Ištrauka su „Delfi Plius“ prenumeratoriais dalinasi knygą išleidusi leidykla „Obuolys“. Pasiruoškite, jūsų laukia detalus gidas.

AVINAS
Kovo 21 d.– balandžio 20 d.

Avinas kolega

Iš Avinų bendradarbių apskritai galima tikėtis, kad laikysis bendrų įsipareigojimų ir turės pozityvų požiūrį į darbą. Tačiau juos lengva nuvilti (tai dažnai lemia negalavimus ar visišką depresiją), todėl kolegos vis turi juos patikinti, kad yra vertingi kolektyvui. Avinams svarbu darbe jaustis reikšmingiems ar netgi būti įvykių centre, ir šis poreikis turėtų būti patenkintas. Ne visiems Avinams reikia būti „žvaigždėmis“ ir išsiskirti iš grupės. Paprastai pakanka to, kad jie būtų vertinami už vaidmenį, kurį atlieka.

Kaip paprašyti Avino kolegos patarimo

Dauguma Avinų bendradarbių jausis maloniai, kad jūs pasirinkote pasikonsultuoti būtent su jais. Jie padarys viską, ką gali geriausio, kad jums padėtų. Tačiau dėl jų tiesmukiško ir pernelyg nuomone pagrįsto požiūrio, jų patarimus išklausykite, bet nebūtinai jais sekite. Kadangi Avinai kolegos stebės, ar jūs pasinaudojote jų patarimu, turite būti pasiruošę antrajai ar netgi trečiajai diskusijai. Jeigu nesate tam pasiruošę, tada pirmiausiai neturėtumėte prašyti jų patarimo, kadangi tokius dalykus jie priima gana rimtai. Duoti lengvabūdišką ar atsainų patarimą jiems nebūdinga.

Kaip paprašyti Avino kolegos pagalbos

Avinams patinka, kai jų paprašoma pagalbos. Jie apskritai padarys, ką gali, kad jums pagelbėtų. Nesvarbu, kiek pastangų pareikalaus tas darbas, į kurį juos įtraukiate. Prisiminkite, kad Aviną bendradarbį žavi iššūkiai ir jam reikia jaustis svarbiam ir vertinamam. Turėti stiprų Aviną kaip pagalbos draugą gali būti akivaizdus privalumas. Tačiau turite būti atsargūs ir nesikreipti į juos per dažnai ar nepriversti jų pasijusti taip, tarsi jie būtų išnaudojami. Taigi geriausia saugoti jų pagalbą atsargai – atsitiktiniems skubiems reikalams, o ne kreiptis jos kasdien ar kas savaitę.

Kaip keliauti ir pramogauti su Avinu kolega

Dėl jų individualumo ir griežtų vertybių geriausia nepalikti Avinų bendradarbių vienų visiškai kontroliuoti ir rengti kelionių ar vakarėlių planų. Jie paprastai gerai veikia kaip grupės dalis, kol jų užduotis aiškiai apibrėžta. Avinams kolegoms patinka pasilinksminti, ypač kai jie atranda, kad iš tikrųjų mėgaujasi užduotimi, kurios pernelyg nelaukė. Norint palaikyti jų gerą nuotaiką, kad jie jaustųsi laisvi ir energingi, reikėtų nevengti juoko ir pajuokavimų. Jiems patinka spalvoti ekranai ir jie mėgaujasi pritaikydami individualias priemones pagal kolegų ir viršininkų skonį.

Kaip Avinas kolega bendradarbiauja su kitais

Avinai kolegos labai stipriai išreiškia tai, kas jiems patinka ir nepatinka, ypač kalbant apie žmones. Apskritai jie gali suteikti kitam žmogui pirmąjį šansą, bet retai antrąjį ar trečiąjį, jeigu jaučiasi nuvilti ar išduoti. Nesitikėkite, kad jie noriai bendradarbiaus su jiems asmeniškai nepatinkančiais. Jie gali dirbti su tokiais žmonėmis, tačiau jų atžvilgiu nubus šilti ir nesistengs padėti, nukrypdami nuo savo kelio. Taip pat neturėtumėte tikėtis, kad jie žengs pirmąjį žingsnį susitaikyti. Tikėdamiesi geriausių rezultatų, leiskite jiems dirbti grupėje, kurioje jie jaučiasi patogiai.

JAUTIS
Balandžio 21 d.– gegužės 21 d.

Jautis kolega

Jaučiai kolegos gali tapti pagrindiniais įmonės ramsčiais ir „darbiniais arkliais“. Ypač patikimi, todėl jų nereikėtų išnaudoti ir pernelyg spausti, nes netgi jie turi ribas. Tai jokiu būdu nereiškia, kad jiems trūksta sumanumo. Apskritai Jaučiais kolegomis galima pasitikėti, nebent jie visiškai nesutiktų, kur link juda reikalai. Tokiu atveju jiems lieka kelios alternatyvos: arba sulėtinti savo pastangas iki pilietinio nepaklusnumo, arba visiškai pasitraukti, arba prašyti perkelti kitur.

Kaip paprašyti Jaučio kolegos patarimo

Jeigu esate susijaudinęs ir nusiminęs, kelios minutės su Jaučiu patarėju gali jus nuraminti. Dažnai įvaldę gyvenimo išmintį, Jaučiai kolegos skirs laiko ir rūpinsis būti iš tikrųjų naudingi, kai jums to reikės. Nors jie ir gali pasiūlyti neprašytą patarimą, bus daug geriau, jei patys prieisite prie jų paprašyti patarti. Jiems gali reikėti laiko viskam apmąstyti, kad grįžtų su veiksmingu jūsų problemos sprendimu. Jeigu jūsų situacija reikalauja pasipriešinimo, jie jus padrąsins. Visgi, kai tik įmanoma, jie gali ginti požiūrį nesikišti ir leisti reikalams išsispręsti patiems.

