Hormoninė kontracepcija gali turėti įtakos moterų skoniui renkantis vyrą

Tyrimai rodo, kad kai moterys vartoja hormoninius kontraceptikus, jas mažiau traukia itin vyriškos išvaizdos vyrai, kurių aukštas testosterono lygis. 2012 metais Škotijoje atliktas tyrimas parodė, kad moterys, kurios susipažino su partneriu, kai vartojo kontraceptines tabletes, jautė jiems mažesnį seksualinį potraukį ir mažesnį seksualinį pasitenkinimą. Tačiau joms labiau tiko finansinis partnerio statusas ir jos buvo mažiau linkusios skirtis, nei moterys, kurios nevartojo kontraceptinių vaistų.

Moters pasirinkimui turi įtakos jos ciklas

Kelių tyrimų duomenimis, vaisingiausiomis ciklo dienomis moterys linkusios ieškoti vyriškų vyrų. Vokietijoje buvo atliktas tyrimas, kuriame moterys turėjo įvertinti savo patrauklumą kareiviams, grįžtantiems namo iš karo. Kai kurie kareiviai buvo linkę į potrauminį agresyvų elgesį. Paaiškėjo, kad moteris, kurių ciklo dienos buvo vaisingiausios, labiau traukė traumą patyrę kareiviai, bet tik kaip potencialūs laikini partneriai, be ilgalaikių perspektyvų. Kiti tyrimai parodo, kad per ovuliaciją moterys apskritai nori daugiau sekso, teigia Indianos universiteto Seksualumo, lytiškumo ir reprodukcijos tyrimų instituto profesorius Justinas Garcia.

Suvaidinta kulminacija ne visada yra blogai

„Dažnai manoma, kad orgazmas suvaidinamas, kai nejaučiama pasitenkinimo arba siekiama, kad lytinis aktas kuo greičiau baigtųsi, – sako J. Garcia. – Bet kartais pati vaidyba teikia didelį malonumą. Seksas yra performatyvus, ir kartais abiems partneriams sveika nesivaldyti.“

O ar žinojote, kad orgazmą vaidina ne tik moterys, bet ir vyrai? Jie gali tai daryti ir neretai daro, dažniausiai dėl tų pačių priežasčių, kaip ir moterys (kadangi sekso metu išsiskiria daug įvairių skysčių, ne visada lengva suprasti, ar ejakuliacija įvyko, ar ne).

Glamonės po sekso didina pasitenkinimą

Bučiniai, glamonės ir švelnūs pokalbiai po sekso yra ne mažiau svarbūs santykiams, nei pats lytinis aktas, teigiama 2014 m. Toronto universitete atlikto tyrimo išvadose. Tyrėjai paprašė porų po sekso daugiau glamonėtis ir rodyti švelnumą vienas kitam. Paaiškėjo, kad tos poros, kurios paklausė šio patarimo, jautė didesnį seksualinį pasitenkinimą ir apskritai buvo labiau patenkintos santykiais, ypač poros, kurios turėjo vaikų. Tai gali būti susiję su oksitocinu, kuris išsiskiria sekso metu ir toliau išsiskiria ilgesnio nuogų kūnų kontakto metu, sako Bingamtono universiteto Santuokinių ir šeiminių santykių tyrimų laboratorijos direktorius Matthew Johnsonas. „Porų, kurios prieš seksą, sekso metu ir po sekso glamonėjasi ir kitaip išreiškia švelnumą vienas kitam, ryšys stiprėja“, – sako jis.

Meilė gali būti tikras apsėdimas

Ne veltui negalite nustoti galvoti apie tą ypatingą vaikiną ar merginą, atsiradusį (-ią) jūsų gyvenime: „Magnetinio rezonanso tyrimai parodo, kad kai įsimylime, į smegenų „malonumo centro“ sritis priplūsta daugiau kraujo. Šios sritys yra atsakingos ir už obsesinį kompulsinį elgesį. Įsimylėjus sumažėja serotonino lygis – tai būdinga ir obsesinių kompulsinių sutrikimų kankinamiems žmonėms, sako Čokagos Loyola universiteto Seksualinės sveikatos klinikos direktorė Mary Linn. „Tai paaiškina, kodėl ankstyvuoju santykių laikotarpiu mes negalime galvoti apie nieką kitą, tik apie partnerį, ir kodėl mes linkę idealizuoti naujus partnerius ir nematome jų trūkumų“, – sako ji.

Meilė gerina kaulų būklę

Pasirodo, santuoka stiprina vyrų kaulus, ypač jei jie veda būdami vyresni nei 25 metų, teigiama Kalifornijos universiteto tyrimo išvadose. Tyrėjai kol kas nežino, kodėl taip yra, tačiau pažymi, kad santuoka su gera sveikata siejama jau ne pirmą kartą. Pavyzdžiui, kituose tyrimuose teigiama, kad susituokę žmonės ilgiau gyvena, dažniau įveikia vėžį, jiems gresia mažesnė širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Giliai viduje visada žinome, kad santykiai pasmerkti

Ar jis yra „tas, tikrasis“ arba ji „ta, tikroji“? 2013 m. leidinyje „Science“ paskelbto tyrimo išvadose teigiama, kad giliai viduje ko gero visada žinome atsakymą. Tyrėjai paprašė jaunavedžių – kurie tuo metu jautė didelį pasitenkinimą santykiais – peržiūrėti savo antrosios pusės nuotraukas, sugrupuotas su neigiamas arba su teigiamais žodžiais, ir įvertino, per kiek laiko jie atskyrė šiuos žodžius. Po ketverių metų tie dalyviai, kurie greičiau identifikavo neigiamus žodžius, dažniau jautė mažesnį pasitenkinimą santykiais, ir tai, anot tyrėjų, parodo, kad pasąmonėje jie visą laiką apie partnerį galvojo neigiamai.

Nuo sekso gali išberti

Nepanikuokite, jei sekso metu oda paraudo – tai gali būti natūrali organizmo reakcija į pagreitėjusią kraujo apytaką ir padidėjusią odos temperatūrą, sako J. Garcia. Šis vadinamasis „sekso paraudimas“ gali atsirasti ant skruostų, krūtinės, genitalijų srityje ar ant viso kūno.

„Kai kurie žmonės ima panikuoti ir galvoja, kad yra alergiški partnerio drabužiams, o moterys baiminasi, kad paraudimas atsirado nuo partnerio barzdos, – sako J. Garcia. – Bet dažniausiai paraudimas atsiranda dėl seksualinio susijaudinimo ir praeina, kai organizmas atvėsta ir grįžta į normalią būseną.“

Taip, seksas degina kalorijas

Aktyvaus sekso metu per minutę sudeginama tiek pat kalorijų, kiek jų sudeginama bėgiojant, teigiama 2013 m. Kvebeko universitete atlikto tyrimo išvadose. Norėdami sužinoti konkrečius skaičius, tyrėjai paprašė 21 poros narius, kurių amžius nuo 18 iki 35 metų, mėnesį nešioti sudegintas kalorijas fiksuojančias apyrankes, kai jie sportavo ant bėgimo takelio ir kai kartą per savaitę mylėjosi. Paaiškėjo, kad sekso metu vyrai sudegindavo vidutiniškai 4,2 kalorijos per minutę, o moterys – apie 3,1 kalorijos per minutę. Iš viso, vieno akto metu vyrai sudegindavo 101 kaloriją, o moterys – 69 kalorijas.