Skaitykite 5braskes.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųskite programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Psichologai vieningai sutaria, kad kalbėtis apie intymų gyvenimą yra būtina. Pasak jų, saugę, turintys lytinių santykių problemų, dažniausiai jas atsineša iš vaikystės. Apie tai jūsų atžala turėtų išgirsti iš patikimiausių žmonių lūpų, t.y.  jūsų. Manoma, kad geriausia tokius pokalbius pradėti, kai vaikui yra maždaug 47 metai. Tai brandos etapas, kai mažylis pradeda domėtis lyčių skirtumais, berniuko ir mergaitės anatominiais nepanašumais. 

Nors tai viena labiausiai nelaukiamų tėvų akimirkų, kai iš gėdos norisi nerti į krūmus, tačiau jie turi tiesiog gerai psichologiškai pasiruošti. Perskaitytų vadovėlių skaičius tikrai nepadės, nes svarbiausia savo atžalai suteikti pasitikėjimo ir natūralumo įspūdį. Jei mykčiosite, muistysitės ir rausite iš gėdos, vaikas tokį pokalbį suvoks kaip labai gėdingą, tad ir lytiniai santykiai jam asocijuosis su kažkuo baisiu. Taip neturėtų būti.

Geriausias variantas (kaip ir pamatysite šiame vaizdo įraše klausimų ir atsakymų formą. Tiesiog paklauskite ar jis / ji žino, iš kur atsiranda vaikai? Minėtame įraše nuskamba labai smagūs atsakymai, pavyzdžiui, iš vandens ar Dievo. 

Taip jūs geriau pajausite ribą, kiek vaikas yra pasiruošęs sužinoti, neapkrausite jo nereikalinga papildoma informacija. Viena kolegė prasitarė, kad net neplanuoja su vaikais kalbėtis šia tema. Pasak jos, mūsų laikais niekas neaiškino sekso subtilybių, bet užaugome normalūs žmonės, nereikia ir mūsų vaikams, ateis laikas ir patys sužinos. Akivaizdu, kad toks požiūris visiškai pasenęs ir neteisingas. Cut.com filmuke pamatysite, kaip drąsiai vaikai apie intymius santykius kalba, kaip juos interpretuoja ir kas juos domina. 

Atsiras manančių, kad ankstyvas vaiko supažindinimas su lytiniais santykiais  tai lyg tiesioginis nukreipimas į paleistuvysčių kelią. Psichologai jau seniai paneigė šį stereotipą. Vaikai, kurie yra apie tai kalbėję su tėvais ir turi teisingos, neiškraipytos informacijos, elgiasi daug atsakingiau, o lytinius santykius pradeda tinkamu laiku (kai tam yra subrendę ir pasiruošę). 

Štai vaizdo įrašas, kuriame tėvai pirmą kartą kalbasi su vaikais apie seksą:

Vaizdo įrašo šaltinis: Cut.com