Emma Rowena Gatewood gimė Ohajaus valstijoje, 15 vaikų turinčioje ūkininkų šeimoje. Sulaukusi 19 m. ji ištekėjo už 27 m. pradinių klasių mokytojo, rašoma outdoorrevival.com.

Jiedu susilaukė vienuolikos vaikų, Emma jais rūpinosi, o vyras buvo ūkininkas ir augino tabaką.

Deja, jų bendras gyvenimas toli gražu nebuvo panašus į idilę. Vyras smurtavo, ir Emmai teko kęsti traumas – lūžusius šonkaulius, išmuštus dantis, ir kitas, keliančias pavojų gyvybei.

Paguodą ir prieglobstį ji rado miške – ten ji slėpdavosi nuo vyro smurto.

Emma Rowena Gatewood

Laimei, 1940 m. jai pavyko išsiskirti su vyru, o šis buvo išsiųstas į psichiatrijos kliniką. Likusias dienas Emma nugyveno ramiai, džiaugdamasi bendravimu su vaikais ir anūkais.

Kai Emmai buvo 67 m. ji išsiruošė iš namų, pasakiusi vaikams, kad eina pasivaikščioti. Niekas nė neįtarė, kad ji buvo suplanavusi ilgesnį nei įprastą pasivaikščiojimą.

Ji apsiavė kedus, į namuose pasiūtą džinsinę per petį permetamą rankinę susidėjo kareivišką antklodę, lietpaltį ir plastikinę dušo užuolaidą. Senolė išsiruošė į žygį Apalačių kalnų keliu, kurio tuo metu nebuvo įveikusi jokia moteris – iki tol tai buvo pavykę tik penkiems vyrams.

Emma Rowena Gatewood

Ji leidosi į žygį nuo Ogletorpo kalno Džordžijos valstijoje iki Katadino kalno Meino valstijoje. Vėliau moteris prisiminė, kad ši idėja jai kilo perskaičius straipsnį „National Geographic“ žurnale, kuriame buvo parašyta, kad šis maršrutas gali tapti puikiu nuotykiu. Vis dėlto, kaip prisipažino senolė, jei tik ji būtų žinojusi, kaip bus sunku, niekada nebūtų leidusis į kelią.

Tačiau močiutė Gatewood nepasidavė – ji ne tik įveikė Apalačių kalnų kelią, bet pakartojo šį žygį dar du kartus – 1960 ir 1963 m., tapusi pirmąja ir vyriausia moterimi, įveikusia šį maršrutą.

Apalačių kalnų kelias

Šis rekordas jai priklausė iki 2007 m., kai jį pagerino Nancy Gowler, įveikusi maršrutą, kai jai buvo 71 m. Kai močiutė Gatewood nužygiavo maršrutą pirmą kartą 1955 m., ji turėjo 23 anūkus, todėl ją ir imta vadinti močiute Gatewood.

Močiutė Gatewood įveikė ne tik Apalačių kalnų kelią – ji nužygiavo 3200 km Oregono keliu nuo Independenso Misūrio valstijoje iki Portlendo Oregono valstijoje, ir pėsčiomis aplankė kiekvieną valstiją žemyninėje JAV dalyje.

1970 m., kai 83 m. močiutė Gatewood lankėsi žygiams skirtų prekių parduotuvėje „Appalachian Outfitters“, jos paklausė, ką ji mananti apie naujausią lengvą žygių įrangą, pavyzdžiui, kuprines.

Apalačių kalnų kelias

Emma patarė: „Pasiimkite lietpaltį, per petį persimeskite patogią rankinę, apsiaukite patvarius kedus. Pakeliui vietos parduotuvėlėse nusipirkite dešrelių... Visą kitą maistą rasite palei kelią.“

E. Gatewood visą gyvenimą buvo Nacionalinės stovyklautojų ir žygeivių asociacijos narė, taip pat priklausė Roanokės Apalačių kalnų kelio klubui.

Tai pat ji buvo Bakajaus kelio asociacijos garbės direktorė ir narė. E. Gatewood mirė 1973 m., būdama 85 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)