Nr. 1 Seksas

Jei seksas yra prastas, tuomet tėra laiko klausimas, kada išgirsite: „Manau, mums verta likti draugais… tai ne dėl tavęs, tai dėl manęs“. Jei seksas yra geras, žmonės lūkuriuoja. O jei seksas yra puikus, žmonės padaro viską, kad pasiliktų, psychologytoday.com bloge savo įžvalgomis dalinasi medicinos mokslų daktaras, neurologas, rašytojas Billi Gordonas. Seksas yra kaip sportas. Kai kurie žmonės yra tam gabūs, kai kurie – ne. Juk mes visi negalime būti kaip Venus Williams, tačiau visi galime išmokti žaisti tenisą. Atsižvelgiant į tai, koks svarbus yra seksas, seksualiai nekompetentingų žmonių kiekis yra stulbinantis.

B. Gordonas sako pastebėjęs, kad paprastai moterys yra prastos sekso „žaidėjos“, o „ypatingai oralinio sekso, kuris yra labiau siejamas su gėda, nei su moteriškumu“.

„Tačiau vyrai yra dar blogesni. Glamonės jiems yra užsienietiška koncepcija, jų ejakuliacija įvyksta šviesos greičiu bei jie nesugebėtų surasti G taško net ir su Google Maps. Kaip ir sporte, taip ir sekse - jei norite tapti geru meilužiu, išmokite pagrindus, o tada jau laužykite ribas. Seksas (nemaišykite jo su mylėjimusi) yra žaidimas. Būkite geriausias arba iš viso neateikite — ir tai nėra kalambūras, - teigia B. Gordonas.

Seksas suteikia didelį neurocheminį atpildą - išsiskiria ypatingai daug dopamino ir oksitocino. Pirmasis yra smegenų laimės narkotikas, o antrasis – apsikabinimų narkotikas. Smegenys trokšta tokio apdovanojimo. Jei jos to negauna, jos išeis ir pasiims visą kūną kartu su savimi.

Nr. 2 Pernelyg dideli poreikiai

Partneris nėra jūsų psichologas, draugas, tėvas, gerbėjas, nuodėmklausys ar Dievas. Dideli poreikiai vargina ir yra nepatrauklūs (ypatingai didelėmis dozėmis). Žmogaus smegenys yra užimtos. Jos natūraliai atsitraukia nuo aplinkybių, kurios padidina reikalavimus — ypatingai vyrų smegenys.

Niekada nesitikėkite ilgalaikių santykių vos jiems prasidėjus. Kaip ir daugelis kitų dalykų gyvenime, santykiai yra kuriami laikui bėgant. Žmonės, kuriuos nuolat palieka, paprastai apkrauna savo partnerius nederamais lūkesčiais ir reikalavimais.

„Kuo lėčiau važiuosite, tuo toliau nuvažiuosite. Jei kažko norite, tai dar nereiškia, kad tai ir gausite. Negalite per prievartą draugauti. Vien toks bandymas yra tolygus vienatvei. Smegenys apjungia ir supaprastina informaciją bei perduoda ją iš kartos į kartą. Mes tai vadiname instinktu. Nepasitikėjimas ir nuvertinimas dalykų, kurie yra lengvai prieinami, yra pagrindinis žmogiškas instinktas.

Jei jūsų partneris jus garbina, tai ne glosto savimeilę, o kelia nerimą. Kai užkeliate asmenį ant pjedestalo, jis turi du pasirinkimus: nukristi arba nulipti ir pasitraukti. Paprastai, ego pasirenka antrąjį variantą. Bendri interesai yra tarsi premija, bet jie nėra privalomi. Tam jums duoti draugai ir kolegos. Jei jums patinka fantastiniai žaidimai, žaiskite juos su draugais fantastais. Nereikalaukite, kad jūsų partneris prisijungtų, o dar blogiau – nebandykite įsiskverbti į kito asmens gyvenimą. Surasite jus vienijančią veiklą, tik duokite tam laiko“, - teigia Billi Gordonas.

Nr. 3 Savęs praradimas

Vienas žmogus yra geltonas, kitas – mėlynas, tad jų santykiai bus žali. Neapibrėžkite savęs pagal santykius. Santykiai turėtų būti apibrėžiami pagal geltonos ir mėlynos atspalvius, o ne atvirkščiai. Žmogus susitikinėja su jumis, nes jus jį traukiate. Kai išsiskiriate, priežastis, dėl kurios jis atėjo, dingsta. Jei jūsų prioritetai ir tikslai pasidaro mažiau svarbūs už santykių išlaikymą, tai yra nesąžininga. Savęs atstovavimas nėra savanaudiškumas, tai yra sąžiningumas.

„Mane stebina, kokie nuobodūs žmonės pasidaro, kai jie pradeda draugauti. Nuolat iš naujo save apibrėžkite. Galvokite apie savo gyvenimą, tarsi tai būtų filmas. Dėl ko jis taptų ir būtų įdomus? Būtent šie dalykai ir išlaikys partnerio susidomėjimą“, - tikina Billi Gordonas.

Nr. 4 Nevykęs bendravimas ir stebėjimas

Kai smegenyse formuojasi nuomonė apie kažką, jos ieško dalykų, kurie patvirtintų tą nuomonę, ir ignoruoja prieštaringą informaciją. Niekada nepradėkite santykių jau turėdami nuomonę apie tai, kas kitas asmuo yra ar ką jis sugeba. Jei taip padarysite, praleisite svarbią informaciją ir galiausiai jus paliks arba nutiks dar kažkas blogesnio. Jūs turite klausytis, ką žmonės sako, ir stebėti, ką jie daro. Nerūpestinga kalba yra lemtinga. Niekada nemanykite, kad tam tikras žodis reiškia tą patį kitam asmeniui, kaip ir jums.

Nr. 5 Kontrolės bėdos

Po prasto sekso, tai yra didžiausias santykių žudikas. Negalite žmogaus versti draugauti, nes tai tolygu katei liepti sėdėti. Negalite primesti savo vertybių sistemos kitam asmeniui — bent jau ilgam. Žmogaus mintys yra asmeniškos, net jei jos yra apie jus, o žmonės yra tokie, kokie jie yra. Turite vieną teisę — nuspręsti, kiek artimas norite būti. Meilė neskatina pavydo, tačiau poreikis kontroliuoti, kylantis iš asmeninio saugumo stokos, jį paskatina. Pavydas ne tik jus išveda iš proto, būtent dėl jo jus ir paliks.

Tad apibendrinkime: būkite puikus lovoje, pateikite save kaip dovaną, o ne kaip sąskaitą, išsilaižykite žaizdas vienatvėje, pasitikrinkite lūkesčius prie durų ir susiraskite meilužį, o ne įkaitą. Svarbiausia, būkite čia ir dabar. Praeitis ir ateitis yra svarbios tik tada, kai būna dabartimi. Jei jūs užsifiksuojate ties praeities problemomis arba nerimaujate dėl santykių ateities, žinokite, kad ateities tiesiog nebus.