Knygoje „Ikigai: Japonų ilgo ir laimingo gyvenimo paslaptis“, ilgiausiai gyvenantys žmonės taip pat pasižymi vadinamuoju ikigai, kuris yra labiau asmenybės bruožas ir mąstysena. Norėdami išsiaiškinti, ką reiškia ikigai ir kaip gyventi ilgiau ir sveikiau, į pagalbą pasitelkėme psichikos sveikatos specialistus.

Kas yra „Ikigai“?

„Ikigai“ sąvoka kilusi iš japonų filosofijos, kurioje kalbama apie tai, kas žmogui suteikia gyvenimo prasmės jausmą. „Ikigai“ – tai plati sąvoka, nurodanti jūsų buvimo priežastį, aistrą, kuri skatina jus gyventi, laimę, kuri jums teikia džiaugsmą ir inspiruoja norą veikti.

Japonų kultūroje tikima, kad turėti ikigai yra raktas į žmogaus laimę, psichinę ir fizinę sveikatą bei ilgaamžiškumą.

Kai turite aiškų tikslą – gyvenimo prasmės pojūtį – tai motyvuoja ir suteikia energijos imtis veiksmų, stengtis ir atkakliai dirbti. „Ikigai“ gali padėti jums gyventi su intencija. Jūs nebesielgiate vien tik taip, kaip reikia, o aktyviai siekiate kažko, kas suteikia jūsų gyvenimui prasmę.

Tai yra kažkas, kas turi reikšmės ir jums, ir aplinkiniams. Viename neseniai atliktame vyresnio amžiaus japonų suaugusiųjų tyrime nustatyta, kad ikigaj'aus turėjimas susijęs su depresijos simptomų mažėjimu, didesne laime, pasitenkinimu gyvenimu ir fizine gerove.

Ieškant savo ikigajaus reikia atsakyti į keturių kategorijų klausimus, pripažinti savo aistrą, misiją, pašaukimą ir profesiją: tai, ką mylite, ko reikia pasauliui, ką gerai mokate ir už ką jums moka.

Vertimas- jūsų ikigai yra susikirtimo taškas, kur jūsų aistros, talentai ir įgūdžiai sutampa su tuo, ko reikia kitiems. Paprasčiau tariant, tai yra jūsų „kodėl“ kiekvieną rytą keliantis iš lovos.

Kaip Ikigai veikia sveikatą

Kai gyvensite tikslingai, o ne pagal autopiloto principą, tai turės domino efektą jūsų elgesiui, kuris natūraliai skatins ilgaamžiškumą. Galiausiai, kai vadovaujatės savo gyvenimo tikslu, viduje ir išorėje save užprogramuojate ne tik norėti, bet ir siekti laimingesnio ir ilgesnio gyvenimo.

Tai reiškia, kad savo gyvenimo būdo pasirinkimus derinate prie šio ketinimo ir atitinkamai elgiatės su savo gyvenimu.

Taigi žmonės, turintys apibrėžtą ikigai, linkę laikytis sveikesnio gyvenimo būdo, nes turi stiprią vidinę motyvaciją laikytis sveikos gyvensenos, pavyzdžiui, laikytis subalansuotos mitybos, reguliariai sportuoti, teikti pirmenybę rūpinimuisi savimi ir neįsivelti į žalingus įpročius. Visa tai yra raktas į ilgesnį gyvenimą.

Kalbant apie jūsų psichinę sveikatą, Hlivnenko iliustravo, kad aiškus tikslo suvokimas daro gyvenimą prasmingą ir sukuria tvirtą psichologinės gerovės pagrindą.

Kai žmonės pasitiki tuo, ką daro, jie natūraliai patiria mažiau streso ir nerimo, o tai neleidžia pakenkti sveikatai ir sumažina depresijos bei išsekimo riziką.

