Kodėl skauda galvą?

Galvos skausmai atsiranda dėl skirtingų receptorių suerzinimo ir tos informacijos perdavimo į galvos smegenis. Skausmą gali sukelti mechaninė priežastis, trauma ar smūgis, cheminės medžiagos poveikis, temperatūriniai, fiziniai, toksiniai ir panašūs veiksniai.

Receptoriai gali būti išsidėstę galvos odoje, raumenyse, smegenų kraujagyslėse, tam tikrose smegenų srityse. Jų suerzinimas suvokiamas subjektyviai kaip įvairaus pobūdžio skausmingi pojūčiai.

Galvos skausmai kyla esant neurologinėms ligoms, osteochondrozei, širdies ir kraujagyslių ligoms, ypač jei kraujospūdis padidėjęs arba labai sumažėjęs, esant infekcijoms ir toksikozėms, pervargus, piktnaudžiaujant alkoholiu ir rūkalais, esant didžiuliam triukšmui ir dūmams patalpoje, aštriems kvapams ir panašiomis sąlygoms.

Be to, galvos skausmus būtina sąlygiškai suskirstyti į dvi dideles grupes - tai galvos skausmas kaip kažkokios ligos simptomas (peršalimo, hipertonijos, diabeto), jis vadinamas antriniu, ir galvos skausmas kaip atskira liga - kai nėra organizmo fizinių priežasčių skausmui vystytis.

Galvos skausmas kaip problema

Jei su galvos skausmu, kuris yra ligos simptomas, viskas daugmaž aišku (jis pasireiškia, kai žmogus serga, ir praeina, kai pasveiksta), tai su galvos skausmu kaip savarankišku susirgimu viskas kur kas sudėtingiau.

Prie tokios formos priskiriami: galvos skausmai, kylantys dėl įtampos, migrenos priepuoliai, klasteriniai skausmai, paroksizminė hemikranija.

Galvos skausmai, kylantys dėl įtampos, gali pasireikšti ir jauname amžiuje. Paprastai jie formuojasi artėjant prie trisdešimtmečio. Tai saikingo intensyvumo skausmai, gali trukti nuo kelių valandų iki poros parų, jie nepriklauso nuo fizinio krūvio.

Skausmai praktiškai visada dvipusiai, pagrindinė jų lokalizacija - pakaušio sritis, smilkinių ar kaktos zona. Juntamas spaudimo jausmas, nėra pykinimo ir vėmimo, tačiau dažnai visiškai dingsta apetitas, garsas ar šviesa kelia didelį susierzinimą. Paprastai tokie skausmai pasunkėja esant nerimui ir depresijai, problemoms su stuburu, vartojant kofeiną, analgetikus ar migdomuosius.

Klasteriniai skausmai dažniau būna vyrams, nors moterims taip pat pasitaiko. Tai kankinamas skausmas vienoje zonoje, dažniausiai jis lokalizuojasi aplink akis ar smilkinius, ant kaktos. Skausmas kyla staigiai, priepuoliai tęsiasi nuo ketvirčio valandos iki trijų valandų iš eilės. Paprastai tokie skausmai pasikartoja kelis kartus per parą, dažniausiai naktimis, ir trunka iki mėnesio. Priepuolių metu gali kilti specifiniai simptomai - raudonos akys, ašaros, užgulta nosis, gleivių formavimasis.

Panašiai pasireiškia ir paroksizminė hemikranija, tačiau ji dažniau persekioja moteris ir yra trumpesnė, nors priepuoliai būna dažnesni.

Migrena žmonijai pažįstama nuo seno, tačiau iki šių dienų su ja ne itin efektyviai susitvarkoma, nors bandymų gydyti migreną būta labai daug. Skausmai sergant migrena labai stiprūs, vienoje, rečiau - abiejose galvos pusėse. Ligonis nepakelia šviesos, garsų, jį pykina, jis vemia. Esant šiai ligai pasireiškia depresijos priepuoliai.

Kaip gydyti galvos skausmus

Esant galvos skausmui dėl ligos būtina pradėti gydyti ligos priežastis, o galvos skausmai mažinami įprastais analgetikais arba uždegimą slopinančiomis, temperatūrą malšinančiomis priemonėmis.

Galvos skausmus kaip atskirą ligą gydyti sunkiau. Esant tokioms būsenoms kaip migrenai, klasteriniams skausmams ar hemikranijai, būtina neurologo pagalba. Tokios ligos gali kelioms dienoms žmogų paguldyti į lovą. Galvos skausmai gali komplikuotis arba maskuoti rimtas problemas galvoje - auglius, kraujo išsiliejimus.

Esant panašiems skausmams pirma, ką reikia padaryti - atsisakyti rūkymo, arbatos, kavos, gėrimų su kofeinu ir alkoholiu vartojimo. Dažniau eikite pasivaikščioti.

Su įtampa susiję galvos skausmai malšinami kaklo ir pečių masažu, akupunktūra, relaksacijos priemonėmis. Puikiai skausmus malšina taškinis masažas, savimasažai, šilumos procedūros. Esant chroniškiems skausmams, gydytojas paskirs antidepresantų, raminamųjų žolelių kursą. Gerai tiks esant periodiškiems įtampos skausmams priešuždegiminės priemonės.

Pirmoji pagalba esant galvos skausmui

Išgerkite bet kokių skausmą malšinančių vaistų, kuriuos vartojate. Pasistenkite atsipalaiduoti. Kreipkitės į gydytoją ar neurologą konsultacijos. Tik po tyrimų gydytojas galės parinkti tinkamą priemonę skausmui palengvinti. Gydant migreną ir klasterinius skausmus taikomi specifiniai preparatai, veikiantys ypatingus serotonino receptorius smegenyse. Palengvinti priepuolius gali ir liaudies metodai - šaltas rankšluostis ant galvos, masažas ir biologiškai aktyvių taškų veikimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)