Kai kurių ekspertų manymu, fluoro perteklius sukelia osteoporozę ir nervinius sutrikimus.

Kam reikalingas fluoras ir kada jis kenkia?

Fluoras mums reikalingas pirmiausia dantų sveikatai. Šis mikroelementas paspartina jų mineralizaciją, tvirtina dantų emalį, saugo nuo karieso. Jei geriamasis vanduo specialiai nefluoruojamas, organizmui fluoro kartais gali pritrūkti, tad žvelgiant iš šio požiūrio taško, dantų pasta su fluoru yra tikras gėris.

Tačiau dabar prekyboje pasirodė daugybė preparatų, kuriuose fluoro kiekis yra didelis: tai dantų pastos, multivitaminų kompleksai, skalavimo skysčiai, netgi kramtomosios gumos. Pernelyg gausu jų vartojimas jau nebėra nekenksmingas. Į organizmą patekus per daug fluoro, galimos alergijos, artritai, skydliaukės nepakankamumas, nerviniai sutrikimai, dantų ir kaulų trapumas.

Ką daryti? Geriau nevartoti kartu kelių priemonių, kuriose yra fluoro. Pagal galimybes rinkitės dantų pastas su sumažintu fluoro kiekiu. Rajonuose, kur fluoro geriamajame vandenyje užtenka, ši pasta apskritai nereikalinga. Tačiau ten, kur šio mikroelemento trūksta, fluoruotos dantų pastos ir skalavimo skysčiai gali būti net ir labai naudingi. Nereikėtų pernelyg žavėtis kramtomąja guma, kurioje yra fluoro, juk neretai gumą mes kramtome nuolat.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)