Skaitykite 5braskes.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųskite programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Paprastos, bet skausmingai išgyventos tiesos. Kelis mėnesius Kipre viešbučio administratore dirbusi draugė grįžo įdegusi, užsidirbusi pinigų ir beviltiškai sudaužiusi širdį. Jos vienintelė, daug kainavusi klaida – pernelyg aplaidi reakcija į tai, kad tame pačiame viešbutyje sutiktas ir įsimylėtas kolega nesutiko priimti į „Facebook“ drauges. Jeigu tai būtų nutikę, galbūt ji būtų anksčiau išsiaiškinusi, kad simpatiškasis pietietis, daug suokęs apie gyvenimo moters paieškas, iš tiesų tokių moterų turi net tris: žmoną ir dvi dukras. 

Dviejų svečios šalies viešbutyje nugaras lenkiančių kolegų jausmai įsižiebė po truputį – iš pradžių draugiški žvilgsniai, pagalba vienas kitam dirbant, vis ilgėjantys pokalbiai darbo metu ir po jo, vienas kitas puodelis kavos, prie jūros pasitiktas saulėtekis. Nuo testosterono pertekliaus kunkuliuojančioje vyrų minioje šis draugei atrodė patikimas vyrukas: pagarbiai besielgiantis, rimtai kalbantis apie ateities planus, svarstantis, kokia būtų judviejų ateitis.

„Jis kalbėjo apie mūsų ateitį! Ruošėsi važiuoti į Lietuvą, supažindino su savo draugais, kurie dirbo tame pačiame viešbutyje, sekė nuolaidas skrydžiams, kad galėčiau atvykti susipažinti su jo šeima. Man net nekilo įtarimas, kad nenori draugauti su manimi „Facebook“: sakė, kad nemėgsta juo naudotis, apskritai nori išsiregistruoti, nes yra nusivylęs šiuo tinklu. Dabar daug kas iš ten bėga, tai ir patikėjau“, – guodėsi draugė, negalinti atsigauti po tokio akibrokšto.

Bučiniai, glamonės, atviri pokalbiai iki ryto, visuomet ištiestas vyriškas petys išsiverkti, kai darbas nualina. Pasakojimai apie tai, kaip gimtinėje jis kurs verslą. Užuominos, kad iki šiol nebuvo sutikęs moters, su kuria norėtų šeimos. Viskas atrodė taip paprasta ir atvira, kad netgi panaršiusi internete ir apie žavų vyrą neradusi beveik jokios informacijos, draugė apie tai nesusimąstė. Kokia jo darbo patirtis? Kokie pomėgiai? Ką apie naują pažįstamą pasakoja jo į socialinius tinklus keliamos nuotraukos ir rašomi komentarai? Ar jis pilietiškas, filantropiškas, ar turi žalingų įpročių, kokie jo draugai, šeima, mėgstamos knygos? Patikimi vyrukai paprastai skrupulingai nemaskuoja savo pėdsakų internete – na, nebent jie yra užkietėję informacinių technologijų specialistai, paranojiškai besirūpinantys savo privatumu. Visi kiti palieka bent porą užuominų apie savo asmenybes.

„Aš tikrai maniau, kad vyras, kurį įsimylėjau, turi tikras vertybes. Nesėdi be reikalo socialiniuose tinkluose, nesigiria savo „asmenukėmis“, labiausiai vertina bendravimą akis į akį. Jis kalbėdavo, kad pasaulis susvetimėjęs, žmonių santykiai nebėra tokie nuoširdūs, pokalbius pakeitė „chatai“ ir virtualūs šypsniai. Buvau labai naivi“, – diagnozę sau nustatė draugė, maniusi, kad iš studentiško amžiaus jau išaugusio vyro panieka internetui – technologijų nesugadinto žmogaus požymis.
Ji taip pasitikėjo savo naująja simpatija, kad net nepagalvojo šio to paklausinėti kartu dirbančių vyruko draugų. Įtarimas apie tai, kad jis ne vienišas, nekilo ir dėl to, kad visą laiką po darbo įsimylėjėliai leisdavo kartu. Kolegos apie jų santykius nesuuodė, nes vyriškis įtikinamai paaiškino – prasidėtų apkalbos, skundai darbdaviui, o šis asmeninėms dramoms darbe alergiškas. Šefą beria nuo kiekvieno pastebėto susikibimo rankomis, ir ne viena naujai užgimusi pora dėl savo meilės turėjo paaukoti šiltą darbo vietą. Kaip jau čia netikėsi, jei kartą abiem buvo skirtas papeikimas už nakvynę viename kambaryje. 

