Aš visada stengiuosi naudoti kuo daugiau kremo, juo kruopščiai ištepu ir mylimąjį. Negali žinoti, kada didelė deginimosi laimė virs į liūdesį prie gydytojo kabineto. Pastūmėta vienos skaitytojos, nulėkiau pas draugę medikę paklausinėti: ar tikrai ta saulė tokia kenksminga?

Kaip skaitytoja prie to prisidėjo? Neseniai sulaukiau susirūpinusios žinutės saulės pavojų tema. 30 metė Nijolė atsiuntė štai tokį laišką:

„Sveiki,
noriu skubiai kuo daugiau sužinoti apie tai, kaip vasarą saugotis nuo kenksmingų saulės spindulių (juk prognozuojami rekordiniai karščiai!). Įdegis ir saulė nuo seno buvo viena opiausių mane kankinančių problemų. Esu labai šviesios odos, mano skruostus puošia daug strazdanų, kurios vasara tik dar labiau išryškėja. Tepuosi kremais, tačiau kartais užtenka ir 5 minutėms iškišti nosį į lauką, kad grįžčiau su degančiais žandais, skaudančia galva ir dideliu nuovargiu...

Taip pat jaudinuosi, kaip apsaugoti vaikus? Kokias priemones rinktis, kad jie maksimaliai būtų apsaugoti nuo saulės įkandimų. Vyresnėliui jau šešeri, ir jis žino, kokios liūdnos gali būti visos dienos saulėje linksmybės: besilupanti oda, saulės smūgis. Tačiau labiau nerimauju dėl mažylio - jam prieš kelias dienas suėjo metukai.

Na, ir paskutinis, bet nemažiau svarbus šeimos narys - mano vyras. Nors saulei jis atspariausias (jo oda tamsi, linkusi greitai įdegti), tačiau mane jaudina apgamai, kuriais nusėtas visas jo kūnas (kai kurie iškilę, todėl manau, kad pavojingi).

Lauksiu jūsų atsakymo ir patarimų, kaip šią vasarą mėgautis maloniais, o ne mirtinais saulės bučiniais."

Apie saulės pavojų odai, akims ir bendrai mūsų savijautai, melanomos grėsmę bei apsisaugojimo būdus pasakoja medicinos mokslų absolventė Dovilė Ragažinskaitė. Ji atsako į 10 Nijolės klausimų.

1 KLAUSIMAS: Ar saulės spinduliai kenksmingi ir pavasarį? Ar saulė, kuri dar nėra labai intensyvi gegužės mėnesį, nesukels neigiamo poveikio odai, o stipraus įdegimo tikimybė lygi nuliui?

ATSAKYMAS: Pavojingiausias metų laikas lepintis saulės spinduliais yra nuo ankstyvo pavasario iki pat rugpjūčio vidurio, o paros metas - nuo 10 iki 14-16 val. Šiuo metu saulės spinduliai patys aktyviausi. Todėl klaidinga manyti, kad pavasarį, kai dar nėra itin karšta, įdegti (ir net labai nudegti) yra neįmanoma. O ypač, jei oda jautri, šviesi (I-II laipsnio).

2 KLAUSIMAS: Dermatovenerologai įspėja, jei pavasarį odos neparuošime po truputį, ir ji gaus itin didelę dozę saulės spindulių, galimi skaudūs padariniai. Ar sutinkate?

ATSAKYMAS: Taip, saulės voniomis reikia lepintis po truputį, pradžioje stengtis būti tiesioginių saulės spindulių poveikyje ne ilgiau nei pusvalandį, taip pat naudoti specialias priemones nuo saulės su SPF. Klaidinga manyti, kad specialūs kremai neleidžia įdegti, tiesiog reikia pasirinkti tinkamą jo stiprumą.

3 KLAUSIMAS: Kas atsitinka, jei saulėje praleidžiame per daug laiko? Ar pasekmės gali būti labai skaudžios? Ar reali vėžio tikimybė?

ATSAKYMAS: Vėžio tikimybė reali, ir net labai. Pastaruoju metu odos vėžio (melanomos) sergamumas sparčiai auga. Tai lemia daugelis veiksnių, vienas iš jų - besaikis ir neatsargus deginimasis saulėje bei soliariumuose. Aišku, nereikia išsigąsti ir pradėti paniškai bijoti saulės, tiesiog viskam turi būti saikas.

4 KLAUSIMAS: Kiek laiko per dieną turėtume praleisti saulėje? Kaip su vaikais? Ar jiems saulės vonias reikėtų dar griežčiau riboti?

ATSAKYMAS: Aktyviomis saulės valandomis (nuo 11 iki 14 val.) tiesioginiuose saulės spinduliuose reikėtų praleisti ne ilgiau pusvalandžio. Geriausia degintis ryte, iki 10 val., kada saulės spinduliai nėra tokie pavojingai aktyvūs. Be to, būtina nepamiršti dengti galvą skrybėlėmis, kepurėmis ar kokiu audeklu, saugoti akis akiniais nuo saulės, nes akys ypač jautrios tiesioginiams saulės spinduliams. Vaikams skirti specialūs kremai su labai stipriu UV spindulių filtru, taip pat negalima leisti būti vaikui saulėje vidudienį, nes tada saulės spinduliai patys aktyviausi ir pavojingiausi. Reikia prižiūrėti, kad vaikas turėtų galvos apdangalą, neišsirengtų prieš saulę. Be to, būtina nepamiršti nuolat vartoti skysčius, nes būnant saulėje žmogus greitai praranda didelius kiekius organizmo vandens.

