Tačiau jeigu mėgausitės saikingai ir dar rinksitės tokį, kuris savo savybėmis tik stiprina sveikatą, o ne jai kenkia, tik išlošite.

Specialistai rekomenduoja kasdien valgyti kietajį čederį (Cheddar) . Kaip rašo The Times of India, dietologai nustatė, kad net mažame gabalėlyje šios rūšies sūrio yra didžiulė maistingų medžiagų koncentracija.

Čederyje gausu proteinų, mažai laktozės, todėl idealiai tinka žmonės, kurie negali vartoti pieno bei kitų produktų dėl didelio juose esančio laktozės kiekio.

Įrodyta, jog šios rūšies sūris sumažina karieso tikimybę (stimuliuoja gamybą seilių, kurios neutralizuoja rūgštį, išsiskiriančią skaidantis maisto produktams). Todėl dietologai pataria čederiu praturtinti padažus, sriubas, daržovių salotas bei makaronų patiekalus.

Tačiau kai kurie specialistai, pavyzdžiui, neurologai, pataria pacientams, besiskundžiantiems galvos skausmais, apriboti sūrio vartojimą. Priežastis - amino rūgštis tiraminas. Jis provokuoja galvos skausmo priepuolius, sumažindamas serotonino lygį kraujyje ir veikdamas kraujagyslių susitraukimo laipsnį.

Tiraminas siaurina kraujagysles, veikia nervų sistemos aktyvumo ir pasyvumo procesus, pasižymi toksinėmis savybėmis. Jei vartosite gausiai sūrio, gali padaugėti migrenos priepuolių, praneša MedDaily.