Kokios pokalbių temos besisuktų, kaip vyrai būtų apkalbami, iš jų poelgių juokiamasi ar stebimasi, moteriai vis tiek kartais sunku suprasti taip giriamą vyrišką geležinę logiką.

Esmė ta, kad mes, moterys, kartais pačios per daug sukeliame problemų santykiuose su vyrais, žvelgdamos sudėtingai, smulkmeniškai, atsiremdamos į nusistovėjusius stereotipus ir tikėdamosi iš mylimųjų poelgių, kurie, regis, neabejotinai priskiriami vyriškiems.

Pasistenkime išvaikyti kai kuriuos moterų mitus apie priešingą lytį, kad palengvėtų bendravimas.

1. Vyrai - stiprioji lytis

Čia jau iš kurios pusės pažiūrėsi. Fizinius krūvius jie pakelia lengviau, tačiau, nepaisant šios duotybės, kiekviena kita proga jie vengia papildomo judesio ir lengvo darbelio. Deja, technologijų progresas formuoja dar didesnį nepaslankumą: į darbą ir iš jo - automobilyje, dieną - biuro kėdėje, vakare - namų fotelyje.
Maistas užsakomas internetu, išsiaiškinti su kolega ar išspręsti problemas su giminėmis galima telefonu.
Žvelgiant į moters dieną, vyrai tik galėtų pavydėti joms kantrybės, ištvermės ir sugebėjimo šimtus reikalų atlikti per dieną: pusryčiai ir pietūs šeimai, vaikai, darželis/mokykla, darbas, daktarai, parduotuvė, vakarienė, indai etc. Ir dar turi pasirūpinti savimi: būti gražios, susitvarkiusios, puikios nuotaikos, atjaučiančios, rūpestingos ir mylinčios. Ne moterys, o supermoterys.
Tai iš tikrųjų - kas iš tikrųjų yra stiprioji lytis? „Stiprioji lytis" jau tampa kaip unisex kvepalai - gali būti taikomi ir vyrams, ir moterims.

2. Vyrai vairuoja automobilį geriau nei moterys

Ekstremaliau, greičiau ir įžūliau - gal ir taip, tačiau - ar geriau? Kuo vyro automobilis geresnis, tuo daugiau pretenzijų jis reiškia kitiems eismo dalyviams vairuotojams. Vyrai mėgina įkalti į galvą, kad moterys netikusios vairuotojos ir jos kaltos beveik dėl visų autoįvykių.
Tačiau ar tai tiesa? Kaip yra žioplų vairuotojų vyrų, taip ir moterų. Tik moterys kelyje yra atsargesnės, nedemonstruoja viršenybės - joms tiesiog reikia patogiai nusigauti iš taško A į tašką B (tiesa, kai kurios gudrauja dėl praleidimo kelyje, motyvuodamos, kad yra moterys, neva, vyras turi būti džentelmenas. Tačiau kelių eismo taisyklės rašytos bendrai visiems, neatsižvelgiant į lytiškumą bei lytinę orientaciją).
Beje, reikia pripažinti, kad vyrai parkuojasi geriau nei moterys.

3. Vyrai neverkia

Vyrai - taip pat žmonės (!), o kas žmogiška, tai nesvetima ir jiems. Vyro ašaros - ne bailumo, gailesčio sau bei aplinkiniams arba bejėgiškumo ženklas, o jo emocinio jausmingumo, jautrumo požymis, stipri reakcija į tai, kas vyksta. O ašarų sukėlėjais gali būti bet kas: nuo už širdies griebiančio filmo, automobilio įbrėžimo iki artimo žmogaus netekties.
Tačiau moteris gali apsiverkti bet kur ir bet kada, o štai vyrui verkimas - labai intymus procesas. Ašaras tegalės pamatyti tik labai artimas žmogus. Arba vyras nuverks posmelį paslapčia.
Vyrai vis dar gėdijasi verkti, nes ir juos veikia stereotipai, auklėjimas - „tikri vyrais neverkia", „nebūk boba".
Verkti yra gerai. Ašaros apvalo sielą, palengvina būtį. Kaip sakau, jei vyrai verktų, ilgiau gyventų. Moterys visus sunkumus bei stresą išverkia, numeta tą naštą, o vyrai nešiojasi.
Tad jeigu vyras išdrįso jūsų akivaizdoje apsiverkti, tik nepulkite gėdyti ar juoktis. Jei verkia, jis tikrai jumis pasitiki ir žino, kad bus saugus ir suprastas, neatstumtas dėl ištryškusių ašarų.
P.S. Pastebėjau, kad kuo vyras brandesnis, tuo jam lengviau pravirkti. Greičiausiai dėl to, kad būna laisvas nuo visų stereotipų.

