Kas yra sapnai?

Įdomu, iš kur atkeliauja sapnai? Anksčiau pirmykštės tautos manė, kad „didelius“ ir pranašiškus sapnus regi tik didieji vadai, žyniai, burtininkai ir pan. Senovėje žmonės tikėjo, kad per sapnus įmanoma bendrauti su dievais.

Veikiami sapnų, egiptiečių žyniai, indėnų šamanai ir kiti žiniuoniai skelbdavo savo pranašystes. Iki pat viduramžių pabaigos sapnai turėjo įtakos net medicininėms diagnozėms. Taip pat ypač didelis dėmesys sapnams buvo skiriamas ištikus bėdai ar priimant svarbų sprendimą. Prisiminkime ir Gedimino pilies istoriją. Juk jei kunigaikštis Gediminas nebūtų susapnavęs geležinio vilko, gal ir Vilniaus neturėtume... 

Į klausimą, kas yra sapnai, šiandien kiekvienas specialistas turi savitą atsakymą. Jau daugiau kaip dvidešimt metų sapnais besidominti ir Tibeto budizmą praktikuojanti R. Banienė aiškina, kad mes sapnuojame todėl, kad mums turi įtakos ankstesni karmos veiksmai. Tibeto budistai laikosi požiūrio, kad visas gyvenimas yra tik iliuzija, net ir realusis pasaulis – ne kas kita kaip sapnas. O tas sapnas yra susijęs su mūsų pasąmonės impulsais, kūrybiškumu, mistiniais potyriais.

Neretai genialios idėjos būdavo „nuleidžiamos“ sapnuose ir vizijose. Benzolo cheminę formulę vokiečių chemikas Frydrichas A. Kekulė tiesiog susapnavo, o geriausią Džiuzepės Tartinio sonatą vidury nakties jam sugrojo dievas ir velnias vienu pavidalu. Edgaro Po ir Meri Šeli detektyvai, Roberto L. Stivensono ir Franco Kafkos romanai taip pat buvo rašomi naktinių melodramų ir košmarų motyvais.

„Sapnas – tokia būsena, kai kūno funkcijos dirba autonomiškai, mes išeiname tarsi į kitą erdvę, į bendrą kolektyvinę pasąmonę ir ten perimame idėjas. Šiuolaikinė krizė kilo todėl, kad žmogus pamiršo fantaziją, sapnus ir kūrybiškumą. Todėl vienintelė krizė yra fantazijos stoka“, – teigia sapnų žinovė.

Reikia mokytis sapnuoti

Sapnų tyrinėtojai yra pastebėję, kad ne visos tautos sapnuoja vienodai. Sapnams įtakos turi ir kultūrų, geografinės aplinkos skirtumai. Pavyzdžiui, tibetiečiai sapnuose dažniau regi jaką, tigrą ar sniego liūtą. Natūralu, kad lietuvis greičiau susapnuos kokį vilką nei kupranugarį. Tačiau yra ir bendros visos žmonijos sapnų taisyklės.

Daugelyje senųjų tautų buvo tikima, kad sapnai gali padėti išspręsti problemas. Jeigu sapne pavyks jas išspręsti, sąmonė perkels problemos sprendimą ir į tikrovę bei palengvins gyvenimą.

Senovės Malaizijos gyventojai senojai turėdavo sapnuose padėjėjų, stengėsi sapnuoti teigiamai, kad įvykiai tikrovėje klostytųsi pozityvia linkme. Beje, padėjėjai – nebūtinai žmonės, jais gali būti mitinės būtybės, dievai, angelai, dvasios, protėviai, gyvūnai. Todėl tikrovėje buvo kalbamasi su sapnų personažais, prieš miegą prašoma jų pagalbos.

JAV sapnų tyrinėtojai cituoja jėzuitų aprašymus iš indėnų vintų tautelės istorijos – jie vaidindavo savo sapnus. Vienas indėnas susapnavo, kad susikovė su kitos genties priešais, svetima gentis jį sučiupo, surišo ir kankino, ruošėsi jam nurėžti skalpą. Jis pabudo šaukdamas, nulėkė pas draugus ir paprašė, kad jį surištų ir kankintų, apsimetę priešais.

