Fantazijos senoliai tikrai nestokojo, jų dėka ne viena pora noriai laikosi jų sukurtų prietarų ir šiomis dienomis. Nors yra ir tokių, kuriems visa tai kelia šypseną. 

Kai kurių prietarų geriau laikytis bent jau tam, kad per vestuves kokia nors prietaringa giminaitė nesugadintų jums nuotaikos savo pranašystėmis.

Prietarai apie vestuvinę suknelę ir jaunosios išvaizdą

Turbūt pats žinomiausias prietaras: jaunikis neturi matyti nuotakos su vestuvine suknele iki pat susitikimo santuokų rūmuose. Ir, beje, daugelis merginų, laikydamosi šio prietaro, net jei ir gyvena su išrinktuoju iki vestuvių, vis tiek nusipirktą suknią laiko ne jų bendruose namuose. O prieš pat vestuves išvažiuoja pas giminaičius ar drauges. Arba išsiunčia jaunikaitį ruoštis kur kitur.

Mažiau paplitęs, bet vis tiek žinomas prietaras: nuotaka iki vestuvių dienos neturi matyti savęs veidrodyje su visu vestuviniu apdaru ir nuometu. Beje, jei neužsivilksite vos vienos apdaro detalės, prietaras jau negalioja. Galima, pavyzdžiui, nedėvėti apatinių.

Nuotaka turi rinktis uždarus batelius, ne basutes, tuomet šeima bus turtinga. Ir laimė niekur „nenutekės". Šį prietarą taip pat galima apeiti. Panešiokite basutes namie likus kelioms dienoms iki vestuvių, išeikite su jomis į laiptinę, tuomet prietaras nesuveiks - nukreipsite negatyvą į kitą pusę. Juolab kad ištekėti avint nenaujus batelius reiškia laimę.

Prie vestuvinės suknelės nederinami žydri topazai - jie provokuoja išsiskyrimą. Tame gali būti tiesos. Topazas - klastingas akmuo, taigi geriau nerizikuoti.

Anksčiau buvo manoma, kad reikia vengti perlų, mat jie atneša ašaras. Vis dėlto dirbtiniams perlams šis prietaras negalioja. O ir požiūris į natūralius perlus seniai pasikeitė. Svarbiausia - nesirinkite viso labo vieno perlo.

Vestuvinė suknelė nesirengiama per kojas - tik per viršų.

Vestuvinė suknelė po vestuvių neparduodama ir neišmetama. Tai reiškia skyrybas. Štai kodėl geriau tekėti nusipirkus suknelę, o ne ją išsinuomavus.

Suknelės negalima duoti pasimatuoti netgi po santuokos. Tai taip pat pranašauja greitas skyrybas.

Jei nuotaka rengiasi ne suknelę, o kostiumą - tai reiškia atskirą su vyru gyvenimą. Tas pat tinka ir renkantis atskirą korsetą su sijonu.

Liaudies prietarai rekomenduoja nuotakai santuokos dieną mėlynais siūlais padaryti porą dygsnių ant vestuvinės suknelės - nuo nužiūrėjimo.

Kai jaunąją puošia jungtuvėms, kokia nors laimingai ištekėjusi moteris turėtų jaunajai įsegti savo auskarus, kad ši būtų laiminga.

Prisišauksite turtus savo santuokai, jei įsidėsite pinigą ar užrištą monetą į savo batelį ir tarsi stovėsite ant pinigų, duodama priesaiką.

Tekėti balta suknele - tinkamas pasirinkimas; žalia - patirsi gėdą, pilka - toli iškeliausi, melsva - visad būsi ištikima, gelsva - busi sugėdinta, juoda - nebenorėsi vestuvių, rožine - būsi mylima.

Prietarai apie žiedus

Sakoma, kad geras ženklas, jei draugas nori pasimatuoti jūsų sužadėtuvių žiedą, tačiau šiukštu negalima jam leisti to daryti.

Tuoktis su tėvų žiedais - reiškia perimti jų šeimos modelį bei likimą...

Blogas ženklas, jei iškrenta vestuvinis žiedas, nespėjus jo pasimatuoti - šeimyninis gyvenimas "šlubuos".

Iki tuoktuvių ar besituokiant kuriam nors iš jaunavedžių iškritęs vestuvinis žiedas - blogas ženklas.

Duoti kam nors pasimatuoti savo vestuvinį žiedą - tarsi atiduoti savo šeimos laimę.

Sakoma, kad žiedas su vienu brangakmeniu pranašauja vienišą gyvenimą.

Prietarai apie metą prieš vestuves

Per sužadėtuves jaunieji turi perlaužti lauro šakelę į dvi dalis. Yra manoma, kol kiekvienas saugos savo puselę, jų meilei niekas negresia.

Jei prieš vestuves daug kažkokių keistų trukdymų, lyg ženklų - gal suknelei kas atsitinka, gal plečiamas ar spaudžiamas žiedas įskyla, gal dar kas panašaus - bent atidėk vestuves, o dar geriau - visai atsisakyk.

Nederėtų jauniesiems matytis vestuvių dieną prieš ceremoniją, pasimatyti derėtų tik prieš pat ceremoniją, nes priešingu atveju vestuvi, pati šventė bus tragiška, nepasisekusi.

Negerai, kai jaunikis ir jaunoji prieš vestuves fotografuojasi kartu apsivilkę vestuviniais rūbais - jų vestuvės gali iširti.

Jaunąją ir jaunikį prieš vestuves turėtų aprengti jų mamos, kitaip blogo linkintis gali tyčia ar netyčia kurį iš jų nužiūrėti.

Prietarai apie vestuvių eigą

Ankščiau išvykstančius į jungtuves jaunuosius išlydėdavo triukšmingai, su riksmais, šūviais į orą - taip baidydavo piktąsias dvasias. Šiais laikais įjungiamos sirenos ar signalizuojama iš automobilių.

Per tuoktuves jaunikis ir nuotaka visada turi būti šalia ir neleisti, kad tarp jų kas nors atsistotų ar pereitų - tuomet, sako, gresia skyrybos.

Kuris iš sutuoktinių pirmasis įkels koją į bažnyčią, tas šeimoje bus lyderis.

Jauniesiems nederėtų grįžti tuo pačiu keliu, kuriuo važiavo tuoktis - gali būti nesėkminga santuoka.

Prie vaišių stalo jaunieji turėtų būti sodinami ne ant skirtingų kėdžių, o ant vientiso suolo - tada jų santuoka bus tvirta ir neišskiriama.

Jei per vestuves jaunasis užmina jaunajai ant suknelės - po vestuvių labai tikėtina greitai išsiskirs.

Jaunąją per slenkstį turi pernešti jaunikis. Tuomet jaunavedžiai gyvens pasiturinčiai.

Prieš sodinant po vestuvių ceremonijos grįžusius jaunavedžius prie vaišių stalo, vyriausias jaunikio ar nuotakos šeimos narys turi tris kartus apvesti juos aplink stalą. Tai simbolizuoja amžiną ir nenutrūkstamą santuokos ryšį.

Po ceremonijos jauniesiems reikėtų tuo pat metu pasižiūrėti į vieną veidrodį - tai sumbolizuoja vienybę ir atsidavimą vienas kitam.

Jeigu prieš vestuves jaunoji ar jaunikis nusičiaudi - geras ženklas - laukia laimė santuokiniame gyvenime. Žinoma, gali reikšti, kad peršalot.

Kad nesipyktų, jaunieji vestuvių dieną turi sudaužyti lėkštę ir peržengti per duženas.

Savo vestuvių dieną pamatyti praskrendantį būrį paukščių - reiškia ištikimybę ir ilgą bei laimingą santuoką.

Jei per jungtuves gęsta žvakės ir krinta daiktai - blogas ženklas.

Jaunoji negali mesti netekėjusioms draugėms savo vestuvinės puokštės! Tam atvejui reikia turėti antrą puokštę, kuri būtų panaši į jaunosios. Jei nuotaka meta savo puokštę, reiškia, jog ji išmeta savo laimę.

Kambaryje, kuriame vyksta vestuvių puota, virš durų reikia įkalti dvi sukryžiuotas vinis, kad blogo linkintys žmonės puotoje ilgai neišbūtų.

Sakoma, kad geras ženklas, jeigu vestuvėse yra lyginis skaičius svečių, ir blogas, jei nelyginis.

Jaunieji, sugalvoję norą, kai pjaustomas vestuvių tortas, gali būti tikri, jog jis išsipildys.

Viengungiai, jeigu po vestuvių puotos parsineš ir pasidės po pagalve nuplėštą torto dėžutės skiautelę, susapnuosite būsimą vyrą ar žmoną.

Štai ir visi pagrindiniai mūsų rasti prietarai, susiję su vestuvėmis. Lieka tik pridurti, kad, nepaisant visų prietarų ir patarimų, jūsų laimė yra jūsų rankose. Vis tiek savo vestuvių dieną būsite patys gražiausi ir laimingiausi. Tačiau suknelės, nuometo ir žiedų matuotis vis tiek niekam neduokite.