Kaip paprašyti Jaučio kolegos pagalbos

Jaučiai kolegos gali atsisakyti įsitraukti į tiesioginę pagalbą arba protestą, mieliau rinkdamiesi „nesiūbuoti valties“. (Tačiau bulius, pamatęs raudoną audeklą ar pajutęs, kad su jumis elgiamasi nesąžiningai, paprastai šoks jūsų ginti). Jaučiai yra ypač jautrūs, kai blogai elgiamasi su daug jaunesniais ar daug vyresniais už juos.
Jeigu įtaria, kad šiais žmonėmis yra naudojamasi, jie greitai puola jų ginti. Kai įmanoma, jie padės finansiškai, bet tik iki tam tikros ribos, nes tokiuose reikaluose yra konservatyvūs. Ekstremaliomis situacijomis, jei reikės, Jaučiai taip pat pasidalys savo būstu, transportu ar netgi drabužiais visiškai neprašydami atsilyginti.

Kaip keliauti ir pramogauti su Jaučiu kolega

Iš esmės Jaučiai kolegos mėgsta būti namuose. Taip sakant, jiems patinka keliauti kartą ar du per metus į tolimas vietas. Jie labai gerai iš anksto užsako keliones ir jas suplanuoja tiek sau, tiek kitiems. Pramogos yra Jaučių sritis, taigi panašu, kad jie norės perimti biuro vakarėlių ar švenčių planavimą. Tokiomis situacijomis bandykite suvaldyti ilgalaikį Jaučio dominavimą – paskirkite jam vieną konkrečią užduotį ir reikalaukite vykdyti tik ją. Tačiau kai reikia padėti paskutinę minutę, juos visada galima pasikviesti.

Kaip Jautis kolega bendradarbiauja su kitais

Kol projektai vyksta sklandžiai, Jaučiams kolegoms lengva bendradarbiauti su kitais. Bet kai kyla problemų, jie gali labai garsiai išreikšti savo nepasitenkinimą. Taip pat jie dažnai gali reikalauti perimti didžiąją dalį atsakomybės ant savo plačių pečių. Kai kiti mato juos kaip pernelyg įtakingus, valdingus ir užsispyrusius, gali iškilti problemų. Jaučiai profesionalai yra labai reiklūs. Labiau už viską jie nemėgsta prastai ir aplaidžiai atlikto darbo bei visiškos nekompetencijos. Nesuprantantiems, kad darbas padarytas blogai, gali labai nepatikti, kai Jautis pareikalaus teisingai sutvarkyti reikalus.

DVYNIAI
Gegužės 22 d.– birželio 21 d.

Dvyniai kolega

Dvyniai kolegos, jei jų nėra per daug, kolektyvui prideda truputį „prieskonių“. Linksmas posakis apie „beždžiones statinėje“ yra tinkama frazė, apibūdinanti situaciją, kai susirenka per daug Dvynių. Tada sudėtinga bent ką nors padaryti. Tačiau Dvynius kolegas galite pasikviesti, kad užpildytų tą akimirką nesančio kolegos vietą. Tai nepaprastai pakelia jų vertę – jie nebelaikomi tiesiog pramogautojais. Protingi ir kalbūs, šie kolegos išsikalbės jums, kol įkais ausys, jeigu tai leisite. Ir tai jums trukdys atlikti darbus.

Kaip paprašyti Dvynių kolegos patarimo

Dvyniai bus itin laimingi duodami patarimą, nes jiems patinka spręsti problemas. Paprastai jie patys bus savanoriškais patarėjais. Nuolatos. Dėl šios savybės dažnai net nebūtina to prašyti. Jeigu jų pasiūlymai bus ne ką verti, jų analitinis ir linksmas požiūris jus bent jau pralinksmins. Dažnai jie iškelia problemas ir metodus, apie kuriuos galbūt net nepagalvojote. Taigi gali būti naudinga juos išklausyti, net jeigu nepritariate jų pateiktoms prielaidoms ar išvadoms. Niekas neįskaudins jų labiau negu jūsų atsisakymas juos išklausyti. Juk būti staiga nutrauktiems yra blogiausias galimas įžeidimas.

Kaip paprašyti Dvynių kolegos pagalbos

Dvyniai kolegos paprastai sugeba padėti ir yra ypač stiprūs dviejose srityse: susitvarkydami su kalbos reikalais ir atlikdami užduotis rankomis. Vienintelė problema yra ta, kad jie dažniausiai atlieka reikalus savo pačių būdu. Rezultatas gali būti toks, kurį supranta tik jie patys. O būdas šiam rezultatui pasiekti gali būti taip pat nesuprantamas. Taigi ištaisyti jų pastangas ar jų atsisakyti gali būti sudėtinga ar neįmanoma. Tačiau jeigu jiems gerai vadovaujama ir jie randa laiko, gali lengvai pasiekti puikių rezultatų. Greitai mąstyti yra jų ypatybė su geromis ar blogomis įmanomomis pasekmėmis.

Kaip keliauti ir pramogauti su Dvyniais kolega

Organizuodami biuro vakarėlį ar susitikimą po darbo, Dvyniai dažnai mėgsta pasilinksminti. Sunkiai kontroliuojamiems šioje srityje Dvyniams turi būti primenama, kad jų darbas – organizuoti ar užsakyti, o ne būti dėmesio centre. Jie sugeba logiškai, analitiškai pažvelgti į organizacines problemas ir iššūkius, užsakydami ir pasilinksminimus, ir keliones. Jie gerai išmano detales, įskaitant geriausių skrydžių, viešbučių ir maisto užsakymą. Be to, jie gali prisitaikyti prie darbo tvarkaraščio. Jie mėgsta keliauti.

Kaip Dvyniai kolega bendradarbiauja su kitais

Apskritai Dvyniams kolegoms gerai sekasi dirbti grupėse. Iš prigimties jie yra socialūs. Jų stiprybė – padaryti, kad žmonės jaustųsi ir atrodytų geriau. Jiems reikia būti vertinamiems už tai, ką daro. Tai nėra žmonės, iš kurių tikimasi dirbti anonimiškai užkulisiuose. Jiems reikia būti pripažintiems, kad yra svarbūs, netgi esminiai „mašinos krumpliaračiai“. Ne tie, kurie dominuoja ar perima kontrolę. Jie paprastai yra laimingi būdami komandos dalimi, jiems svarbu, kad būtų smagu visiems įsitraukusiems. Jų poreikis plepėti suerzins vienus ir pralinksmins kitus, bet Dvynių replikos ir pašaipūs komentarai visus pastatys ant pirštų galiukų.

VĖŽYS
Birželio 22 d.– liepos 22 d.

