5Braškės pamėgino išsiaiškinti, kokias apatines kelnaites derėtų rinktis, kad nepakenktume savo sveikatai. Apie draugiškiausias kelnaites mūsų intymioms vietelėms konsultavomės su Dr. G.Kravčenkos ginekologijos klinikos daktare Ingrida Kravčenkiene.

Kokias kelnaites sveikiausia dėvėti?

Apatiniai drabužiai turi būti pralaidūs orui, todėl geriausia dėvėti natūralaus pluošto apatinius, pvz. medvilninius. Apatines kelnaites reikia keisti kasdien.

Kokio tipo kelnaites (stringai, šortukai, klasikinės) geriausia rinktis?

Apatinės kelnaitės neturi įsirėžti į kūną, turi tik švelniai priglusti, mergina su jomis turi jaustis patogiai, todėl dėl figūros ypatumų vienoms labiau tinka klasikinės kelnaitės, kitoms šortukai.

Stringai - tai seksualus žaisliukas, apatinių kelnaičių jie neatstoja. Apatinių kelnaičių paskirtis - apsaugoti intymią vietą nuo įvairių dirginimų, apsaugoti išorinius drabužius nuo išskyrų iš intymių vietų. Suprantama, kad stringai buvo sukurti ir dėvimi visai kitais tikslais, tai moteriškų apatinių imitacija, todėl jie negali atstoti kelnaičių.

Ar tiesa, kad stringus dėvėti yra ne itin sveika?

Stringai, arba medžiagos skiautelė su juostele atrodo seksualiai ir beveik netrukdo lytiniams santykiams, taip pat atlieka fetišo, moteriškų kelnaičių simbolio vaidmenį, žadina vyro fantaziją, geismą. Stringai skirti vyro gundymui, o ne kasdieniam dėvėjimui. Dėl stringų juostelės, kuri dažnai pernelyg įsirėžia į tarpvietę, kyla įvairių problemų.

Kokios problemos gali kilti stringų mėgėjoms?

Dažnai atsiranda tarpvietės nutrynimai, įbrėžimai, gleivinės įplėšos, ypač jautriausiose vietose (ties išange, makšties įeiga ir t.t.). Dėvėti stringus ilgą laiką nehigieniška ir dėl to, kad juostelė juda iš išangės link makšties įeigos ir šlaplės, todėl mikrobai, kurie gyvena tiesiojoje žarnoje (įvairūs kokai, žarnyno lazdelės, grybeliai ir kt.) su juostele atkeliauja iki jiems kitu būdu nepasiekiamų vietų ir dažnai sukelia uždegimą.

Juostelė, besitrindama nuolat dirgina tarpvietę, lytines lūpas, todėl padidėja išskyrų kiekis, dėl jos slankiojimo pirmyn-atgal ji sudrėksta ir susidaro palankios sąlygos plisti infekcijai. Merginos dėvinčios stringus dažnai skundžiasi nesibaigiančiais makšties uždegiminiais procesais.

Kokie galimi susirgimai dėvinčioms sintetinio audinio kelnaites?

Sintetinio pluošto apatiniai tinka dėvėti tik trumpą laiko tarpą, t.y. ypatingomis progomis, dėl 2 pagrindinių priežasčių: jie blogai pralaidūs orui ir pernelyg įsirėžia. Dėl to intymioje vietoje (apie makštį, šlaplę, klitorį, tarpvietę ir išangę) susidaro aukšta temperatūra ir gausi drėgmė, dažni iššutimai.

Taip susidaro idealios sąlygos daugintis įvairiems patogeniniams mikroorganizmams, ypač mielių grybeliui, dėl mikrofloros pakitimų, pakinta makšties pH, gali atsirasti nemalonaus „žuvies" kvapo išskyros.

Ar tiesa, kad apatinius drabužius geriausia skalbti aukštos temperatūros vandenyje?

Ir taip, ir ne. Jeigu esate sveika, apatinių neskolinate ir nesiskolinate, tai nereikia. Jeigu abejojate, geriau skalbkite 60 laipsnių temperatūros vandenyje.