Nuo mylimųjų, draugų, kolegų įvairiomis progomis gautomis gėlėmis mėgautis galime neilgai. Vos kelias dienas jos džiugina širdį, o paskui tenka rankioti nukritusius, sudžiūvusius lapelius. Galiausiai išmetame ir plauname pažaliavusią, smirdinčią vazą.

Jei dovanų gavote ne vazoninę gėlę, o skintą, pasinaudokite žemiau nurodytais patarimais, ir spalvų bei kvapų fiesta mėgausitės kur kas ilgiau.

Pirmiausia įvertinkite gautų gėlių „būklę" perbraukdamos per jų žiedus pirštais, jie turi būti standūs ir tvirti. Jei gėlės žiedas minkštas, susitaikykite, prekinę išvaizdą jos praras greičiau.

Prieš merkdamos į vazą, įstrižai nupjaukite ar nukirpkite stiebų galus. Jei stiebai labai kieti ir stori, šiek tiek patraiškykite jų galus. Pašalinkite apatinius lapus ir pumpurus. Lapai reikalauja labai daug drėgmės, kuri reikalinga ilgesniam žiedo išsilaikymui. Vandens į vazą pilkite tiek, jog stiebelių lapai būtų virš vandens, kitaip jie pradės pūti ir vanduo pažaliuos. Vandenį reikia keisti kas 3 - 4 dienas. Kiekvieną kartą prieš pakeičiant vandenį, vazą švariai išplaukite.

Tyras ir švarus vanduo gėlių gyvybės šaltinis, tačiau kaip ir moterys, jos labai mėgsta saldumynus. Tikrai, tikrai! Gėles ilgiau išlaikysi tvirtas ir gražias, jei pamerksi į saldų vandenėlį - į vieną litrą vandens reiktų įmaišyti 30 gramų cukraus.

Stenkitės skintų gėlių nelaikyti saulėje ar skersvėjyje. Jos ilgiau stovi vėsiame kambaryje ir šviežiame ore. Patalpoje, kurioje prirūkyta ar deginamos žvakės, gėlės nuvysta greičiau.

Kai gėlės galiausiai šiek tiek apvysta, neskubėkite jų išmesti. Kelioms valandoms visus kotus pamerkite į šaltą vonią, tik saugokite, jog vanduo neapsemtų žiedų.