Indėnų mitinė sąmonė sufleruodavo, kad tie patys įvykiai negali pasikartoti: tas pats lapas negali nukristi nuo medžio du kartus, į tą pačią upę taip pat neįmanoma įbristi antrą kartą – upė bus ne ta pati, be to, bus pasikeitęs ir žmogus. Taigi minėtojo indėno draugai suvaidino priešus ir labai rimtai kankino savo gentainį, todėl, kai tikrovėje užpuolė priešai, indėnas, suvaidinęs sapną, nepakliuvo į jų rankas.

Šis pavyzdys rodo, kad, išmokus valdyti sapnus, galima tikrovėje valdyti savo emocijas. Jei suvaldome pavojingas situacijas sapne, išspręsime problemas ir tikrovėje. Sapne nereikia pasiduoti pavojams – būtina stengtis išsisukti iš situacijos. Nepatariama bėgti (nes bėgate nuo problemos), ją reikia spręsti – kautis sapne su priešais, jei nepavyksta – susitarti geruoju.

Sapnuojant košmarus, reikia suvokti, kad tai sapnas, nugalėti baimę ir pažvelgti jai į akis. Taip valdoma psichinė įtampa. Siūloma netgi atkurti dienos metu sapno siužetą, jei esate auka. Tuomet tereikia suvaidinti sapną teigiamai.

Nereikia bijoti sapnuose skraidyti – juk tai viso labo sapnas, o sapnuojant skraidyti turėtų būti didelis malonumas. Pajutus kritimo pojūtį, reikia bandyti laviruoti ar nusileisti minkštai. O jeigu netgi nukrisite, tikrai nesusitrenksite.

Moterų ir vyrų sapnai skiriasi

Kodėl vieni žmonės sako sapnuoją beveik kasnakt, o kiti – labai retai matantys naktinius reginius? „Sapnavimas yra fiziologinė žmogaus funkcija. Mūsų sąmonė nuolat kuria vaizdus. Ne visi žmonės atsimena savo sapnus. Tie, kurie sakosi mažai sapnuoją, yra tiesiog užgožti išgyvenimo problemų ir paprasčiausiai nekreipia į juos dėmesio“, – teigia sapnų terapijos specialistė. 

Įvairių tautų šamanai jau seniai įtikėjo, kad bet koks realybėje nutinkantis įvykis yra užgimęs sapnuose. Todėl nuo seno žmonės domėjosi sapnais ir vertino juos kaip dievų perspėjimus, sielų keliones, ateities pranašavimą. Jau minėtoje senojų gentyje būdavo manoma, kad sapnai turi tarnauti žmogui – jo sąmonė, emocijos ir jausmai turi padėti susitvarkyti, o ne kenkti. Todėl vaikai mokomi sapnavimo meno nuo mažumės. Ilgainiui senojų vaikai išmoksta kontroliuoti sapnų detales, vėliau – įvykius, siužetą. 

Sapnai ir tikrovė – susiję: sapnuose sąmonė spontaniškai kuria vaizdus, kurie išnyra iš pasąmonės kaip perspėjimai. Jeigu sapnai keičiasi teigiamai, keičiasi ir žmogaus elgesys bei įvykiai tikrovėje. Todėl, anot R. Banienės, reikia išmokti aiškintis sapnų reikšmę ir suprasti jų simbolius. Sapnų aiškinimas priklauso nuo sapnų gramatikos išmanymo, mat sapnai turi specifinę simbolių kalbą. Išmokus ją, lengva perskaityti sapne regėtą informaciją ir ja pasinaudoti, norint pagerinti savo materialinę gerovę, santykius, apsisaugoti nuo nelaimių.

Kiekvieno žmogaus sapnų simbolių abėcėlė gali būti individuali, tačiau yra ir visiems bendrų dalykų. Pavyzdžiui – spalvos.

„Juodos spalvos gausa sapnuose liudija neigiamų emocijų, blogos energijos perteklių. Kaip rimtą įspėjimą reikia priimti reginį, kad esate apsirengę juodais drabužiais ar įkrintate į gilią duobę. Regėti žydrą dangų – labai geras ir optimizmo teikiantis ženklas.

Beje, ne visus sapnuose vykstančius dalykus reikėtų suvokti tiesiogiai. Aiškinantis sapnų reikšmę, visuomet reikia nagrinėti, kaip regėti simboliai gali būti susiję su tikrove. Jei žmogus sapnuose bėga, kaunasi, vadinasi, jis turi problemų, nuo kurių stengiasi išsivaduoti. Sapnuose patiriama agresija ne visuomet lemia bloga.

