Skamba gana žiauriai, tiesa? Laimei, tai galima išspręsti kaip ir visas kitas problemas gyvenime. Tam, kad pakeistumėte šį nesveiką elgesio modelį, jums prireiks tik šiek tiek žinių.

Štai keletas požymių, bylojančių, kad jūs galite būti priklausoma:
1) Jūsų savigarba yra gana žema, todėl jūs nemanote, kad galite būti mylima arba verta meilės.
2) Jūs visada turite būti teisi ir išgelbėti savo reputaciją prieš savo partnerį – netgi jei tai reiškia, kad turėsite meluoti arba išsisukinėti tam, kad nesukeltumėte savo partnerio pykčio arba atstūmimo.
3) Užuot sąžiningai pasakiusi jam, kad jums skauda, maskuojate skausmą taip, kad jis pasireiškia netiesiogiai: jūs galite staiga pratrūkti iš pykčio, naudoti humorą arba izoliuoti save, o ne tiesiog parodyti skausmą.
4) Tikite, kad jūsų partneris (ir, tiesą sakant, VISI jūsų partneriai) negali savimi pasirūpinti, tad jiems reikia, jog jais pasirūpintumėte, kad viskas būtų gerai.
5) Tuo pat metu savo pačios norus ir poreikius atidedate į šalį, kad užtikrintumėte, jog jūsų partneris iš jūsų gauna viską, ko jam reikia.
6) Bijote atsiverti savo partneriui ir leisti jam sužinoti, ko jūs norite ir ko jums reikia iš šių santykių, nes bijote, kad pasirodysite esanti „silpna“.
7) Jūs nuolat renkatės netinkamus partnerius – tuos, kurie yra vedę, arba tuos, kurie neieško merginos, kad būtumėte izoliuota ir vieniša.
8) Dosniai dalinate dovanas, pagyrimus ir dėmesį tiems, su kuriais norite susitikinėti, maišydama tokį dėmesio tipą su meile.
9) Pastebite, kad blogus santykius išlaikote pernelyg ilgai – esate lojali kaltei, kuri, kartu su baime būti vienai, reiškia, kad esate visai patenkinta būdama su „velniu, kurį pažįstate“, nei su „velniu, kurio nepažįstate“.
10) Vengiate bet kokio lygio intymumo (seksualinio, fizinio ar emocinio), kad išlaikytumėte atstumą tarp savęs ir kitų, taip bandydama išlikti „saugi“.
11) Leidžiate savo polinkiui į santykius atitraukti jūsų dėmesį nuo to, kad sukurtumėte tikrai intymius santykius.
12) Užuot santykiuose pasirinkusi sveiką bendravimo modelį, jūs renkatės netiesioginį arba pasyvų – agresyvų bendravimo tipą, taip bandydama išvengti konfliktų arba spjūvių į veidą.
13) Seksualų dėmesį iš kitų žmonių priimate kaip patvirtinimo ir pripažinimo ženklą.
14) Painiojate seksą su meile.
15) Bijote parodyti bet kokius matomus emocijų ženklus, nes bijote, kad jūsų partneris pamanys, jog esate silpna.