Atsiųstame pranešime spaudai ji dalinasi patarimais, kaip juos motyvuoti – parodykite, jog senjoras gali pat pirmas sužinoti naujienas internete arba išmokti naujų mezgimo gudrybių žiūrint video pamokas.

„Senjorai nori būti nepriklausomi, tačiau dažnai paėmę į rankas išmanųjį įrenginį su daugybe funkcijų ir aplikacijų nežino, ką su juo daryti ir nuo ko pradėti. Tai dažnai pažadina baimę suklysti bei nepasitikėjimą savo jėgomis. Visgi senjorams ir jų artimiesiems, ypač gyvenantiems skirtinguose miestuose ar net šalyse, išmanieji įrenginiai gali tapti vienintele galimybe palaikyti ryšį, todėl labai svarbu gebėti švelniai padėti senjorams prisipratinti prie šių technologijų“, – pasakoja V. Sališienė bei dalinasi rekomendacijomis.

Paklauskite, ar senjorą domina technologijos

Visų pirma socialinė darbuotoja pataria išsiaiškinti artimojo senjoro požiūrį į išmaniąsias technologijas.

„Jeigu jaučiate pasipriešinimą, kuo paprasčiau papasakokite artimajam apie skirtingas priemones ir jiems aktualiausias funkcijas – pavyzdžiui, išmanaus telefono suteikiamą galimybę susiskambinti kameromis arba per planšetę nemokamai skaityti įvairiausius naujienų portalus tarsi paprasčiausiai vartant laikraščius“, – pataria V. Sališienė.

Išklausykite senjoro poreikius

Išsiaiškinkite senjoro poreikius, pataria socialinė darbuotoja. Ar jam reikalingos internetinės bankininkystės, socialinių tinklų, naujienų portalų, internetinės televizijos paslaugos ar kiti kompiuterinio raštingumo įgūdžiai.

„Jeigu jaučiate pasipriešinimą, papasakokite artimajam apie galimas naudas – pavyzdžiui, apie galimybę susiskambinti kameromis arba nemokamai skaityti įvairiausius naujienų portalus tarsi paprasčiausiai vartant laikraščius. Tuomet mokykitės kartu nuo paprasčiausių žingsnių – tai naujienų portalo atsidarymas arba savarankiškas paskambinimas artimajam. Vien šie žingsniai ilgainiui gali sustiprinti jų pasitikėjimą savimi ir pažadinti norą mokytis toliau“, – pasakoja V. Sališienė.

Sužinokite, kaip senjoras nori mokytis

Socialinė darbuotoja rekomenduoja aptarti, su senjorai, kaip jis nori mokytis. Galbūt jis nori įgūdžius tobulinti namuose su jūsų pagalba, o gal susidomės lankyti nemokus savivaldybių rengiamus kompiuterinio raštingumo mokymus senjorams.

„Jei jis nori eiti į mokymus, padėkite jam ten užsiregistruoti. Jei nedrįsta ir nori mokytis su jumis, susidarykite bendrą grafiką, stenkitės viską ne tik paprastai paaiškinti, bet ir duoti kuo daugiau senjorui išsibandyti praktiškai. Tai gali užtrukti, o kad būtų lengviau, pasiūlykite senjorui užsirašyti viską, ką išmoksta, jog vėliau galėtų pasikartoti“, – pataria V. Sališienė.

Padėkite išlaikyti motyvaciją

Mokymasis vardan mokymosi gali greitai pabosti, pasakoja socialinė darbuotoja. Padėkite jam mokytis tokių įgūdžių, kurie praskaidrins jo kasdienybę.

„Jeigu senjoras domisi politika, parodykite jam, kaip gali būti paprasta pačiam pirmam naujienų portaluose sužinoti visą naujausią informaciją. Jeigu patinka megzti, pamokykite, kaip internete ieškoti naujų mezgimo metodų – pavyzdžiui, ieškokite video formato pamokų. O labiausiai motyvaciją išmokti naudotis technologijomis gali padėti vaizdo pokalbiai su artimaisiais ar nuotraukose užfiksuotų akimirkų dalijimasis“, – primena V. Sališienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją