Pirmadienį trenkiau automobilio durelėmis, privėriau vyro striukės skverną ir širdyje kvatojausi kaip ką tik šviežio kraujo atsigėręs vampyras. Taip jam ir reikia už tai, kad visą kelią mane erzino. Dėl mamos. Tiksliau, dėl medaus. Painu? Na, tiesiog mama paprašė nupirkti ir atvežti ypatingo naujoviško medaus. Nupirkau. Įsimečiau į rankinę, o ryte važiuojant į darbą, vyras paklausė, kuo šis toks ypatingas. Perskaičiau etiketę. „Ne visas medus yra aktyvus. Šis – aktyvus“, – skelbė paskutinis sakinys.

Vyras jį iškart pasigardžiuodamas pasigavo. Aktyvus? O kur įrodymai? Kodėl tavo mama perka brangų neaiškų medų? Kodėl protinga moteris tiki mokslo neįrodytais dalykais? Štai ir anąkart, kai pirko ypatingą žolelių mišinį... Trumpai tariant, žodis po žodžio išryškėjo emocijas kaitinantys teiginiai: perki mamai neaiškų produktą, o ji dėl neaiškių priežasčių juo tiki; o tavo mama irgi turi keistenybių, bet tu jų per dantį netrauki.

Kas būna kvailiausia, kai pora vaikiškai susipyksta dėl mamų ir ginčijasi automobilyje visą kelią į darbą? Tai, kad kartais tuo metu ant galinės sėdynės glaudžiasi koks draugas, giminaitis ar, neduok dieve, atsitiktinis pakeleivis. Jiems tokie barniai atrodo tikrai keistai.

„Tavo mama prisiperka visokių nesąmoningų „gydančių“ produktų ir jais šeria šeimos narius“. „Tavo mama mėgsta nurodinėti ir prigalvoja „neatidėliotinų“ darbų, kai ruošiamės atostogoms“.

 Netiesioginiai kaltinimai toli esančioms anytai ir uošvei greitai perauga į tarpusavio pykčius. 

Važiuodama mašina keleivio vietoje, mano mama mėgsta nurodinėti, skaičiuoti ir interpretuoti kelio ženklus, dūsauti pamačiusi sunkvežimį. O anyta – vardinti, kuriose iš pro langą lekiančių vietų lankėsi su vyru, vaikais, drauge Onute, kaimyne Genute, kaip pirko baltą dubenėlį su mėlynomis gėlytėmis parduotuvėje 80-aisiais. Iš esmės abi turi talentą išvesti keleivius iš kantrybės galvodamos, kad paprasčiausiai palaiko pokalbį ir padeda nežiopsoti. Tačiau kritikuoti vienam kito mamas porai būtų galima drausti įstatymu. Šis veiksmas neduoda jokios naudos – jos kritikos negirdi, nors jei išgirstų, greičiausiai viskas baigtųsi dviejų šeimų mūšiu. O tų mamų vaikai, nesvarbu, kokios jie lyties ir amžiaus, nekreipiant dėmesio nei į jų išsilavinimą, baisiausiai įsižeidžia, nes kritiką priima kaip priekaištą visai savo šeimai.

Mes giname savo mamas kaip riteriai žemes, į kurias kėsinasi barbarų kariauna, nuo savo antrų pusių pastabų, nes manome, kad pastebėti jų trūkumus galime tik patys. Ir apie juos kalbėti griebdamiesi stresą malšinančių piliulių, guosdamiesi draugams „Facebooke“ ar prie vyno taurės galime tik patys. Toks savotiškas egoizmas.

Verčiau pasakoti anekdotus apie uošves ir anytas, negu iškloti prieš visus jų tariamas nuodėmes. Prisipažinsiu, kurį laiką stebiu artimas ir šiaip pažįstamas įvairaus amžiaus moteris, ir man laimingiausios, geriausiai su savo partneriais ir vaikais sutariančios atrodo tos, kurios randa gerą žodį anytai. Su vyrais irgi panašiai, tik jie santykiais su uošvėmis apskritai mažiau linkę ir girtis, ir skųstis.

Neseniai kavinėje susitikome su draugais, jie pakvietė savo pažįstamus, ir pokalbis pasisuko apie sutuoktinių atostogas su tėvais – dalyką, kuris dažnai baigiasi katastrofa. Aptarėme tėvų baimes skraidyti lėktuvais, kankinančius klausimus apie registracijos tvarkas, įprotį į lagaminus kišti rūkytas dešras ir litrus kremo nuo saulės.

„Vyro mama užgrobė visą jo dėmesį. Iš pradžių jai buvo per karšta prie jūros ir turėjome kartu kiurksoti viešbučio terasoje. Paskui streikavo skrandis ir reikėjo ieškoti vaistų. O dar vėliau būtinai užsimanė kažkokių kvailų suvenyrų – turėjome temptis į turgų kartu. Ir paskui dar burbėjo, kad tie „babajai“ ją apgavo, o mes jų nesulaikėme!“ – netikėtai išsiliejo pirmą kartą matoma jauna moteris.
Stojo akimirkos nepatogi tyla. O paskui jos vyras truputį paraudo ir rėžė: „Taip, atostogos, per kurias tavo mama padaugino kokteilių ir privėmė į baseiną, buvo įspūdingesnės!“

Mums neliko nieko kito, tik slėptis už savo kavos puodelių ir skubiai papasakoti keletą anekdotų apie uošves ir anytas. Reikšmingai susižvalgyti ir pasižadėti nekritikuoti vienas kito mamų prie kitų žmonių. Ir po kelių dienų pažadą sulaužyti keliaujant automobiliu į darbą su vyro dukterėčia. Jūs taip nesielkite, neverta.