Vėžys kolega

Prie Vėžių kolegų priartėkite palengva. Jie linkę gyventi savo pačių pasaulyje. Kai tiesiogiai neįnikę į savo darbą, jie dažnai skendi giliai savo vaizduotėje ir mintyse. Susidraugavę ar bent jau mandagiai bendraudami galite jų kai ko paklausti, išsakyti pastebėjimus ar prašymus. Staiga ir netikėtai prisiartinę prie Vėžių kolegų dažniausiai galite išvesti juos iš pusiausvyros ir paskatinti įlįsti į savo kiautą. Kai jie užsiėmę kokiais nors projektais, ar profesiniais, ar neprofesiniais, galima tikėtis, kad jie spinduliuos gerus jausmus visiems aplinkiniams.

Kaip paprašyti Vėžio kolegos patarimo

Apskritai, Vėžiai kolegos patys neduos patarimo, kol jūs jų nepaprašysite. Net tada jie gali būti tylūs, netgi drovūs išreikšdami savo nuomonę, kuri galėtų turėti įtakos jūsų elgesiui. Jų kuklumas apima beveik kiekvieną jų darbo sritį, taigi gali atrodyti, kad jie nekreipia dėmesio į savo ego. Stokodami išdidumo, drąsos, jie dažnai nueina kita kryptimi, ir atrodo, kad jiems trūksta pasitikėjimo. Iš tiesų jie duos jums paprašytą patarimą tiktai tada, jeigu tikės, kad gali jums padėti. Dažniausiai tose srityse, kuriose jie jaučiasi turintys ypatingą kompetenciją ir gerą nuojautą.

Kaip paprašyti Vėžio kolegos pagalbos

Paprašyti pagalbos jie gali staigiai nepulti padėti. Tačiau Vėžiais darbuotojais galima pasitikėti, kai jie suteikia pagalbą ir dalyvauja mažuose ar didesniuose projektuose, kur jaučiasi reikalingi. Geriau prieiti prie jų truputį iš anksto negu tada, kai jų iš tikrųjų prireikia. Tegul jūsų prašymas nusistovi. Duokite jiems laiko, kad jie pasiruoštų pasiūlydami pagalbą geriausiu įmanomu būdu. Jie stipriai palaiko priežastis, kuriomis tiki. Jie nueis tą papildomą kilometrą dėl jūsų padėdami tokius projektus įgyvendinti ir vykdyti. Net kai pakankamai sunku dirbti, jie nėra tokie, kurie viską meta.

Kaip keliauti ir pramogauti su Vėžiu kolega

Su Vėžiais kolegomis nelengva keliauti. Jie ypač išrankūs maistui, nakvynei ir apskritai viskam. Kitaip tariant, jie turi poreikių ir reikalavimų, kuriuos reikia atitikti ne tik keliaujant, bet ir pramogaujant ar rengiant biuro šventes. Vėžiai kolegos visiškai ne vakarėlių žmonės, nes jaučia tendenciją būti atstumtiems. Tačiau kai gali užmiršti savo intravertiškumą ir geba „pasileisti plaukus“, jie ypač mėgaujasi savimi dalyvaudami viešuose susibūrimuose. Deja, jų reakcijų negalima iš anksto nuspėti.

Kaip Vėžys kolega bendradarbiauja su kitais

Būdami uždari, Vėžiai kolegos ne visuomet džiugiai įsitraukia į socialines grupes. Bet profesinėje situacijoje jie iš visų jėgų stengsis nepastebimai prisidėti ir tyliai padėti. Jų sugebėjimas bendradarbiauti su kitais priklauso nuo gero jausmo ir palankumo, taip pat ir teigiamo požiūrio į grupę. Nesvarbu, kokia sudėtinga būtų užduotis, jei patenkinti emociniai poreikiai, Vėžiai nevengs savo atsakomybės. Gerose situacijose jie netgi gali imtis lyderio vaidmens, sukeldami didelį savo sekėjų lojalumą.

LIŪTAS
Liepos 23 d.– rugpjūčio 23 d.

Liūtas kolega

Liūtai nėra itin socialios būtybės. Vis dėlto jie gali pasitarnauti kaip svarbi darbo organizacijos dalis ypač sukurdami aukštesnio lygio ryšį komandos grandinėje. Pernelyg ilgai pasilikę žemesniuose postuose jie tampa nepatenkinti. Tada mėgina siekti paaukštinimo ir tuo gali sukelti savo kolegų pasipiktinimą. Jeigu juos paaukštinti bus atsisakyta, jie gali mėginti sukelti pavydą išeidami į kitą įmonę, kur jų sugebėjimus labiau vertins. Taigi ambicijos dažniausiai jiems trukdys atitikti ištikimo darbuotojo ir artimo kolegos stereotipą.

Kaip paprašyti Liūto kolegos patarimo

Liūtai kolegos gali būti stebėtinai užjaučiantys. Jie dažnai padarys viską, ką gali geriausio, kad duotų naudingą patarimą. Tačiau tam skirs ribotą laiką, nes jiems rūpi neatsitraukti nuo darbo. Geriausias būdas prie jų prieiti yra pakviesti priešpiečių pakankamai privačioje vietoje, toliau nuo smalsių ausų. Čia galite išlieti tai, kas jūsų širdyje. Jeigu reikia, paskirkite antrą susitikimą. Jame išsamiau aptarsite jų naudingas idėjas, jeigu jie turėjo laiko jas suformuluoti.

Kaip paprašyti Liūto kolegos pagalbos

Liūtai kolegos, paprašyti pagalbos, būna atsargūs į ją įsitraukdami, jeigu tokia pagalba gali daryti kokį nors poveikį jų padėčiai darbo kolektyve. Kitu atveju jie padės. Tačiau turėkite omenyje, kad Liūtai kolegos niekada neįsitrauks į tokius veiksmus, kurie galėtų pažeminti jų statusą ar sumažinti jų galimybę būti paaukštintiems ateityje. Ne visada kenkiantys ar klaidinantys, jie retai pakenks jūsų pastangoms pasiūlydami klaidingą patarimą. Jie taip pat iš pradžių gali sąžiningai pareikšti, kad nėra tie, kurie gali padėti. Tada jie pasiūlys kitą kolegą, kuris sugebėtų suteikti daugiau pagalbos.

