Nuo sausio 28 d. prasidės spalvingosios, apie dvi savaites truksiančios Kinų naujųjų metų sutiktuvės. O štai viskas, ką reikia apie juos žinoti.

Kinams naujieji metai yra pati svarbiausia ir ilgiausiai trunkanti valstybinė šventė. Nors Kinijoje Grigaliaus kalendorius yra naudojamas nuo 1912 metų, tačiau naujieji metai vis dar sutinkami pagal senąjį Mėnulio kalendorių.

Įprastai jie yra minimi antrosios Mėnulio jaunaties metu, po žiemos lygiadienio – tai reiškia, kad data kasmet keičiasi.

Kinų naujųjų metų šventes stebi apie šeštadalis viso pasaulio gyventojų, o jie taip pat spalvingai minimi ir kinų plačiai gyvenamose šalyse – Taivane, Singapūre ir Malaizijoje.

Iš pasaulio miestų, esančių ne Azijoje, Londonas ir San Franciskas (JAV) teigia turintys didžiausią kinų populiaciją.

Kaip švenčiami Kinų naujieji metai?

Įprastai švenčiantieji turi dėvėti raudoną spalvą, nes sakoma, kad ji padeda atbaidyti mitinę pabaisą Nianą.

Vaikams neretai duodami raudoni vokai su pinigais, kuriuos jie turi pasidėti po savo pagalve. Sakoma, kad tai jiems atneš turtus ir laimę.

Mėnulio kalendoriaus antrasis mėnuo prieš naujųjų metų sutiktuves yra skiriamas įvairiems pasiruošimams. Pavyzdžiui, 2-ąją mėnesio dieną yra lankoma šeima ir giminaičiai, o 3-ąją dieną žmonės įprastai lieka namuose, nes sakoma, kad bendravimas su kitais tą dieną gali atnešti nelaimę.

15-ąją dieną įprastai švenčiamas Popierinių žibintų festivalis (angl. Lantern Festival), kurio metu raudoni popieriniai žibintai yra leidžiami į dangų.

O štai 20-ąją mėnesio dieną prieš naujųjų metų sutiktuves itin svarbi tradicija yra namų tvarkymas ir puošimas.

Kas yra Gaidžio metai?

2017 metai pagal kinų horoskopą yra Gaidžio metai. Šis gyvūnas taip pat tenka gimusiems 1945, 1957, 1969, 1981, 1993 ir 2005 metais.

Tiesa, 2017-ieji yra Ugninio Gaidžio metai, o jais gimusieji yra laikomi patikimais, punktualiais ir atsakingais asmenimis. Taip pat manoma, kad jie yra linkę bendrauti, populiarūs tarp draugų ir ištikimi.

Prieš tai Ugninio Gaidžio metai buvo 1957–ieji. Šiais metais gimusiųjų laimingieji skaičiai yra 5, 7 ir 8, o laimingosios spalvos – auksinė, ruda ir geltona.

2018 metai pagal kinų horoskopą bus Šuns, o 2019 – Kiaulės metai.