Atlaikiusi graudulingą atsisveikinimą, kai būsimo gyvenimo vyro kontraktas baigėsi, gavusi pažadų rašyti, skambinti ir greitai susitikti Lietuvoje, draugė braidžiojo po ilgesio miglas. Į telefoną plūdo žinutės su meilės prisipažinimais, po darbo abu kelias dienas iškalbėdavo visas žodžių atsargas telefonu, kol vieną vakarą jos antrosios pusės draugas užsiminė – lietuvės širdį užbūręs vyras iš tiesų turi šeimą. „Aš maniau, tu žinojai“, – gūžtelėjo pečiais, pridūręs, kad pietiečiams tai normalu – išvažiuoji į kitą šalį dirbti, susirandi laikiną meilę ir net pats patiki, kad ji tavo gyvenimo moteris.

Nuo šiol draugė į daugiau gyvenimo mačiusių merginų patarimus „pagūglinti“ patikusį vyruką tuoj pat po pirmojo pasimatymo žiūri ne taip kreivai. Mintyse reabilitavo pažįstamą, kuriai toks elgesys tapo neatsiejamu įpročiu, netgi pateisina tas, kurios akylai stebi naujųjų mylimųjų veiksmus ir draugus socialiniuose tinkluose. Aišku, nuo širdies sužeidimų tai ne visada apsaugo, orumas liepia tikėti kito žmogaus padorumu – ir vis dėlto! Mintis, kad jei tavo svajonių vyras nenori su tavimi draugauti „Facebook“, tai gali reikšti jo ketinimus nuslėpti santykius, ne tokia jau paranojiška.

Iš tiesų keista, kaip naujosios technologijos mus greitai pavertė sekliais per prievartą. Žinodami žmogiškąją prigimtį, kuri dažnai yra linkusi ką nors nuslėpti, suprasdami, kad per gyvenimą sutinkame nemažai nuotykių ieškotojų, iliuzionistų, pučiančių miglas apie naują meilę, naują pradžią, įpratome keliais mygtukų paspaudimais tikrinti visas versijas. Jei anksčiau užtekdavo vizitinės kortelės ir adreso, dabar pakanka vardo ir pavardės griežtam ir negailestingam patikrinimui. Ir vis tiek savigarba dažnai ima viršų, mes sakome sau, kad „iki to nenusirisime“, tikime kito žmogaus žodžiais, nes norime tikėti – pasitikėjimas kartais pasiteisina, o kartais nubloškia mus į giliausias skausmo bedugnes.

Mes išsilaižome žaizdas ir nesiliaujame bandę pasitikėti. „Viską tikrinti turėtų išmokyti interneto pažintys, – įspėjo viena gyvenimo meilės vis dar ieškanti draugė. – Jei vyrukas kartais ištrina savo anketą ir paskui registruojasi svetimu vardu, jei neskelbia savo pavardės, mėto pėdas internete – jis nėra patikimas vyrukas“.

Iš esmės draugystė su nauju vyruku socialiniame tinkle ir jo „pagūglinimas“ nebūtinai apsaugos nuo nusivylimo. Bet tikriausiai verta patikrinti, ar informacijos apie save jis nevynioja į vatą.