Jeigu jau peršalote arba dėl drėgnų orų pajutote sąnarių skausmus, nepulkite gydytis cheminiais preparatais, pirmiausia bandykite įveikti natūraliomis priemonėmis. Yra daugybė būdų, kaip atgauti jėgas, stiprinant sveikatą motulės gamtos siūlomais vaistais, tačiau yra viena universali daržovė, kurią namuose turi, matyt, kiekvienas lietuvis. Tai – bulvė. Pasirodo, iš jos galima ne tik cepelinus ir bulvinius blynus gaminti!

Bulvių kompresai skausmo ir uždegimo gydymui naudojami nuo seno, tarkuotomis žaliomis bulvėmis gydomi odos uždegimai, nuospaudos ir kitos odos ligos. Bulvių sulčių kompresais gydoma nušalusi oda. Jos mažina skrandžio ir žarnyno skausmus, stabdo vėmimą ir pykinimą, padeda gyti opoms. Viršutinių kvėpavimo takų kataras gydomas kvėpuojant bulvių garais, kurie kyla trinant išvirtas karštas bulves.

Nuostabiąją bulvę siūlo naudoti ir kosmetologai, nes pasak jų, maitinamosios bulvių kaukės tinka net jautriausiai odai.

Taigi, tikras liaudies medicinos stebuklas tinka nuo įvairiausių susirgimų. Kaip ir ką gydyti bulvėmis?

Kosulys

Prieš miegą išvirkite nenuskustą bulvę. Karštą bulvę sutrinkite kartu su šaukštu aliejaus. Gautą masę įvyniokite į plono audinio skiautę. Šiltą kompresą dėkite ant krūtinės ir palaikykite, kol atvės. Kosulys dingsta po kokių 4-5 kartų. Būtina atkreipti dėmesį, kad karšti kompresai tinka tik tuo atveju, jei nėra pakilusi temperatūra.

Nusilpusios balso stygos

Sutrinkite 3-5 virtas bulves, košelę užtepkite ant plono audinio atraižos, užlankstykite jos kraštus. Uždėkite paruoštą kompresą ant kaklo – jis turi būti nuo kaklo iki pečių. Ant viršaus dar užvyniokite šiltą skarą, kad kompresas ilgai išliktų šiltas. Kompresą laikykite tol, kol atvės. Procedūrą kartokite 2-3 kartus per dieną.

Sinusitas

Išvirkite bulvę su lupena, perpjaukite pusiau, kiekvieną pusę įvyniokite į lininį rankšluostėlį ir dėkite prie nosies. Tik būkite atsargios ir nenudeginkite odos, nes ką tik išvirta bulvė būna labai karšta. Tad šiek tiek palaukite, kol pravės. Po šios procedūros nors pusvalandį pabūkite šiltoje patalpoje.

Sąnariai

Skaudančius sąnarius apdėkite tarkuotų bulvių košele, šiltai apriškite ir palaikykite per naktį.
Būtina atkreipti dėmesį, kad karšti kompresai tinka tik tuo atveju, jei nėra uždegimo.
Karštas bulvių kompresas: išvirkite neluptų bulvių, sudėkite į marlę, sugrūskite ir karštą kompresą (geriausia prieš miegą) uždėkite ant skaudamos vietos.

Nuospaudos

Nuplaukite, nulupkite ir sutarkuokite kelias žalias bulves. Tarkius iškrėskite 1 cm storio sluoksniu ant kelis kartus sulankstytos marlės ir dėkite ant pažeistos vietos. Nakčiai kompresą būtina nuimti.

Nužvarbusi veido oda

2-3 šaukštus susmulkintų ramunių ir dilgėlių gerai ištrinkite su bulvių sultimis. Gautą masę truputį pašildykite ir tepkite veidą. Po 10-15 min. nuplaukite šiltu, po to šaltu vandeniu.

Miežis

Dar karštą su lupena išvirtą bulvę smulkiai sutrinkite šakute, įmaišykite kiaušinio trynį ir tiek karšto pieno, kad košelę būtų lengva tepti. Košele aptepkite audinio gabalėlį ir uždėkite ant užmerktų akių vokų. Laikykite 20–30 min. Kompresą dėkite 3 kartus per dieną.