Šiuolaikiniai vyrai jau ne tik verkia, leidžiasi išlaikomi moterų ar mamų, pareigingai vedžioja mažyčius šunelius, ima tėvystės atostogas ar vietoje kepsnio gali nesislėpdami užsisakyti salotas – kartais jie perima ir seilėčiausius iš moteriškų kalbėjimo būdų. Tuomet lieka tik spėlioti, kokį neigiamą poveikį tai daro suaugusio žmogaus charakteriui.

„Ką veiki? Aš žiūriu kašiuką. Atsiųsk savo nuotraukytę“, − interneto pažinčių portale užsiregistravusios draugės paprašė plačiapetis sportiniais krepšinio aistruolio marškinėliais vilkintis, su alaus buteliu rankoje prie šašlykų iešmų fotografuotis mėgstantis 35 metų vyras.
Donžuanas, kalbantis kaip supermama, jai sukėlė juoką. „Kašiukas? Net merginos retai taip sako, be saiko vartojami mažybiniai žodeliai liudija to didelio pasportavusio vyruko kompleksus“, − nusprendė draugė. 

Sunku pasakyti, ar ji teisi, bet daugeliui merginų persūdantis su deminutyvais vyrai kelia nepasitikėjimą. Viena, kai jais entuziastingai svaidosi mielo šuniuko, kačiuko, vaikiuko nuotrauką internete išvydusios draugės, pramoginių televizijos laidų vedėjos, sriubytės valgyti kviečiančios tetos ar kosmetologės, savo gražinamas ponias vadinančios klientytėmis. Ir visai kas kita, kai tau patinkantis vaikinas kviečia išgerti „po kokteiliuką bariukyje“. Kartą į tokį kvietimą teigiamai atsakiusi draugė vėliau savo gerbėjui turėjo iškviesti taksiuką, nes padauginęs kokteiliukų, šis apsiverkė dėl buvusios merginos. Nereikia nė sakyti, kad antrajam pasimatymui šanso nebeliko.

Vyrai, norintys sužavėti moterį, žodį nuotraukytė turėtų pakeisti žodžiu nuotrauka, ir net kankinami nepasakyti pinigėliai. Jei pinigus imi vadinti pinigėliais, tai reiškia, kad nevertini savo ir kitų uždirbamo atlygio, specialiai sumenkini piniginius sandėrius, be kurių vis tiek negali apsieiti, o gal jauti kompleksą dėl to, kad lėšų turi per mažai. Kad ir kokia būtų priežastis, ne viena mergina ar žmona siunta, kai išgirsta iš vyro frazę „pervesk (pervesiu) pinigėlių“. Jeigu kalbama ne apie kojinių pirkimą, toks deminutyvinimas visai netikęs. Galų gale, nė vienas dirbantis žmogus nenori, kad jo atlyginimą vadintų pinigėliais, nė vienas atostogautojas iš savo antrosios pusės negeidžia išgirsti: „Kiek pinigėlių skirsime kelionei?“, nes tai klaiki apsimetinėjimo forma. Ir kai tau trūksta pinigų, ir kai jų pakanka, šis matavimo vienetas turėtų būti pastovus kaip metras – juk nesakome metriukas. 

Dar baisiau, kai vyrai nusaldina profesijas. Daktariukas, meistriukas, šoferiukas, brokeriukas – ir jau įsivaizduojame, kad kalbama apie šarlatanus, kuriuos kalbėtojas susižvejojo pačiame interneto dugne. „Jis koučeriukas, ir vakar man užkūrė tikrą žodžių pirtį“, − socialiniame tinkle „Facebook“ pasigyrė vienas pažįstamas, ir aš sugebėjau nusistebėti – ar jam dvylika, kad dar negalima vadinti koučeriu?

Tiesą sakant, tas ilgaplaukis vaikinas nutįsusiu megztiniu, apsimetinėjantis menininku, vairuoja mašiniuką, atsiprašinėdamas dažnai sako soriukas ir potencialių merginų klausia, kaip joms sekasi darbuke. Potencialias merginas paversti realiomis jam, žinoma, nesiseka – įtariu, kad daugiausia būtent dėl kalbos manieros ir šleikščiai saldaus pozityvizmo. Ne kiekviena nori užsiklijuoti ant veido amžiną šypsenėlę ir per trisdešimtąjį gimtadienį iš mylimojo gauti krūvą pliušinių meškiukų.