4. Kelias į vyro širdį - per skrandį

Kokia keista ta santykių anatomija, ar ne? Vyras ilgisi dėmesio, šilumos ir rūpesčio, todėl tikrai įvertins jūsų pastangas paruošti jo mėgiamą patiekalą. Tačiau moterys-virėjos jam neužtenka: be maisto gaminimo knygų, dar egzistuoja ir kitos ne mažiau naudingos literatūros. Savo moteriškus talentus ir sugebėjimus reikia gludinti ne tik virtuvėje.
Gal ir tinka santykių pradžioje tos kulinarinės vilionės, tačiau kažkodėl vėliau net gardžiausi žmonos cepelinai ar balandėliai vyro neužlaiko šeimoje. Švieskitės, tobulėkite, stebinkite! Nevertina jūsų IQ? Tokiam vyrui - ku kū!

5. Vyrai neapkalba

Netikėkite - dar ir kaip jie apkalba! Yra tikri gandonešiai. Kai susirenka būrelis vyrų, tai elgiasi blogiau nei namų šeimininkės. Apkalba draugus bei jų meilužes, išvaizdą, netgi dietas bei grožio procedūras - tiek vyrų, tiek moterų. O jei yra būryje vyrų, turinčių vaikų, tai pasidalina ir tėvystės džiaugsmais.
O kodėl juos erzina, kai moterys pliurpia telefonu su draugėmis? Vyrai nelinkę aptarti tokių dalykų telefonu. Jiems reikia kompanijos. Be to, moteris per dieną statistiškai turi „iškalbėti" daugiau žodžių nei vyras, tad jeigu darbe neišsipliurpė, tai dar telefonu atvarys „virš limito".
Kaip tame anekdote: sėdėjo dvi draugės kalėjime, o išėjusios, dar dvi valandas kalbėjosi prie vartelių...

6. Vyrai nemoka gaminti

Tai irgi stereotipas. Virtuvės sfera dažnai priskiriama moteriai. Nors iš tiesų besikeičiantys lyčių vaidmenys vis dažniau į virtuvę įtraukia ir vyrus. Čia, žinoma, priklauso nuo kiekvienos šeimos santvarkos, tačiau kam geriau sekasi, kas turi laiko, kam patinka, tas ir gamina. Dažnai moterys nuvargsta ne dėl to, kad tenka sukiotis virtuvėje, o dėl to, jog kažkam vis dėlto REIKIA pagaminti šeimai valgyti, po velnių! O kiek nemažai dalykų, kuriuos „reikia" padaryti: aprengti ir nuvežti vaikus, nupirkti maisto, išdžiaustyti skalbinius... Moterims palengvėtų gyvenimas, jeigu dalį buities rūpesčių paskirstytų vyrui, vaikams. Dažnai mano, kad tik ji viena geriausiai viską išmano ir sugeba. Taip užgrobia visus namus, o paskui skundžiasi, kad niekas jai nepadeda.
Taigi nebūtina taip ir virtuvę užvaldyti. Tegul ir vyras bent retkarčiais ką nors pagamina. O jo pastangų nenuvertinkite, o geriau paskatinkite. Kažin ar vyras norės kištis, jei pasakysite: „Kokia baisi virtuvė po tavęs, jau geriau man vienai darbuotis. Ir greičiau, ir mažiau nervų". Net jei taip, neatbaidykite - tegu vyras dirba. Galite maloniai nustebti.
Be to, vyrai moka gaminti - juk tiek daug virtuvės šefų yra vyrų. Jų uoslė jautresnė, nebijo eksperimentuoti, tiki tuo, ką daro ir per daug nesismulkina. Žiūrėjote, kaip gamina Jamie Oliveris? Rankos uogiene išteptos, varto tešlą jomis, formuoja pyragą, kuris estetiškai visai net negražus, o iškepęs atrodo puikiai!

