Vos užėję į liftą, žmonės per sekundės dalį įvertina kitų keleivių socialinį statusą ir priklausomai nuo to užsiima vietą, kurį jiems tinka „pagal statusą", kuri „priklauso".

Tokią išvadą padarė psichologė ir kognityvistikos specialistė iš Australijos Rebecca Rouse, kuri dvi dienas praleido dviejų aukščiausių biurų dangoraižių Adelaidėje liftuose, praneša The Daily Mail.

Moterys ir vyrai, suaugusieji ir senjorai yra linkę užimta tam tikras „nišas" lifto kabinoje. Štai rezultatai:

- vyresni vyrai paprastai atsistoja lifto gilumoje. Rebecca juos vadina „senior", o tai galima traktuoti kaip „solidų" - tiek amžiaus, tiek socialinio statuso atžvilgiu.

- kitoje eilėje, kuri yra arčiau durų, paprastai būriuojasi jaunesnio amžiaus vyrai ir ne tokie respektabilūs.

- prieš juos, visiškai arti durų, išsirikiuoja įvairaus amžiaus moterys.

Psichologė ir dar vieną „liftinę" įdomybę: į kabinos gilumą dažnai veržiasi labiau savimi pasitikinčios asmenybės, o kuklesnės ir ne tokios ambicingos būtybės spaudžiasi prie durų.

Nepaisant skirtumų, visi lifto keleiviai turi kai ką bendro. Pavyzdžiui, stengiasi išvengti žvilgsnio vienas su kitu. Labiau nei žmonės juos domina liftas, o tiksliau, tik 2 dalykai -  veidrodžiai ir ekranas su skaičiais.

Apžiūrinėti save veidrodyje linkę tiek vyrai, tiek moterys. Tačiau dauguma tiesiog stovi apmirę ir įsistebeiliję į duris ir ekranėlį su aukšto skaičiumi.

Tyrimą R. Rouse atliko liftų gamintojos užsakymu. Išvados padarytos po 30 kėlimųsi ir leidimųsi, taip pat apklausus 50 biuro darbuotojų.