Kaip keliauti ir pramogauti su Liūtu kolega

Jiems labai sunku ilgai sėdėti ant galinės sėdynės, ypač už kolegos nugaros. Keliaujant ar pramogaujant reikia pripažinti jų poreikį būti pirmiems. Tada situacija taps lengvesnė. Jeigu negalite susitvarkyti su tokiomis didžiomis asmenybėmis nuo pradžios, turėtumėte vengti įstrigti tokioje situacijoje su Liūtais kolegomis. Nors jie visada pasidalys darbu, susijusiu su kelionių planais ar vakarėlio suorganizavimu, bet suorganizuos reikalus savo pačių būdu, įvertindami, kad jūs taip pat mėgausitės rezultatais.

Kaip Liūtas kolega bendradarbiauja su kitais

Liūtai kolegos nėra labiausiai bendradarbiaujantys individai kolektyve, kol viršininkas nenurodo tęsti gerai žinomą kelią. Būdami gana konkurencingi, jie iš bet kokių grupinių pastangų stengiasi tapti „šviečiančia žvaigžde“, atsakinga už projekto sėkmę. Jeigu projektas nepasiseks, jie retai imsis atsakomybės, o pareikš, kad jų pastangoms pakenkė kitų nekompetencija. Orientuoti į premijas, jie gali būti įvardyti kaip komandos žaidėjai, jeigu pripažinimas ar premija bus pasiūlytas kaip galimas atlyginimas. Jų nepaprasta energija, jeigu gerai nukreipiama, gali pasirodyti vertinga kolektyvui.

MERGELĖ

Rugpjūčio 24 d.– rugsėjo 22 d.

Mergelė kolega

Mergelės gali tapti labai artimi kolegoms bet kurioje organizacijoje. Ne tiktai kaip profesionalai, bet ir kaip draugai ar pažįstami. Nors mieliau rinktųsi dirbti vieni, Mergelės darbuotojai didžiuojasi savo pasiekimais būdami komandos dalimi. Tokiose grupėse jie retai kada siekia prisiimti lyderio vaidmenį. O jei taip nutinka, šį vaidmenį jie nori atlikti kukliai. Sunkiai dirbantys jie retai nuvils kolegas ar primes jiems darbą, su kuriuo patys negali susitvarkyti. Mergelės daugelyje reikalų yra mandagūs, taktiški ir dėmesingi. Tačiau gali būti nejautrūs emociniams niuansams, nes stengiasi pasitelkti faktus ir mąstyti pažodžiui.

Kaip prašyti Mergelės kolegos patarimo

Mergelių kolegų geriau prašyti profesinio, o ne asmeninio patarimo. Jie nėra psichologijos specialistai. Taigi Mergelės gali visiškai nesuprasti situacijos ir pasiūlyti patarimą, kuris pasirodys pražūtingas. Jie yra ypač profesionalūs sudaryti tvarkaraščius, sudėtingas instrukcijas ir technines detales. Mergelės kolegos paprastai skirs laiko padėti jums išnarplioti tvarkas, kurias sudėtinga suprasti ar įgyvendinti. Jų aštrus protas gali prasibrauti pro sunkiai suprantamus dalykus. Jie suras veikiančius metodus, duosiančius aiškių rezultatų. Jeigu jums atrodo, kad jie kalba ar galvoja per greitai, tiesiog paprašykite juos sulėtėti. Tegul jie skiria laiko paprastai paaiškinti reikalus.

Kaip prašyti Mergelės kolegos pagalbos

Jie nėra tie, kurie skubiai imasi veiksmų. Mergelės turės apgalvoti jūsų prašymą. Ypač tokių veiksmų poveikį savo profesinei padėčiai. Jeigu jie mano, kad pagalbos jums suteikimas nepadarys jokios žalos, jie tikriausiai tam pritars. Gauti iš jų pagalbą gali užtrukti, bet jie dažniausiai ištesės savo pažadus. Tačiau būkite pasiruošę, kad jie bet kuriuo metu apribos savo įsitraukimą ir jo trukmę. Juk jiems kartais reikia pasverti savo pagalbą dėl daugybės įvairiausių priežasčių.

Kaip keliauti ir pramogauti su Mergele kolega

Keliaudami su Mergelėmis bendradarbiais sužinosite, kad jie taip pat mėgaujasi jūsų kompanija kaip ir dėl jų suplanuotomis specialiomis pramogomis. Jeigu judu gerai sutariate, jie mėgausis dalydamiesi su jumis kasdienėmis veiklomis. Mergelė kolega pripratęs imtis antrinio vaidmens. Taigi jis bus laimingas kreiptis į jus dėl daugelio reikalų ir leisti jums vadovauti priimant sprendimus. Parodykite gerumą ir dėmesį Mergelėms kolegoms. Ir jie visada nueis tą papildomą kilometrą padėdami jums. Jeigu jie staiga atitolsta ir tampa jausmingi, neklausinėkite jų. Leiskite jiems patiems tai išspręsti.

Kaip Mergelė kolega bendradarbiauja su kitais

Mergelės kolegos yra labai bendradarbiaujantys, kol nepasijunta ignoruojami ar priimami kaip savaime suprantami. Papildomas atlygis jiems nėra labai svarbus, Mergelės pasitenkins kolektyvo narių pagyromis. Mergelės kolegos retai maištauja. Jie išsikalbės tik tada, jeigu su jais bus elgiamasi akivaizdžiai neteisingai arba nesąžiningai. Jie ypač jautriai reaguoja, kai sulaužomi pažadai. Juk jie priima pasakytą žodį kaip teisėtą ir privalomą. Skųstis yra būtina jų psichinei sveikatai, taigi pasistenkite nekreipti dėmesio į jų nedidelį nusivylimą ir susierzinimą.

SVARSTYKLĖS
Rugsėjo 23 d.– spalio 22 d.

Svarstyklės kolega

Svarstyklėmis kolegomis galima pasitikėti – jie praskaidrins kiekvieno dieną. Jų geras humoro jausmas dažnai atsiskleidžia kaip šypsena ar šmaikšti pastaba. Nors Svarstyklės kolegos mėgaujasi kitų kompanija, vis dėlto aukštos kokybės darbus jie gali atlikti vieni. Jų socialinė pusė pasireiškia grupėje, ypač dalyvaujant užsiėmimuose su trimis, keturiais kolegomis. Tačiau darydami klaidingus sprendimus jie yra linkę atstumti kitus kaip netinkamus. Taip atsitinka dėl jų žavesio ir asmenybės traukos.

