Renginio metu penkios žymios Lietuvos moterys – Ineta Žvagulienė, Akvilina Ubartaitė, Indrė Stonkuvienė, Jolita Vaitkutė ir Rimantė Kulvinskytė Miškinė–Eidukonė, galerijoje „Vartai“ tapė sveikos ir laimingos moters portretą.

Pas ginekologą – tik ištikus bėdai

Remiantis statistiniais duomenimis, Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 1500 naujų krūties vėžio, 500 gimdos kaklelio vėžio ir 300 kiaušidžių vėžio atvejų. Kadangi reguliariai pas ginekologą lankosi tik nedidelė dalis Lietuvos moterų, neretais atvejais šios ligos diagnozuojamos jau pažengusioje stadijoje.

„Norėdami išsiaiškinti daugiau apie Lietuvos moterų intymios sveikatos įpročius, atlikome apklausą, kuri atskleidė stebinančius rezultatus. Kas antra moteris pas ginekologą apsilanko vos kartą per metus arba dar rečiau. Kas trečia – tik tuomet, kai jau pajunta nemalonius pojūčius, – tyrimo rezultatus vardina renginio iniciatorės farmacijos kompanijos „Orivas“ atstovas Egidijus Petraitis, – būtent tai pastūmėjo pakviesti šias moteris piešti sveikos moters portretą – norime paraginti ir priminti, kad sveikata prasideda nuo profilaktikos. Dėl to bendromis pastangomis turime šviesti visuomenę ir skatinti moteris nebūti abejingoms savo sveikatai.“

Organizatorių nuotr.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad net kas dešimta respondentė neketina eiti pas ginekologą pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio, toks pats procentas visai neketina eiti pas ginekologą. Stebina ir tai, kad vienas trečdalis apklausos dalyvių teigė, jog susidūrusios su nemaloniais pojūčiais bandytų gydytis pačios.

Organizatorių nuotr.

Piešiniai – priminimas apie laimę būti sveikai

Piešti susirinkusios moterys teigė, kad būti sveikai yra didžiulė laimė: „Moterys šiais laikais yra tokios emancipuotos, aktyvios visuomeninėje veikloje, jaučia didelę atsakomybę ir turi daug pareigų, tačiau tai neatleidžia nuo pagrindinės atsakomybės sau: rūpintis savo kūnu. Šiais piešiniais norime priminti, kaip atrodo sveika ir laiminga moteris, ir kaip svarbu reguliariai rūpintis savo intymiąja sveikata. Šie piešiniai skirti toms 40 proc. moterų, kurios nėra pasitikrinusios dėl gimdos kaklelio vėžio, ir toms, kurios pažadintos viduryje nakties, negali pasakyti savo ginekologo vardo,“ – kalbėjo aktorė, televizijos laidų vedėja Indrė Stonkuvienė.

Organizatorių nuotr.

Renginio metu moterims buvo pristatytas ir analogų Lietuvoje neturintis maisto papildas su laktobakterijomis „Ecocillin Oral“ – pirmosios geriamos tabletės, skirtos makšties mikroflorai. Pasak renginyje dalyvavusios ginekologės Linos Goberienės, šis produktas padės toms moterims, kurios nori rūpintis savo sveikata, bet gyvena įtemptą gyvenimo būdą, galbūt daug keliauja ar daug dirba. Nebereikia nemalonios procedūros, kuriai reikalingas strerilumas, nebereikia ieškoti ir specialios vietos tai atlikti – reikia tiesiog išgerti tabletę.

Organizatorių nuotr.

Renginio dalyviai ne tik stebėjo išskirtinį piešiančių moterų performansą, bet ir turėjo galimybę išgirsti ginekologės įžvalgų ir patarimų apie moterų intymios sveikatos įpročius, taip pat užduoti rūpimus klausimus. Moterų pieštuose paveiksluose atsispindėjo moteriškumo simboliai: juose dominavo gėlės ir ryškios spalvos. Ineta Žvagulienė piešė gėlių žiedais nusagstytus ilgus moters plaukus, Akvilina Ubartaitė – gėlių pievą, Jolita Vaitkutė – moterį su gėlių vainiku, Indrė Stonkuvienė pavaizdavo mistines moters akis, o Rimantė Kulvinskytė Miškinė-Eidukonė ant drobės piešė lemputę, kuri simbolizuoja moterį, kupiną idėjų.

Apie tyrimą

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ 2016 metų kovo 15–22 dienomis atliko reprezentatyvų Lietuvos moterų tyrimą. Jo metu buvo apklaustos 393 18–55 metų respondentės.

Daugiau akimirkų iš renginio - fotogalerijoje: