labai sunku išlaikyti. Sveikas, realus svorio metimo planas numato 0,5-1 kg netekimą per savaitę. Labiau tikėtina, kad toks svorio kritimas išliks; tyrimai parodė, kad žmonės, kurie lėčiau numeta svorį, ilgiau išlaiko grakščias kūno formas.

15. Jūs persivalgote, nes sportuojate

Tyrimai parodė, kad dauguma žmonių neįvertina suvartojamų ir pervertina išeikvojamų kalorijų skaičių. Atminkite, kad jūs sportuojate ne tam, kad galėtumėte daugiau valgyti, o tam, kad atsikratytumėte keleto kilogramų ir pataisytumėte formas bei sveikatą. Kaip jau buvo minėta anksčiau, jūs turėtumėte skaičiuoti, kiek suvalgote – netgi tomis dienomis, kai einate į treniruotę.

16. Jūs valgote greitai

Kadangi sotumo jausmas ateina tik maždaug po 20 minučių, valgydama greitai jūs prisikemšate per daug, nes signalas iš skrandžio į smegenis ateina vėliau. Taigi neskubėkite ir mėgaukitės maistu ir tuo pat metu padėkite sau atsikratyti nereikalingų kilogramų.

17. Jūs suvalgote viską

Norint palaipsniškai atsikratyti svorio svarbiausia yra kontroliuoti porcijų dydį. Nors namuose tai daryti gali būti lengviau, pagunda ypatingai didelė restoranuose, kur porcijos beveik visuomet yra per didelės. Paprašykite padavėjo pusę porcijos sudėti jums į namus arba pasidalinkite didele porcija su draugu.

18. Jūs geriate labai daug kavos

Nors tai tiesa, kad kava gali laikinai pagreitinti medžiagų apykaitą, tai nėra sveikas būdas mesti svorį. Per daug kofeino gali sukelti dehidrataciją ir trikdyti miegą. Verčiau gerkite vandenį.

Jeigu jūs rimtai nusiteikusi atsikratyti keleto kilogramų, atkreipkite dėmesį į valgymo įpročius, kurie kenkia jūsų pastangoms numesti svorį. Kas savaitę atsikratydama bent vieno iš šių žalingų įpročių jūs sutaupysite šimtus nereikalingų kalorijų.

Nors jums atrodo, kad jūs tiesiog neišgyvensite be savo priešpiečių tortiljos ir nesugebėsite išgerti 8 stiklinių vandens per dieną, sugebėjusi tai paversti įpročiu pastebėsite, kad tai visiškai nesunku. Patikėkite manimi, rezultatai kalbės už save.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją