Per pastaruosius penkerius metus medicinos technologijų srityje, palyginus su praėjusiais dešimtmečiais, išradimų skaičius išaugo keletą kartų. Kas mūsų laukia toliau? Galimas daiktas, ateityje mes visiškai pakeisime savo supratimą apie tradicinę mediciną.

Naujos medicinos technologijos, padedančios paralyžiuotiems žmonėms

Pavyzdžiui, Cathy Hutchinson, moteris, esanti paralyžiuota jau 15 metų, dabar gali atlikti kasdienius darbus be pašalinių žmonių pagalbos – jai padeda robotas. Tyrėjų komanda, dirbanti su sistema „BrainGate“, implantavo į jos smegenis specialų įtaisą dar 2005 metais.

Sistema buvo tobulinta tol, kol pacientė pati galėjo jį valdyti. Dabar ji gali „paprašyti“ roboto paduoti jai stiklinę vandens, taip pat atlikti kitas užduotis.

Jautrus „BrainGate“ sensorius reaguoja į galvos smegenų signalų aktyvumą, paverčia juos elektros signalais, kurie nukreipiami robotui, atliekančiam duotas komandas.

Stebuklingas kūdikio išgelbėjimas

2012 metų rugpjūtį tik gimusio mažylio Edvardo Ivso širdies ritmas siekė daugiau kaip 300 dūžių per minutę. Gydytojai kūdikiui nustatė tachikardiją ir išsiuntė Į Londono universiteto ligoninę išbandyti naujų gydymo metodų.

Gydytojai įsupo kūdikį į specialią antklodę su šaltu geliu, kad kūno temperatūra nukristų nuo 37 laipsnių iki 32,8. Šaltis leido sulėtinti medžiagų apykaitą, o defibliatorius sulėtino širdies ritmą. Po keturių valandų gydytojai ėmė palaipsniui kelti temperatūrą – po vieną laipsnį per dieną.

Kai mažylio širdis ėmė plakti normaliu ritmu, viskas susitvarkė, vaikas atrodė toks pat sveikas kaip ir kiti tokio amžiaus vaikai.

Galūnių atstatymas

Karo veteranas Brendonas Marrokko neteko rankų ir kojų per vieną iš atakų netoli Bagdado. Šiandien po sudėtingų galūnių transplantacijos operacijų jis gali netgi bėgioti ir žaisti kamuoliu.

Brendonas, nepaisant to, kas su juo atsitiko, visada buvo nusiteikęs optimistiškai. Gydytojai tai įvertino kaip labai gerą ženklą. Pirmoji abiejų galūnių transplantacija JAV buvo atlikta prieš ketverius metus.

Vėžį diagnozuoja šunys

Šiuolaikinės technologijos leidžia diagnozuoti vėžį pagal paciento iškvepiamą kvapą, tačiau, pasirodo, tą sugeba padaryti ir šunys. Jie gali nustatyti pavojingų auglių susidarymą iš kvapo.

Vokiečių mokslininkai atliko eksperimentą – labradorai, vokiečių ir australų aviganiai uostė 220 ligonių, sergančių vėžiu, iškvepiamą kvapą ir atpažino 71 procentą pacientų, sergančių vėžiu. Tokie šunys sugebėjo beveik neklysdami atpažinti sveikus žmones – atpažino 372 atvejus iš 400.

Kiti tyrimai parodė, kad šunys sugeba nustatyti šlapimo pūslės, žarnyno, krūties vėžį, taip pat iš kvapo jaučia, kai sergantiems diabetu sumažėja gliukozės kiekis kraujyje.

Galvos skausmą gali numalšinti distancinis TV valdymo pultas

Pacientai, kenčiantys nuo vienos sunkiausių galvos skausmo formų – migreninio skausmo – gali kontroliuoti skausmą distancinio pulto pagalba.

Klyvlendo gydytojai 32 pacientams chirurginių būdu į viršutinę smegenų dalį implantavo tam tikrą migdolo riešuto dydžio prietaisą. 67 procentai iš jų pripažino, kad skausmas sumažėjo, kai jie įjungė implantuotą prietaisą distancinio pulto pagalba. Šiuo metu prietaisas toliau tyrinėjamas.

Organų išauginimas

Chirurgams pavyko iš plastiko sukonstruoti trachėją, kuri gali pakeisti tikrąją žmogaus trachėją. Kuriant dirbtinę trachėją, panaudojamos ligonių kamieninės ląstelės, kad organizmas neatmestų svetimkūnio.

Toks organų gamybos būdas sumažina donorų poreikį, pacientų, nesulaukusių donorų, mirtingumą.

Audinių regeneracija

Keletas berniukų iš Meksikos po automobilio avarijos patyrė urogenitalinės sistemos pažeidimus. Regeneracinės medicinos instituto mokslininkams pavyko atstatyti šlapimkanalių veiklą.

Gydytojai paėmė iš kiekvieno paciento audinių pavyzdžių, stimuliavo jų ląstelių augimą tiek, kad jų padaugėjo 100 milijonų kartų. Iš biologiškai artimos organizmui medžiagos jie sugebėjo sukurti vamzdelius, kuriuos apaugino gauta ląstelių medžiaga. Tokius kanalus gydytojai įsiuvo į berniukų kūnus.

Kad viskas normaliai veiktų, prireikė ne vienerių metų. Tik po 6 metų berniukai galėjo normaliai šlapintis, o mokslininkai apie naują išradimą paskelbė žurnele „The Lancet“. Panašiu būdu laboratorijoje buvo sukurtos ir implantuotos šlapimo pūslės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)