1. Dantų pasta

Dantų pasta išbalins padus ir baltą apavą. Užtepkite dantų pastos ant nešvarių vietų, trumpam palikite, paskui patrinkite senu dantų šepetėliu. Kraštutiniais atvejais galima naudoti muilo tirpalą.

2. Spiritas

Yra įvairių batų priežiūros priemonių, bet spirito veiksmingumui mažai kas prilygsta. Jei ant bato atsirado dėmė, užpilkite ant jos truputį spirito ir palikite pusvalandžiui. Pamatysite – dėmės kaip nebūta.

3. Soda

Į batų vidų įberta soda puikiai sugers nemalonų kvapą ir drėgmę, dezinfekuos. Įberkite sodos į apavo vidų ir palikite per naktį. Ryte vidus bus kur kas švaresnis.

4. Nagų dildė­

Verstos odos batų nubraukimus ir įbrėžimus galima pašalinti nagų dilde arba švitriniu popieriumi.

5. Actas

Nemalonų kvapą įgavusius sportinius batus pamerkite į acto ir vandens tirpalą. Galima prispausti apavą kuo nors sunkiu, kad juos visiškai apsemtų tirpalas. Actas sugers nešvarumus ir kvapą, sportiniai batai vėl gražiai atrodys.

6. Vazelinas

Lakuoti batai spindės, jei patepsite juos vazelinu. Vazelinas užmaskuos įbrėžimus.

7. Kukurūzų krakmolas

Nedidelis kiekis baltų miltelių padės išspręsti visas problemas. Su kukurūzų krakmolu išimsite riebalų dėmes iš verstos odos ir kitokios medžiagos batų. Įtrinkite truputį krakmolo į dėmę – jis sugers riebalus ir dėmės neliks.

8. Džiovintuvas

Pratempti nepatogius batus padės storos kojinės ir plaukų džiovintuvas. Užsimaukite kojines, apsiaukite nepatogius batus, o tada papūskite džiovintuvu šilto oro. Apavas prasitemps.

9. Ledas

Yra dar vienas ankštokų batų tempimo būdas. Į užsegamus plastikinius maišelius pripilkite vandens, įdėkite į batus, o batus 20-iai min. padėkite į šaldymo kamerą. Paketų apimtis padidės, batai natūraliai prasitemps.

10. Švitrinis popierius

Patrynus batų padus švitriniu popieriumi pasikeis padų tekstūra, pagerės sukibimas su bet kokiu paviršiumi. Šis būdas tinka tiek apavui su guminiu padu, tiek aukštakulniams.

11. Vaškas

Vašku padengtas apavas nepermirksta. Įtrink batų paviršių vašku, paskui šiek tiek papūsk karštu palukų džiovintuvu. Jokia drėgmė bus nebaisi.

12. Dezodorantas

Jei nuolat prisitrini pūslių, patepk problemines vietas batų viduje dezodorantu. Iš karto palengvės.

13. Pleistras

Antrą ir trečią abiejų pėdų pirštus apvyniok pleistru – kur kas patogiau jausiesi su aukštakulniais. Kojos mažiau pavargs, tinkamai paskirsčius svorį. Po dienos su aukštakulniais naudinga vakare padaryti vonelę su žaliąja arbata – atpalaiduoja pėdas, tonizuoja odą, nuima venų paburkimą.