5 KLAUSIMAS: Žmogus - ne kurmis, tad nerealu tikėtis, kad visą vasarą praleis besislapstydamas nuo saulės. Ar galėtumėte įvardinti, kaip reikia saugotis tiems, kurių oda itin šviesi, kaip Nijolės, arba tiems, kurie turi apgamų?

ATSAKYMAS: Žmonėms, kurių oda labai šviesi (I-II tipo), patartina naudoti kremus su stipriu SPF, nepamiršti galvos apdangalų, akinių nuo saulės, stengtis neperkaisti ir vartoti daugiau skysčių. Turintiems apgamų, ypač didelių, pakilusių, reikėtų juos slėpti nuo tiesioginių saulės spindulių, pavyzdžiui, užklijuoti pleistru. Jei ant jūsų odos apgamų labai daug, tuomet būtina naudoti kremus su stipriu SPF, stengtis saikingai būti saulėje. Geriau po truputį įdegti, bet nepavojingai.

6 KLAUSIMAS: Oftalmologai informuoja, kad ultravioletiniai saulės spinduliai labiausiai veikia akies lęšiuką, o žmonėms, turintiems regos sutrikimų, sergantiems akių ligomis, pavasarinių saulės spindulių reikėtų ypač vengti. Kaip tai reikėtų daryti? Ar klastingosios katarakta ir glaukoma gali mus užklupti?

ATSAKYMAS: Taip, mūsų akys (ne tik lęšiukas, bet ir rainelė, tinklainė) labai jautrios saulės spindulių poveikiui, todėl būtina nešioti akinius nuo saulės, nežiūrėti tiesiai į saulę. Net ir neturint problemų dėl akių, saulės spindulių poveikyje gali išsivystyti jūsų minėtos ligos - katarakta, rainelės nudegimai.

7 KLAUSIMAS: Pastaraisiais metais daug kalbama, kad būtina naudoti apsauginius kremus nuo saulės, vis dėlto nemažai žmonių į tai numoja ranka, o kiti - labai taupiai jį tepa. Pagal ką rinktis kremus ir aliejus, apsaugančius nuo kaitrių saulės spindulių? Ką reiškia etiketėse nurodymai SPF ir pan.? Ir kaip dažnai patariama jais tepti kūną bei veidą?

ATSAKYMAS: Apsaugos nuo saulės faktorius SPF (angl. sun protection factor) parodo, kiek jūs galite būti saulėje, nenukentėdami nuo UVB spindulių. Deginimosi trukmė priklauso nuo odos tipo. Pavyzdžiui, jei esate II odos tipo, pasitepę priemone, kurios SPF 15, galėsite saugiai išbūti saulėje 150 min. Po to reikia pasitepti vėl. Jei stipriai prakaituojate, kremu tepkitės dažniau. Taip pat rekomenduojama pasitepti kremu 20-30 min prieš einant degintis. Taigi kremą patartina rinktis pagal savo odos tipą ir įdegimo laipsnį, pvz., pradžioje rinktis su didesniu SPF, vėliau palaipsniui jį mažinti..

8 KLAUSIMAS: Tyrimais įrodyta, kad net 80 proc. saulės sukeltų odos pažeidimų atsiranda vaikystėje ir paauglystėje, tačiau jų padariniai išryškėja tik po dvidešimties ar net trisdešimties metų. Kaip turėtume apsaugoti savo mažylius nuo saulės, kad užaugę mums nepriekaištautų už netinkamą jų priežiūrą vaikystėje?

ATSAKYMAS: Kaip jau minėjau, svarbu apsaugoti vaikus nuo aktyviųjų saulės spindulių: neleisti būti saulėje vidudienį, naudoti specialius vaikams kremus su UV spindulių filtrais, kurie yra žymiai stipresni nei suaugusiųjų. Taip pat prižiūrėti, kad vaikas visada būtų su kepure, nebūtų apsinuoginęs.

9 KLAUSIMAS: Tarp 30-35 metų amžiaus moterų odos vėžys - tai antras pagal dažnumą mirtį sukėlęs vėžys (jį lenkia tik krūties vėžio susirgimai). Kas tam turi didžiausią įtaką: dažnas deginimasis, genetinis polinkis, piktnaudžiavimas soliariumais?

ATSAKYMAS: Genetinis polinkis lemia apie 8-12 proc. melanomos atvejų, didžiausią įtaką turi UV spinduliai ir ypač sunkūs nudegimai vaikystėje. Ir nesvarbu, ar turite įtartinų apgamų, ar ne, nes melanoma gali išsivystyti tiek iš jau esamo apgamo, tiek atsirasti naujai.

10 KLAUSIMAS: Kaip gelbėtis, jei saulėje vis dėlto užsibuvome per ilgai (oda lupasi, svaigsta ir skauda galva, pykina)? Ar būtina kreiptis į medikus?

ATSAKYMAS: Jei oda tik lupasi, bet nesusidaro pūslių su tamsiu skysčiu (ar net žaizdelių), medikų pagalbos dar neprireiks. Yra įvairių vėsinamųjų kremų, vaistinių preparatų, kurie tinkami naudoti esant tokiam odos nudegimui. Jei svaigsta galva, pykina, būtina pasitraukti nuo tiesioginių saulės spindulių, eiti į vėsią vietą, gerti daug skysčių. Jei per kelias valandas nepraeina, nualpstama, reikia kreiptis į gydytojus, nes tai pirmieji saulės smūgio požymiai.