„Geras poilsiukas“, – neseniai sanatorijoje, pasibaigus aromaterapijos seansui, ištarė jaunas vaikinas iki skausmo aptemptais džinsais, apkabindamas savo merginą ir nupleškindamas asmenukę

Romantinio pozityvizmo amžius numarina norą daiktus vadinti tikraisiais vardais.

Deminutyvų mėgėjai savo žodžių bagažą bando perduoti ir nieko neįtariančioms atžaloms. Praeitą savaitę stebėjau poliklinikos koridoriuje besimalantį jauną vyrą margu megztiniu, persikreipusiais nuo įtampos hipsteriškais akiniais, maldaujantį savo trimetį sūnų „išgerti vandenuko“. „Neee!“ – protestavo bamblys, daužydamas kavos aparatą, negirdėdamas tėčio raginimų „nebūti piktuku“, „eiti miegiuko“. 

O, tą jauną tėvą veikiausiai būsiu sutikusi prieš keletą mėnesių parduotuvėje, kartu su antrąja puse ilgokai rymojusį prie kas antros lentynos. „Gal išsikepkime vištytės, na, tos, su kario padažiuku, kaip manai?“ – išgirdau jį teiraujantis. 

Vištytė su padažiuku – tikrai supermamų žodyno perlai, bet ar daug moterų svajoja apie supermamiškus vyrus? Žinoma, jos paprastai nesvajoja ir apie grubius, besikeikiančius, švelnesnio žodžio kaip maro bijančius, purvinus, ūkiniu muilu besiprausiančius, savo vertę kuo didesniu automobiliu įrodinėjančius, pusžalę mėsą dantimis plėšančius vyrus. Kraštutinumai kartais užknisa. Išgirsti „mažyte, nenusimink“ poliklinikoje, kur drebi laukdama tyrimų rezultatų, ne tas pats, kas būti pavaišintai „kokteiliuku“ ar „eiti į lovytę“ su žaviu nepažįstamuoju. 

„Išsilavinęs vyras, kurio kalboje pilna deminutyvų, išimtis“, – kategoriškai tvirtino viena mergina pažinčių portale, o kažkam paprieštaravus paaiškino – manykite, ką norite, bet kalba apie žmogų pasako daug, ir kai ji tampa nenatūrali, dirbtinai nusaldinta, sunku pasitikėti kalbančiuoju.

Tvirti, tikslūs, rimti žodžiai turi daugiau svorio. Visai kitaip atrodo, kai pristatai draugams savo mylimąją ar mylimąjį, o ne mylimuką, kai ruošiesi tuoktis, o ne padėti parašiukus, sieki išsilavinimo, o ne popieriuko, dirbi darbą, o ne sėdi darbelyje. Ir tikrai mieliau girdėti, kad esi talentingas, geras, šaunus žmogus – ne žmogeliukas.

Juokingiausia tai, kad psichologai mylinčioms moterims dažnai pataria kreiptis į savo vyrus išravėjus iš kalbos deminutyvus. Kiškutis, pupuliukas, katukas – šiems kreipiniams reikia jausti saiką. Vis dėlto psichologai pamiršta patarti vyrams, kad tokiais žodeliais visai nebūtina per dažnai kreiptis į moteris. 

Tikiuosi, neišauš ta diena, kai vaikinai savo merginoms ims sakyti: „Brangioji, reikia pasikalbėti, turime problemyčių“. Ir nebus taip, kad skiriantis klaus, kaip pasidalyti namučius ir kam būti katuko mamuku. Nes suprantu, jog toks svarbių gyvenimo lūžių sumenkinimas tarsi leidžia išvengti atsakomybės – ką jūs, čia ne problemos, ne tikros ir skaudžios skyrybos, čia netgi ne gyvenimas, o tik žaidimas. 

Pats metas į tą žaidimą grąžinti daugiau rimtų žodžių.