Kaip paprašyti Svarstyklių kolegos patarimo

Svarstyklių patarimus ne visada reikėtų priimti pažodžiui, nes jie dažnai suteikiami per akimirką. Svarstyklių išmintis kartais nėra gerai pagrįsta tiek patirtimi, tiek tikrove. Žinoma, yra kitas atvejis – jeigu Svarstyklės ne itin mėgsta kolegą, tada gali duoti ir klaidingą patarimą, priversiantį vargšą kolegą sprukti klaidinga kryptimi. Jie mėgsta praktiškus pokštus, grubų humorą ir sarkastiškus apibūdinimus. Svarstyklės duoda patarimą, kurio nevertėtų priimti tiesiogiai. Kai Svarstyklių ketinimai teigiami, jų sugebėjimas įtraukti humorą į beveik kiekvieną situaciją bus vertinamas.

Kaip paprašyti Svarstyklių kolegos pagalbos

Svarstyklės kolegos paprastai nėra tie, prie kurių norite prieiti pagalbos. Jie dažnai taip įsijautę į savo pačių pasaulį, kad neturi kada pašokti, kad kažkam padėtų ar pasižadėtų patys įvykdyti asmeninius įsipareigojimus. Tačiau jeigu reikia suteikti unikalią pagalbą – būti vieninteliais, kurie turi reikiamų žinių – prie jų galima ribotai prieiti. Svarstyklės kolegos retai „susigrąžins“ paslaugą paprašydami kitų pagalbos. Tai jiems atrodo žema ir žalinga profesiniam įvaizdžiui ar socialinei padėčiai.

Kaip keliauti ir pramogauti su Svarstyklėmis kolega

Dalydamiesi gerų laikų įspūdžiais, Svarstyklės kolegos yra juokingesni už beždžiones statinėje. Jie ne tik gali mėgautis savimi, bet taip pat yra įgudę pastebėti, kad kiti daro tą patį. Priešingai, jie ne tokie linksmi, kai reikalai darosi rimti ar paprasčiausiai, kai jie leidžia laiką ne taip gerai. Kaip šalnų pakastos gėlės, jie linkę nuvysti ir išdžiūti. Jų gera nuotaika išgaruoja staiga. Kai sulaukiama tokio elgesio, kolegos dažnai patiria spaudimą garantuoti, jog Svarstyklės kolegos būtų nuolatos linksminami.

Kaip Svarstyklės kolegos bendradarbiauja su kitais

Nors socialiai įgudę, dauguma Svarstyklių kolegų yra tikri nenuoramos. Taigi jiems bendradarbiavimas atrodo ne tiktai sudėtingas, bet ir netrokštamas. Svarstyklės akivaizdžiai turi neprotingąją savo pusę. Ji verčia juos spręsti problemas skirtingu nei visų kitų būdu. Jie taip pat turi polinkį sukurti neegzistuojančias problemas. Taipogi jie stengiasi „ištaisyti“ reikalus, kurie, kitų nuomone, einasi puikiai. Tiesą sakant, juos skatina troškimas, kad reikalai eitųsi dar geriau. Kai viskas vyksta sklandžiai, jie gali būti vertinga grupės pastangų dalis. Ypač, kol jų matomas vaizdas nepriimamas pernelyg rimtai.

Asociatyvioji nuotrauka

SKORPIONAS
Spalio 23 d.– lapkričio 21 d.

Skorpionas kolega

Skorpionai kolegos siekia padėti įveikti sudėtingiausias ir daugiausiai iššūkių keliančias užduotis. Jiems nesvetimas skausmas. Skorpionai žino, kaip rimta gali būti tapti aplinkybių auka, ypač dėl savo pačių baimių ir susierzinimo. Užuot bandę patenkinti savo kolegų poreikius, Skorpionai tiesiog puola tvarkyti situaciją – atsiraitoja rankoves ir eina prie darbo. Skorpionų kolegų lengvai neišgąsdinsi. Atrodo, kad jų negąsdina jokie nepakeliami tikslai ir sudėtingos užduotys. Jų susidomėjimą daugiau sukelia iššūkis padaryti neįmanoma, o ne palengvėjimas dėl rutinos projektų.

Kaip paprašyti Skorpiono kolegos patarimo

Skorpionai kolegos gali patarti keliais sakiniais. Įprastai jiems reikės laiko „sukramtyti“ jūsų žodžius. Tada jie grįš pas jus su apgalvota nuomone. Šiame procese jų nereikėtų skubinti ar spausti. Dažnai jų patarimas yra pagrįstas jų pačių ir įmonės kolegų patirtimi. Skorpionai turi ilgalaikę atmintį. Jie prisimena detales, kurias kiti galbūt užmiršo daugybę metų, vadinasi, gali prieiti prie labai svarbios informacijos. Tačiau jų žodiniai įgūdžiai ne visada yra jų stipriausioji savybė. Taigi klausykitės atidžiai, kad suprastumėte, ką jie bando jums pasakyti.

Kaip paprašyti Skorpiono kolegos pagalbos

Skorpionus kolegas reikia įtikinti tiek jūsų kentėjimu, tiek galimybėmis palengvinti. Tada jie jums kaip tik galėdami padės. Tačiau ši pagalba nebus vien tušti pažadai. Ar tai pareikalaus fizinio, ar emocinio įsitraukimo, jie pasiruošę rizikuoti, jeigu tiki jūsų reikalu. Jie yra keistas idealisto ir pragmatiko, čempiono ir empiriko mišinys. Skorpionai gali pasiūlyti skvarbią analizę. Tuo pačiu metu jie gali piešti „mūšio“ planus, kad „užpultų“ ir išspręstų problemas. Kai įsipareigoja jums padėti, Skorpionai kolegos nesiilsės, kol jūsų situacija nebus išspręsta.

