Seksas iki vestuvių

Anksčiau

Sekso iki santuokos draudimas egzistavo daugelyje dabartinių išsivysčiusių šalių. Ši taisyklė nustojo galioti ne taip jau seniai. Užtai pagrįstai.

Skaitykite 5braskes.lt ir savo išmaniajame telefone! Parsisiųskite programėles: „iPhone“;„Android“.

Dabar

Norint kažkaip pateisinti minėtos taisyklės dingimą, vienu metu egzistavo argumentas, kad įsimylėjėliams reikia patikrinti, ar jie tinka vienas kitam. Tačiau labai greitai patikrinimas virto gyvenimu kartu nesusituokus.

Seksas kaip pretekstas santuokai

Anksčiau

Tai glaudžiai susiję su pirma taisykle. Nuotakos nekaltybė turėjo garantuoti daugiau mažiau padorų elgesį santuokoje – sąžiningumą, ištikimybę, atsidavimą. Biologinė priežastis – sveikų palikuonių garantija, nes esant menkai išvystytai medicinai bei kontracepcijai, seksas grėsė ligomis ir nepageidaujamais vaikais. Jei seksas visgi įvykdavo ne santuokoje, moters garbę galėjo išgelbėti tik šeimyninis gyvenimas su įvykio dalyviu.

Dabar

Dabar tuoktis nėra būtina (o daugeliui patiktų, jei tokia taisyklė egzistuotų iki šiol).

Seksas – kaip santuokinė pareiga

Anksčiau

Kalbant apie šią tradiciją, nevalia nepripažinti, kad dažnai žmonės tuokiasi būtent dėl šios priežasties. Reguliaraus intymaus gyvenimo garantija – sveikatos, ramybės ir dvasinės harmonijos garantas. Tik bėda, kad pareigas maloniau priimti nei vykdyti.

Dabar

Ir moterys, ir vyrai tikisi seksualinių troškimų laisvės ir nenori, kai nenori. Rimtai apie santuokinę pareigą dabar nė nekalba, bet jei nebelieka sekso, žmonės šiais laikais išsiskiria.

Vyro pirmenybė

Anksčiau

Patriarchaliniai įstatymai lėmė visišką vyro seksualinio elgesio laisvę, juos ribojo tik intymios galimybės. Moterims buvo sunkiau – tai buvo laikoma palaidu elgesiu. Net su savo vyru buvo rizikinga rodyti iniciatyvą ar flirtuoti, tai dažnai būdavo vertinama skeptiškai.

Dabar

Dabartinės situacijos nėra ko lyginti – moterims galima viskas, nors ne visi prie to įprato.

Intymių pokalbių draudimas

Anksčiau

Laikai, kai apie tai buvo galima kalbėti pašnibždomis ir tik su labai patikimais žmonėmis ne tokie jau seni. Su vyresnio amžiaus žmonėmis ir šiais laikais vargu ar įmanoma kalbėti apie seksą.

Dabar

Dabar aptarinėti pikantiškas temas galima ne tik oficialiu lygiu, apie tai kalbama net su kolegomis prie arbatos ar kavos puodelio. Ką jau kalbėti apie drauges ir vyrus.

Seksas be pasitenkinimo

Anksčiau

Pasitenkinimo trūkumas seniau ir buvo nesmagiausias momentas. Kam pavykdavo to pasiekti lovoje, veikiausiai tekdavo tai nutylėti. O iš esmės buvo svarbiausia susilaukti palikuonių ir nepalikti vyro ne meilės ir glamonių.

Dabar

Tai laikoma ne tik sunkumu, bet netgi – ligos simptomu.

Draudimas apsinuoginti

Anksčiau

Lovoje reikėdavo paisyti maksimalaus nekaltumo. Uždari naktiniai marškiniai, kuklūs apatiniai, siekis likti su jais iki pergalingos pabaigos. Tokios buvo jei ne taisyklės, tai bent jau visuotiniai įpročiai.

Dabar

Kuklumas iki šiol neprarado vertės, bet pasirengimą meilės žaidimams šiais laikais rodo, nes drabužių kiekis, o jų nebuvimas.