O tie mitai ne visada teisingi, nes suformuoti įvairiausių reklamų, artimųjų bei draugių patarimų, anot mail.ru.

1 MITAS. Antibakterinės priemonės žudo visa, kas „gyva"

Vienas valymo priemonių tikslų - būti savotiška įvairiausių susirgimų profilaktika jums ir jūsų šeimai. Tačiau ne visos valymo priemonės vienodai stiprios. Egzistuoja skirtumas tarp antibakterinių ir dezinfekcinių priemonių. Antibakterinės priemonės nužudo 99,99 procentus bakterijų, o dezinfekcinės priemonės kovoja su žymiai didesniu pavojų spektru, įskaitant grybelį ir infekcinių susirgimų virusus, pavyzdžiui, gripą.
Todėl potencialiai pavojingiems paviršiams, pavyzdžiui, voniai, virtuvės kriauklei, tualetui, katės dėžei, lauko durų rankenai antibakterinių priemonių neužteks. Jei norite įveikti tokių susirgimų, kaip salmonelė arba žarnyno lazdelės, šaltinį, kuris gali būti ant šitų paviršių, jums būtinos būtent dezinfekcinės priemonės, pavyzdžiui, chloro tirpalai.

2 MITAS. Valomąsias priemones galima iš karto nuplauti

Cheminei medžiagai reikia laiko, kad ji susidorotų su užduotimi. Kad antibakterinės priemonės, pavyzdžiui, netgi ir antibakterinis muilas, nužudytų bakterijas, joms reikia kontaktuoti su valomuoju paviršiumi ne mažiau nei 30 sekundžių. Dezinfekcinėms priemonėms reikia maždaug nuo 1 iki 10 minučių. Bendrai rekomenduojama laikytis ant etiketės esančių nurodymų, o jei jų nėra - nuplauti priemonę ne anksčiau nei po 5 minučių po priemonės užpylimo.

3 MITAS. Namuose užtenka turėti chloro tirpalo

Chloro tirpalai - puiki nebrangi dezinfekcinė priemonė, tačiau nepaisant to, kad tikrai ne visus daiktus ir paviršius namuose apskritai reikia dezinfekuoti, chloro tirpalai - gana grubus dalykas. Ypač paviršiams iš natūralių medžiagų - akmens, medžio. Be to, tikrai ne visos balinančios ir dėmes išvalančios priemonės yra dezinfekcinės.
Pavyzdžiui, priemonės su aromatais ir priemonės nekenkiančios dažytiems audiniams yra visai ne dezinfekcinės, vadinasi, jos neužmuša nei bakterijų, nei virusų. Jeigu jums reikia dezinfekcinės priemonės, sakykime, granitui arba marmurui, verta įsigyti dezinfekuojančią priemonę, skirtą specialiai tokiems paviršiams.

4 MITAS. Natūralios priemonės geresnės už „chemiją"

Actas, soda, citrinos sultys gali nuvalyti purvą ir yra praktiškai nekenksmingos sveikatai, tačiau jei kalbame apie bakterijų išnaikinimą, o juo labiau grybelių ir virusų, tai čia jos beveik bejėgės. Be to, naminėmis priemonėmis negalima valyti paviršių iš natūralių medžiagų (akmens, medžio), nes jos šiuos gadina.

5 MITAS. Kiekvienam daiktui - sava priemonė

Parduotuvėse dabar galima surasti specialių priemonių beveik kiekvienam paviršiui ir kiekvienam daiktui - nuo nerūdijančio plieno iki sidabro, nuo orkaitės iki veidrodžių. Dažniausiai specialios priemonės yra žymiai brangesnės nei universalios, tačiau jos ne visada būtinos. Daugeliui naminių reikalų tiks paprasta mikropluošto šluostė, ir neprireiks jokių priemonių. Šiek tiek sudrėkinta šluoste galima valyti dulkes, plauti grindis ir valyti dėmes nuo medžio, plytelių ir nerūdijančio plieno. Sausas skudurėlis tiks veidrodžiams ir langams. Specialios priemonės reikalingos tik tualetui (dezinfekcinės), virtuvei (gerai skaidančios riebalus ir degėsius), o taip pat natūraliam akmeniui, pavyzdžiui, marmurui ir granitui (su neutraliu rūgštingumo lygiu).

6 MITAS. Dažnas kilimų siurbimas juos gadina

Viskas tikslu, tik atvirkščiai - reguliarus vakuuminis valymas pailgina kiliminių dangų gyvenimą ir pagerina jų išvaizdą. Purvas ir dulkės veikia beveik kaip švitrinis popierius - patekdami į kilimo pagrindą, jie pažeidžia jo pluoštą. Todėl kuo dažniau jūs siurbiate kilimą (bent jau kartą per savaitę), tuo geriau.

7 MITAS. Skalbti reikia šaltame vandenyje

Daugelis šeimininkių skalbia daiktus drungname vandenyje, taip taupydamos elektros energiją ir užkirsdamos kelią daiktų susigadinimui. Iš tikrųjų skalbti šaltame vandenyje verta tik natūralią vilną ir natūralų šilką. Visa kita reikia skalbti karštame vandenyje, nes ant drabužių, kaip ir ant daiktų paviršiaus, išlieka bakterijų ir virusų.
Apatinius drabužius ir virtuvinius rankšluosčius būtina skalbti itin karštame (beveik verdančiame) vandenyje ir skalbiant įpilti dezinfekcinių priemonių. Ir dar vienas patarimas - niekada nepalikite išskalbtų drabužių skalbimo mašinoje ilgiau nei pusvalandžiui, kitaip jie vėl taps bakterijų ir pelėsių veisykla.