Pavyzdžiui, Malaizijos senojai sakydavo, kad, sapnuose patiriant agresiją, pašalinama negatyvi energija – paskui ji netrykš nubudus“, – aiškina sapnų specialistė.

Jeigu sapnuojate kitus žmones, dar nereiškia, kad sapnuose regėti simboliai nukreipti būtent į tuos žmones. Aiškinantis, ką tie sapnai galėtų reikšti ir kam nukreiptas juose tvyrojęs perspėjantis tonas, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į santykius, siejančius jus su sapnuotu žmogumi. Nerami nuotaika nubudus galėtų byloti apie artėjančius gera nežadančius įvykius. 

Žmonėms skausmingas įvykis – mirtis – sapnuose nėra bloga lemiantis ženklas. Netgi atvirkščiai – sapnuoti savo paties mirtį reiškia transformaciją, kad tikrovėje mirties nebus, o mirs kažkas sena, pasibaigs kažkokios situacijos ir atsivers galimybė išeiti į naują lygmenį, pradėti kažką nauja. „Jausmas nubudus dažniausiai yra geriausias signalas, lemiantis ateities įvykius: nuotaika pakili – lauk gero, prislėgta – džiaugsmas praeis kažkur pro šalį“, – sako R. Banienė.

Jos teigimu, prieš miegą galima užsiprogramuoti, kad ne bėgsite nuo priešų, o išdrįsite jiems pasipriešinti, ieškosite sapnuose malonių išgyvenimų ir pozityvaus rezultato.

Sapnų žinovė atkreipia dėmesį ir į sapnus, kuriuose regėjote savo mirusius giminaičius ar pažįstamus. „Kai mes užmiegame, mūsų dvasia išeina į astralinį pasaulį, kur sklando gausybė dvasių. Tad natūralu, kad miegodami mes su jomis susitinkame, bendraujame, galime joms padėti. Kartais mirusiojo dvasiai būna sunku, tada jai reikia pagelbėti – užpirkti mišias ar kalbėti maldas“, – dėsto sapnų teorijų žinovė. 

Dažnai paskaitas sapnų klausimais skaitanti pašnekovė yra pastebėjusi, kad žmonės daugiausia nerimauja dėl išgyventų košmarų, stengiasi išsiaiškinti mistinius sapnus. 

Moterys sapnuoja dažniau nei vyrai. JAV sapnų specialistai, atlikę tyrimus, nustatė, kad vyrų ir moterų sapnai skiriasi. Vyrus dažniau aplanko agresyvūs sapnai ir sapnai, susiję su įsitvirtinimu visuomenėje, konkurencine kova, o moterų sapnų temos – vaikai, namai, meilė, jausmai.

Sapnai dienoraštyje

Kaip atsitiko, kad ilgai dirbusi Lietuvos radijuje redaktore ir reportere, R. Banienė susidomėjo sapnais ir šias žinias netgi gilino JAV garsaus sapnų instruktoriaus ir rašytojo Roberto Moso aktyvaus sapnavimo mokykloje Niujorke? Moteris sako, kad, dar būdama paauglė, domėjosi, kodėl žmonės sapnuoja, ar naktiniai reginiai turi kokį nors ryšį su tikrove ir ar jie realiam žmogaus gyvenimui gali daug reikšti. Savo sapnus ji registruodavo dienoraštyje. 

Pasak jos, rašant sapnų dienoraštį, galima nesunkiai įžvelgti sapno vaizdinių ir būsimųjų įvykių dėsningumus bei sapne nužymėtas gaires, kaip geriau pasielgti ateityje.

„Sapnų dienoraštis tampa sielos žodynu. Analizuodami sapnus, tampame jautrūs sapnų simboliams ir jų atitikmenims realiame pasaulyje“, – sako ji. 

„Man tai įdomu. Sapnai, jeigu tinkamai suvoki jų simbolius, suteikia daug naudos ir tau pačiam, ir aplinkiniams. Juk gilindamiesi į viduje vykstančius procesus, geriau pažįstame ir save, ir aplinką“, – teigia sapnų ekspertė, lektorė ir žurnalistė.