Obuolių sezonu pateiksime obuolinį, o dabar, vyšnioms jau keičiant braškių pintines, siūlome išsikepti štrudelį su šiomis uogomis.

Beje, dar reikės... lininio rankšluosčio. Kam? Sužinosite vėliau.

Įdarui reikės:
2 šaukštų uogų likerio,
1 kg vyšnių (gali būti ir šaldytos),
2,5 stiklinės cukraus,
1 kg varškės,
3 kiaušinių.

Pabarstams:
6 šaukštų cukraus,
3 šaukštų sviesto,
1,5 džiūvėsėlių trupinių.

Tešlai:
1,25 stiklinės miltų,
4 šaukštų ištirpdyto sviesto patepimui,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
0,25 šaukštelio druskos,
6 šaukštų vandens.

Gaminimas. Taigi iš vakaro minkome tešlą. Miltus prasijokite su druska, supilkite alyvuogių aliejų. Maišydamos šakute, pamažu supilkite vandenį. Dėkite tešlą ant miltais pabarstyto stalo ir minkykite 6-8 minutes, kol ji taps elastinga ir lygi.

Suvoliokite rutulį, apvyniokite maistine plėvele ir dėkite nakčiai į šaldytuvą. Kitą dieną, likus valandai iki gaminimo, tešlą išimkite.

Taip pat išvakarėse paruoškite ir varškę: sukrėskite į tvirtą servetėlę ar kelis sluoksnius marlės, suriškite galus, kad pasidarytų maišiukas, ir pakabinkite nakčiai virš dubens ar kriauklės.

Vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus, sudėkite į dubenėlį ir užpilkite 1 stiklinę cukraus, supilkite likerį. Išmaišykite ir taip pat padėkite į šaldytuvą.

Kitą dieną pagaminkite pabarstus. Sviestą dėkite į puodą ir ištirpinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies. Supilkite džiūvėsėlius, išmaišykite ir kaitinkite, kol jie taps dailiai gelsvi. Nukaiskite, suberkite cukrų, išmaišykite ir palikite.

Imkitės įdaro. Nuspauskite varškę, sudėkite į dubenėlį. Išplakite plaktuvu kiaušinius su likusiu cukrumi (į vyšnias supylėte 1 stiklinę, tad liko 1,5) ir sviestu. Nenustodamos plakikliu plakti masės, sudėkite varškę. Išplakite ir padėkite 10 min. į šaldytuvą.

Vyšnias pilkite į kiaurasamtį, o jų skysčio neišpilkite - išsaugokite kitame inde. 2/3 vyšnių nusausinkite popierine servetėle, o likusį trečdalį atidėkite - bus padažui.

Tas vyšnių sultis, kurias išsaugojote, pilkite į puodą, užkaiskite ir užvirinkite. Virkite 4 min., suberkite trečdalį vyšnių, atidėtų padažui. Išmaišykite, nukaiskite ir leiskite atvėsti.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kepimo skardą išklokite popieriumi, patepkite augaliniu aliejumi.

Griebiamės tešlos. Darbastalį pabarstykite miltais,iškočiokite tešlą labai plonai, kad būtų maždaug 50x40 cm stačiakampis (ilgesnis kraštas turi būti priešais jus). Paimkite tešlą už priešingų kraštų, palengva patampykite, bet stenkitės neperplėšti.

Padėkite šitą blyną ant didelio lininio lygaus rankšluosčio. Sutepkite tešlą 2 šaukštais ištirpinto sviesto. Išdėliokite tada ant tešlos paruoštus džiūvėsėlių pabarstus, išlyginkite, palikdamos kraštuose 3 cm. Tada dėkite varškę, paskirstykite per visą blyną. Paskutinis sluoksnis - vyšnios. Jas truputį paspauskite, kad į varškę įsispaustų.

Tada susukite blyną kaip vyniotinį, bet nespauskite. Sušlapinusios vandeniu tešlą, užlenkite kraštus.

Rankšluosčiu perneškite štrudelį ant kepimo skardos, patepkite jį likusiu ištirpintu sviestu (2 šaukštai). Grūskite į orkaitę ir sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių. Kepkite 1 val. 10 min. Ištraukusios leiskite štrudeliui šiek tiek atvėsti. Patiekite su vyšnių padažu.

Skanaus!

Shutterstock nuotr.