7. Vyrai nesugeba savimi pasirūpinti

Šį stereotipą išstumė gerėjanti ekonominė padėtis ir technologijos. Skalbia skalbyklė, džiovina džiovyklė, valo valykla. Maistas - kavinėse, restoranuose, pagaliau jo galima užsisakyti į namus. Poreikis turėti moterį, kaip namų tvarkytoją ir virėją, dingo.
Sakoma: vyras nori vieno, tačiau iš skirtingų moterų, o moteris moteris nori visko, tačiau iš vieno vyro. Taigi kai sutvarkyta buitis sutaupo vyrui laiko, nebekelia rūpesčių, galima atsidėti tik malonumams. Tai, beje, šiuolaikiški vyrai ir daro. O moterys tegu liaujasi pasakoti anekdotus apie vyro namuose stovinčias kojines: jų nėra, nes jis nusiperka naujas!

8. Vyrams negalima patikėti vaikų
Viską galima! Nereikia jų lepinti ir pačius juos laikyti mažais vaikais. Jei paliksite vyrą su vaiku, gal ne taip tvarkingai bus užsegti šliaužtukai ar sauskelnės užmautos ne ta puse, bet vaikas nebus alkanas, bus prižiūrėtas. Su mažesniais vaikais vyrams, beje, nėra taip įdomu, kaip su tais, kurie jau moka vaikščioti ir kalbėti. Tikroji vyro globa ir meilė vaikui užgimsta apie 2-3 mažylio metus. Tada jau yra ką veikti!
O štai moters meilė savo vaikams yra besąlyginė. Tėčio meilės mažyliai turi nusipelnyti, užsitarnauti. Vyrai myli vaikus, tik kitaip tą meilę parodo.

9. Tikras vyras kovoja už moterį

Moterys dažnai pasvajoja apie ryžtingą vyrą, kuris siekia jos, kovoja. O jei kelyje atsiranda dar vienas gerbėjas, tai moteris linkųsi pažiūrėti, kuris parodys savo ryžtingumą, tikslo siekimą.
Deja, nebūtinai vyras norės kovoti. Pirma, atsitraukimas - tai ne pralaimėjimas. Atsitraukdamas jis nori patikrinti moters jausmus: o kam ji suteiks prielankumą? Kuris vyras jai svarbus?
Antra, nekovodamas už moterį vyras neprisiima atsakomybės. O jei moteris su juo bus nelaiminga? Paskui prikaišios: „Va, kovojai, norėjai manęs, taip mylėjai, o dabar... Geriau jau būčiau pasirinkusi kitą...".
Vyras bijo nuvilti. Siekdamas ryžtingai moters, parodo, kad ji jam reikalinga, tačiau ne visada aktyvūs veiksmai rodo, kiek ta moteris jam rūpi. Gal rūpi ne jo paties laimė, o jos? Gal jis leidžia viską nuspręsti likimui? Be to, gali būti, jog jam atrodo per žema varžytis dėl moters, kaip kokio prizo, trofėjaus. Gal jo pagarba ir meilė jai tauresnė, visiškai netinka išmatavimui - „kovok, siek, imk". Taigi, neryžtingas vyras nebūtinai yra nevyriškas.

10. Galima apsieiti ir be vyro

Taip, taip, tik kažkodėl norite būti gražios, metate svorį, perkate seksualius drabužius, aukštakulnius ir kenčiate bikinio depiliaciją. Joks vibratorius nepakeis vyro.
Moteris (heteroseksuali) trokšta vyro lygiai taip pat, kad ir vyras - moters. Ir nepaisydamos visų nesusipratimų, sunkumų ir nesusikalbėjimų, lyčių mąstymo ir elgesio skirtumų, vis tiek ilgitės to, su kuriuo jaustumėtės dar laimingesnės nei esate laimingos, dabar, būdamos vienos.