Kaip keliauti ir pramogauti su Skorpionu kolega

Pirmiausiai patariama keliauti su tais Skorpionais, su kuriais jau esate artimi. Keliauti su Skorpionais kolegomis, kurie taip pat yra draugai, gali būti labai linksma. Tačiau prisitaikyti prie asmeninių reikalavimų ir skonių, kurių jūs iš viso nežinote, gali būti mažiau pasimėgavimo teikianti patirtis. Jeigu pasirinksite dominuoti prieš nepažįstamus Skorpionus, sutiksite pasipriešinimą ir dažnai atsisakymą paklusti jūsų komandoms. Ar netgi visišką tylą ir labai prastą nuotaiką. Jeigu Skorpionai darbuotojai perimtų vadovavimą, jūs suprasite, kad nesimėgaujate jų maisto, apgyvendinimo ir pervežimo pasirinkimais. Pasijusite tarsi įstrigę sudėtingoje situacijoje, iš kurios neįmanoma pasprukti.

Kaip Skorpionas kolega bendradarbiauja su kitais

Skorpionai kolegos negarsėja bendradarbiavimu. Jie paprastai yra atkaklūs ir turi savo nuomonę, kaip turėtų būti atliekami reikalai. Nepanašu, kad kokie pagyrimai ar grasinimai bent kiek pakeistų jų nuomonę. Taip sakant, jie gali sklandžiai dirbti su kitais, tačiau tiktai tada, kai jie iš tikrųjų tiki pasirinkto požiūrio efektyvumu ir jį pateisina. Skorpionai darbuotojai nėra visiškai tylūs, kai reikia išreikšti savo nuomonę. Tačiau jie nelengvai išreiškia savo mintis. Jie yra vertingi bet kurios grupės nariai. Prieš paprašant juos tarnauti komandoje, su jais turėtų būti pasikonsultuojama, o jų nuomonė rimtai apsvarstoma.

ŠAULYS
Lapkričio 22 d.– gruodžio 21 d.

Šaulys kolega

Šauliai kolegos apskritai nesijaučia gerai dirbdami korporatyvinėse struktūrose. Tačiau kalbant apie santykius su savo kolegomis, jie paprastai yra draugiški ir bendradarbiaujantys. Paprastai iš jų galima tikėtis gero žodžio ar šypsenos. Jų optimizmas yra akivaizdus. Tačiau kai jaučiasi prislėgti ar liūdni, jie gali atrodyti labiau išvargę ir susitaršę nei dauguma kitų. Jie sunkiai dirba. Šauliais kolegomis galima pasitikėti – jie išties pagalbos ranką bet kokioje sunkioje situacijoje. Tačiau pirmiausia stengsis išspręsti problemas patys, o ne prisijungs prie bendrų pastangų.

Kaip paprašyti Šaulio kolegos patarimo

Šauliai labai orientuoti į idėjas. Ir jie praleidžia daugybę laiko filosofiškai mąstydami apie įvairius dalykus. Todėl apgalvoję jūsų žodžius, jeigu tam turėjo pakankamai laiko, dažnai gali pasiūlyti gerą patarimą. Šauliai kolegos gali suteikti problemoms visiškai skirtingą posūkį, nes mato jas visai kitu požiūrio kampu negu kiti žmonės. Pozityvus posūkis gali atgaivinti jūsų paliegusią dvasią ir suteikti vilties. Negatyvus posūkis – tai jų bandymas jus įspėti, kad savęs neapgaudinėtumėt ir nepuoselėtumėt klaidingo optimizmo. Nesiartinkite prie Šaulių kolegų patarimo, jeigu nesate pasiruošę atsigręžti į tiesą. O tai turbūt yra didžiausias prioritetas.

Kaip paprašyti Šaulio kolegos pagalbos

Šauliai kolegos yra pasiruošę patvirtinti savo žodžius darbais. Jie orientuoti į veiksmą. Kovos už jus, jeigu pajus, kad su jumis nesąžiningai elgiamasi arba jeigu jie priima jus
kaip draugą. Jie yra silpnųjų gynimo čempionai ir neatsisako kovoti jūsų pusėje net ir itin sunkiomis aplinkybėmis. Jų milžiniška energija gali paskatinti jūsų dvasią ir suteikti jums daugiau energijos kovoti padedant tokiam geram ir ištikimam kolegai. Be to, kai problemos bus išspręstos, jie atsitrauks. Jie nepradės jūsų kontroliuoti ar nepagrįstai jūsų veikti.

Kaip keliauti ir pramogauti su Šauliais kolega

Jei jūs su Šauliu kolega gerai sutariate, keliauti kartu gali būti maloniausia patirtis. Šauliai yra ypač linksmi ir draugiški savo mėgstamiausiems kolegoms. Jie elgsis draugiškai ir pozityviai, todėl bet kokios kelionės ar pramogos gali tapti įsimintinos. Geri keliautojai, jie jums netrukdys ar nebus pernelyg reiklūs. Jeigu jūs nepažinojote jų prieš kelionę, iki kelionės pabaigos galite tapti draugais. Tačiau šiek tiek užtruks, kol priprasite prie jų dažnai įdomių ir savotiškų mąstymo ir elgesio būdų.

Kaip Šaulys kolega bendradarbiauja su kitais

Šauliai kolegos gali būti gana bendradarbiaujantys. Tačiau jų požiūris į reikalus yra labai individualus ir dažnai impulsyvus. Todėl jie laužo kompanijos taisykles, tradicinius elgesio modelius ir konservatyvesnius požiūrius. Taigi iki to laiko, kol užduočių komanda buvo suformuota, kad išspręstų tam tikrą problemą, jie galbūt jau ją išsprendė ir pataisė situaciją į gera. Daugumai Šaulių kolegų yra ypač sunku pristabdyti savo pastangas ir priimti minimalų vaidmenį grupėse, ypač jeigu jie žino, kaip greitai išspręsti reikalus. Jie turi dar daug ką suprasti, kaip būti komandos žaidėjais, tačiau jie greitai mokosi ir gali gerai prisitaikyti.

OŽIARAGIS
Gruodžio 22 d.– sausio 20 d.