Be to, sąmoningas ikigai siekimas gali padėti išsiugdyti geresnius sunkumų įveikimo mechanizmus, atnešti viziją, kuria kryptimi judėti, leisti išvengti neproduktyvių emocijų užvaldymo ar sulėtėjimo ir paskatinti pozityvų nusiteikimą iššūkių akivaizdoje.

Patarimai, kaip rasti savo Ikigai


Rašykite dienoraštį

Rašiklio vedžiojimas po popierių leidžia jums apmąstyti save, perprasti savo mintis ir ištirti jausmus. Paklauskite savęs, kas jums svarbu, ir įsivaizduokite savo būsimąjį „aš“ bei tai, ką veiksite.

Dienoraščio rašymas yra labai naudinga sąmoninga praktika tiems, kurie siekia ugdyti emocinį sąmoningumą. Savo minčių užrašymas rašalu ant popieriaus leidžia į jas pažvelgti racionaliau ir struktūriškiau.

Tai suteikia galimybę atsipalaiduoti ir nuoširdžiai kalbėtis su savimi, kai galite palaipsniui interpretuoti, kaip jaučiatės, apmąstyti savo emocinę reakciją, analizuoti jos priežastis ir daryti išvadas ateičiai.

Būtent dėkingumo dienoraščio rašymas yra paprastas ir veiksmingas būdas paversti šią praktiką savo kasdienio režimo dalimi. Tai, kad mintyse jaučiate dėkingumą, yra paprastas ir veiksmingas būdas.

Nepergalvokite – užrašykite tris pirmuosius dalykus, kurie ateina į galvą, nesvarbu, kokie iš pirmo žvilgsnio nereikšmingi jie būtų – gėlės, kurias pamatėte pasivaikščiojimo metu, ką tik pristatytas naujas treniruočių kostiumas arba komplimentas, kurį jums pasakė nepažįstamas žmogus.

Įsitraukite į pozityvią saviugdą

Mes patys esame didžiausi savo pačių kritikai. Laikas už durų palikti nuoskaudas ir neigiamus žodžius. Elkitės su savimi geranoriškai, supratingai ir atlaidžiai, atkreipkite dėmesį į tai, kada pasigirsta neigiamos kalbos apie save ir savikritiką pakeiskite savęs skatinimu.

Padrąsinančio teiginio ištarimas (garsiai arba sau) gali tapti pozityvaus mąstymo proceso užuomazga ir padėti pereiti prie pozityvesnio mąstymo. Pagalvokite: „ esu pakankamas“, „myliu savo kūną ir viską, ką jis dėl manęs daro“, „esu atviras ir imlus viskam, kas gera“.

Praktikuokite sąmoningumą

Sąmoningumo praktikavimas taip pat yra veiksmingas būdas geriau įsisąmoninti savo mintis ir jausmus, taip pat aplinkinius. Sąmoningumas padeda kurti sveikesnius santykius, pagrįstus pasitikėjimu, supratimu ir abipuse empatija.

Vienas iš patikimų būdų geriau įsisąmoninti savo pojūčius, mintis ir jausmus? Meditacija. Pasimėgaudami trumpa psichine ir fizine pertrauka ir išgyvenę kelias minutes tylos, ramybės ir minčių nebuvimo, skatinate atsipalaidavimo reakciją, mažinate organizme išsiskiriančių streso hormonų kiekį, atstatote energijos lygį ir persijungiate į pozityvesnę būseną.

Atsisakykite bet kokių išankstinių nuostatų, kad meditacija turi trukti tam tikrą laiką arba atrodyti tam tikru būdu. Jei turite tik kelias minutes, puiku! Taip pat galite meditacija paversti bet ką (pavyzdžiui, šuns vedžiojimą ar skalbinių lankstymą), jei sąmoningai sutelksite dėmesį į kvėpavimą.

Vyresnių žmonių pora

Skatinkite optimizmą

Meskite iššūkį neigiamoms mintims ir pakeiskite jas į pozityvesnes ir realistiškesnes, apsupdami save teigiama aplinka ir užsiimdami veikla, kuri jums teikia džiaugsmo. Ar jūsų artimiausi žmonės yra optimistai?

Jei ne, dėl to galite įstrigti žemyn besileidžiančioje spiralėje. Taip pat atkreipkite dėmesį į turinį, kurį priimate, nesvarbu, ar tai būtų naujienos, ar socialinė žiniasklaida. Arba ieškokite dalykų, kurie jus įkvepia, pavyzdžiui, geros nuotaikos podkasto, savęs tobulinimo knygos ar instagram paskyros.

Norint išsiugdyti pozityvesnį požiūrį į gyvenimą, svarbu sutelkti dėmesį į tai, ką galite kontroliuoti, užuot nerimavus dėl dalykų, kurie nuo jūsų nepriklauso. Taip pat naudinga sudėtingose situacijose ieškoti gerosios pusės arba bandyti jose rasti pamoką.

Ieškokite socialinių ryšių

Skirti laiko pasimatymams su geriausiu draugu, pietums su bendradarbiu ar savanorystei vietinėje organizacijoje – visa tai turi vieną bendrą bruožą: socialinio ryšio stiprinimas.

Dažniausiai ilgiausiai gyvenantys žmonės dalijasi savo gyvenimu su kitais. „Ikigai“ paprastai reiškia aktyvią socialinę veiklą ir džiaugsmą, kurį teikia bendravimas su panašių interesų ir įsitikinimų žmonėmis.

Palaikantys socialiniai ryšiai ir prasmingi bei harmoningi santykiai daro didelę įtaką mūsų laimės lygiui ir psichinei bei fizinei sveikatai, taigi prisideda prie to, kaip ilgai gyvename.

Tyrimai rodo, kad turint artimus, turiningus ir tikslingus santykius 50 % padidėja ilgaamžiškumo tikimybė ir susidaro teigiamas grįžtamasis ryšys socialinės, emocinės ir fizinės gerovės srityje.

Kito tyrimo metu nustatyta, kad tie, kurie yra labiau socialiai patenkinti, yra linkę geriau funkcionuoti kognityviniu požiūriu. Pasinaudokite daktaro Zando patarimu ir puoselėkite prasmingus santykius bei apsupkite save palaikančiais asmenimis. Siekdami puoselėti tvirtus ryšius, aktyviai klausykitės, išreikškite empatiją ir tinkamai bendraukite.

Išbandykite naujas patirtis

Atsitraukdami nuo kasdienės rutinos ir pasinerdami į naują maistą, pomėgius, vietas ir temas, stimuliuosite savo smegenis, stiprinsite pažinimą ir pailginsite gyvenimą. Norėjote išmokti naują kalbą arba pradėti gaminti maistą?

Paskatinkite savo smalsumą ir imkitės to! Ženkite dar vieną žingsnį toliau ir, pavyzdžiui, pradėkite žaisti piklbolą arba išbandykite 3-2-8 metodą – tuo pačiu metu lavinsite savo kūną ir mokysitės naujų įgūdžių.

Atsidavimas ikigai padeda siekti saviugdos ir tobulėjimo tikslų bei skatina nuolatinį mokymąsi. Nuolatinis įsitraukimas į protą stimuliuojančią veiklą palaiko smegenų aktyvumą, stiprina pažintines funkcijas ir palaiko sveiką protą bei atmintį, o tai labai svarbu kokybiškam gyvenimui iki senatvės.

Tyrimai parodė, kad smegenys ir toliau kuria naujus nervų takus, kad galėtų prisitaikyti prie naujos patirties, išmokti naujos informacijos ir kurti naujus prisiminimus.

Patarimas: kad ir kokiu nauju užsiėmimu užsiimtumėte, raskite tokį, kuris jums patiktų ir kuriam norėsite atsiduoti – tai bus naudinga jūsų bendrai laimei, nuotaikai ir psichinei sveikatai.

Parengta pagal theeverygirl.com