Ožiaragis kolega

Ožiaragiai kolegos yra pastovūs ir patikimi. Jie suformuoja solidžią bet kurios darbo grupės dalį ir gali dirbti tinkamu ar aukštu lygiu metų metus. Jie turi humoro jausmą ir mėgsta savo kolegoms darbe papasakoti atsitiktinį pokštą ar istoriją, kuri, kaip jie tikisi, gali patraukti jų dėmesį. Ožiaragiai ypač mėgsta biuro vakarėlius, šventes ir specialius renginius. Jie suteikia jiems progą mėgautis gerais jausmais, kurių jie patiria daug tokiuose susibūrimuose. Ožiaragiai nedažnai turės vienintelį geriausią draugą tarp savo kolegų – tą, su kuriuo jie paprastai valgys priešpiečius ar išeis pasivaikščioti, kai turės laiko tai padaryti.

Kaip paprašyti Ožiaragio kolegos patarimo

Ožiaragiai kolegos supranta, kad patarimą reikia duoti rimtai. Todėl, jeigu jie nemano, kad gali padėti, nuo patarimo susilaikys. Tačiau iki to laiko jie galbūt biure jau įgijo reputaciją už tai, kad kažkada davė išmintingą patarimą. Taigi verta tai tęsti ir truputį juos paspausti, kad padėtų sudėtingoje situacijoje. Galiausiai Ožiaragiai kolegos atsižvelgs į jūsų nuolatines pastangas kaip į meilikavimo formą. Jie paprastai pasiūlys savo išmintį, kad padėtų išspręsti problemą. Savo požiūriu jie yra konservatyvūs. Jų sprendimu galima pasitikėti, o rekomendacijomis – sekti.

Kaip paprašyti Ožiaragio kolegos pagalbos

Ožiaragiai kolegos yra pasiruošę padėti darbais taip pat, kaip ir žodžiais. Tačiau jie turi būti visiškai įsitikinę, kad prašantiesiems iš tikrųjų reikia pagalbos. Ir kad pagalba prisidės prie visos darbo grupės gerovės ir sėkmės. Iš tiesų Ožiaragiai kolegos geriau jaučiasi padėdami profesinėje situacijoje, o ne suteikdami asmeninę pagalbą žmogui. Taigi Ožiaragiai kolegos dažnai iškelia grupės gerovę prieš asmeninius interesus, ar jie būtų kitų, ar netgi jų pačių.

Kaip keliauti ir pramogauti su Ožiaragiu kolega

Keliavimas ir pramogos suteikia rimčiausiems ir ramiausiems Ožiaragiams kolegoms progą atsitraukti, išreikšti save ir atskleisti socialinę pusę. Dėl to dalyvaudami šiose veiklose jie dažnai būna geros nuotaikos ir pasistengia, kad jų patirtis taptų sėkme. Nebūdami išrankūs ar sudėtingi, dauguma Ožiaragių darbuotojų nereikalaus specialaus elgesio su jais. Tačiau jie pagarbiai žiūrės į įmonės biudžeto išmokas kelionėms ir pramogoms. Ir elgsis su jomis ekonomiškai ir viską apgalvodami. Paprastai Ožiaragiais darbuotojais galima pasitikėti – jie padarys viską, ką gali, sudėtingoje situacijoje.

Kaip Ožiaragis kolega bendradarbiauja su kitais

Ožiaragiams kolegoms ne visą laiką atrodo lengva bendradarbiauti su kitais. Ypač kai jie nesutinka su motyvais ar metodais, kurie, kaip jiems atrodo, yra netinkami. Be to, žmonės jiems labai patinka ir nepatinka. Iš tikrųjų jie gali jausti pozityvius jausmus darbo grupei, kurios dalimi jie yra. Tačiau vienas ar du tos grupės nariai jiems gali kelti susierzinimą, atsitiktines aštrias konfrontacijas. Jie patys nekuria problemų, vis dėlto Ožiaragiams kolegoms nuolat kelia rūpestį spalvingi individai, kuriems reikia dėmesio ir kurie nuolat sukelia chaosą paprasčiausiai keldami bangas.

VANDENIS
Sausio 21 d.– vasario 19 d.

Vandenis kolega

Vandeniai kolegos gali būti labai gerai priimami su jais susijusių asmenų. Ir nors jie turi įprotį laikytis vieni, jie dalyvaus grupinėse veiklose, kai bus to paprašyti. Jie mėgsta, kad reikalai eitųsi lengvai. Taigi Vandeniai kolegos mėgsta dalytis pokštais, ypač šmaikščiomis replikomis ir trumpais sąmojais, parodančiais jų žodines galimybes. Vandenių kolegų „spindėjimas“ gali būti labai vertinamas kolektyvo. Juk tai pakelia jų dvasią ir moralę. Vandeniais kolegomis galima pasitikėti – jie sąžiningai pasidalys užduotimis. Tačiau jie paprastai neliks dirbti viršvalandžių už papildomą užmokestį, nes jie labai vertina savo laisvą laiką.

Kaip paprašyti Vandenio kolegos patarimo

Vandeniai kolegos sugeba šaltai pažvelgti į situacijas ir padaryti objektyvius sprendimus. Nors juos nelengva pasisodinti sutartam susitikimui, tačiau jie bus gana atviri, jeigu pagausite juos tinkamą akimirką. Dėl to geriausia stebėti jų biurą ar bandyti skubiai paskambinti, kai jie laisvi. Paprastai bent viena iš šių pastangų turėtų pasisekti, kad užmegztumėte kontaktą. Suformuluokite trumpus klausimus ir papasakokite esmę. Jūs taip pat sužinosite, kad jų atsakymai yra trumpi ir naudingi. Ignoruokite jų pernelyg ekstremalius pasiūlymus ir vadovaukitės nuosaikiais.

Kaip paprašyti Vandenio kolegos pagalbos

Vandeniai kolegos tiki, kad dangus padeda tiems, kurie padeda patys sau. Taigi, principo reikalas, jie gali ir neišklysti iš savo kelio, kad jums padėtų. Jie gali galvoti, kad tai tiktai pakenks jūsų moralei ir nuslopins asmeninę iniciatyvą. Tačiau jeigu jie mato, kad jūs bandėte ir esate visiškai išmušti iš vėžių, jie gali netikėtai padėti iš naujo išspręsdami jūsų problemą. Panašiau, kad Vandeniai darbuotojai padės situacijoje, kuri labiau susijusi su asmeniniais, o ne verslo reikalais. Būdami idealistai iš prigimties, jie dažnai parodo nuoširdų rūpestį kitais, kai to reikia. Tačiau profesiniuose reikaluose jie uoliai brangins savo laiką ir sieks atlyginimo už savo paslaugas.

Kaip keliauti ir pramogauti su Vandeniu kolega

Jeigu Vandeniai kolegos nėra artimi draugai ar bendradarbiai, jus gali visiškai apstulbinti kad ir nedidelis jų savitumas bei tai, kam jie teikia pirmenybę bendroje jūsų kelionėje. Vandeniai kolegos gali būti susirūpinę ir savo rūpestį išreikšti tam tikra nervingumo forma, kuri galėtų išmušti jus iš pusiausvyros. Kai jie nusiramina ir yra įsitikinę, kad reikalai sekasi gerai, jie gali būti labai linksmi. Jie išmintingai renkasi pramogas. Mėgsta lankytis gyvuose renginiuose, įskaitant muzikinius ir šokius klube. Juos mažiau domina ilgi pasisėdėjimai prie stalo. Mieliau renkasi užkąsti bėgdami ir staiga užsukti bei išbėgti iš įvairių vietų, kad nieko nepraleistų.

Kaip Vandenis kolega bendradarbiauja su kitais

Vandeniai kolegos gerai nereaguoja, kai jiems įsakoma bendradarbiauti su kitais. Ypač tais atvejais, kai būna užsiėmę savo darbu. Tačiau jie turi tikėti grupės, prie kurios jie yra prašomi prisijungti, tikslais, principais ir pastangomis. Tada jie paaukos apsčiai savo talentų ir energijos. Apskritai, Vandeniams neatrodo lengva dirbti su kitais. Juk jie turi ypatingų idėjų apie tai, kaip turėtų būti atliekami reikalai. Jiems gerai nesiseka, kai iš jų kasdien reikalaujama dalyvauti socialiniuose ar grupiniuose susitikimuose. Geresnis būdas padėti jiems dirbti su kitais yra susieti juos tik su vienu kitu asmeniu pirmenybę teikiant kolegai, kurį jie jau pažįsta ir kuris jiems patinka. O tada įterpti šį duetą kaip vienetą į didesnę grupę.

ŽUVYS
Vasario 20 d.– kovo 20 d.

Žuvys kolega

Žuvims kolegoms patinka dirbti atpalaiduojančioje aplinkoje su savo kolegomis, kurie turi laisvą ir lengvą nuomonę apie vienas kitą. Jų prigimtis yra ypač jautri, todėl Žuvys yra jautrūs kitų sukeliamiems neigiamiems jausmams. Taigi jie yra laimingiausi, kai jų kolegos gerai sutaria. Geranoriškumas yra toks svarbus Žuvims kolegoms, kaip niekas kitas. Juk jie žino, kad jeigu turi šią savybę, reikalai eisis sklandžiai. Kartais Žuvys kolegos nespaudžia savęs pernelyg sunkiai. Jie mieliau renkasi tiesiog padaryti savo darbą ir pateikti jį laiku, jei tai įmanoma.

Kaip paprašyti Žuvų kolegos patarimo

Žuvys natūraliai yra užjaučiantys žmonės. Jie visada pasiūlys kolegoms petį, ant kurio galima išsiverkti. Jie orientuoti į emocijas ir yra empatiški. Taigi Žuvys sugeba pajausti už problemų slypinčias priežastis ir sužinoti gilesnius motyvus bei su jais susijusius troškimus. Tai jie gali padaryti užjausdami bet nepriversdami kitų nusiminti ar nešokiruodami. Tačiau Žuvys kolegos gali sunkiai atsitraukti nuo kitų skausmo. Taigi turėtumėte būti atsargūs, kad nejaudintumėte jų jautrios prigimties ar nepriverstumėte jų priimti jūsų liūdesio kaip savo pačių.

Kaip paprašyti Žuvų kolegos pagalbos

Nors užjaus dėl jūsų padėties, Žuvys kolegos ne visada turės pakankamai pasitikėjimo savo galimybėmis jums padėti. Ir net jeigu jie jaučia, kad gali pasiūlyti pagalbą, jie vis dar gali nuo to susilaikyti. Galbūt dėl troškimo pasilikti mažiau matomiems ar poreikio pirmiausiai išspręsti savo pačių problemas. Įsitraukę į save, Žuvys linkę iškelti save į pirmą vietą. Jeigu jie sugeba padaryti savo darbą laiku, jie sugrįš prie jūsų taip greitai, kaip galės. Taigi jie gali pasiūlyti daugiau potencialios pagalbos per ilgą laiką, o ne patirdami spaudimą situacijoje, reikalaujančioje skubaus dėmesio.

Kaip keliauti ir pramogauti su Žuvimis kolega

Dėl Žuvų atviros prigimties jie yra idealūs kelionių ir pramogų kompanionai. Jie labai sugeba viską vertinti. Taigi jie bus dėkingi už bet kokį dėmesį, kurį į juos atkreipiate, ir į pastangas, kurias jiems skiriate. Nesitikėkite, kad jie imsis aktyvaus vaidmens organizuodami kelionių užsakymus ir susitikimus, ir pripraskite prie žinomo Žuvų bruožo nepasirodyti laiku. Be to, jiems reikia daug laiko atsikelti rytais. Paprastai tik po antrojo kavos puodelio ar stiklinės apelsinų sulčių jie yra pakankamai sąmoningi, kad su jais būtų galima šnekėtis.

Kaip Žuvys kolega bendradarbiauja su kitais

Žuvys kolegos yra atviri bendradarbiauti su kitais. Tačiau paprastai dėl asmeninių priežasčių jie ne visą laiką gali tai daryti. Jų problemos dėl grupinių pastangų paprastai susitelkia ties jų savimone ir pasitikėjimo trūkumu. Privatesnėse situacijose jiems atrodo sunku atsiverti ir jie linkę būti kuklūs bei atsiskyrę. Taigi sutelkę geriausius savo ketinimus jie bus atviri ir netgi trokš padėti. Tačiau šioms pastangoms gali užkirsti kelią jų pačių asmenybė. Geriausiai leisti jiems savanoriauti projektui, kai jie bus tam pasiruošę, o ne primygtinai reikalauti, kad jie tai darytų.

Daugiau skaitykite Gary Goldschneider knygoje DIDŽIOJI ASTROLOGIJOS KNYGA, kurią išleido leidykla „Obuolys“

Didžioji astrologijos knyga