Vieniems tėvams užtenka porelės, kiti džiaugiasi vienu vaiku. Treti malonumą randa daugiavaikėje šeimoje ir nuoširdžiai džiaugiasi, kai susilaukia vėlyvo pagranduko.

Neseniai JAV buvo atliktas tyrimas - apklausta daugiau nei 7 tūkstančiai motinų, turinčių įvairų skaičių vaikų.

Apklausos rezultatai parodė, kad „pats baisiausias" skaičius šeimoje - 3 vaikai. Trijų vaikų mamos išgyvena didesnį stresą nei tos motinos, kurios augina vieną arba du vaikus. O štai keturis ir daugiau vaikų šeimoje turinčios motinos vėl grįžta į normalų ritmą - streso lygis krenta.

Taigi išvada tokia: užtenka peržengti ribą - iš dviejų vaikų šeimos tapti tris vaikus auginantiems tėvams, ir gyvenimas iškart pablogėja. Bent jai moteriai...

Apklausos metu skirtingą skaičių vaikų auginančioms mamos turėjo įvertinti savo streso lygį nuo 1 iki 10 balų (streso maksimumas). Vidutiniškas mamų stresas - 8,5 balo.

Kas jas erzina, pykdo, verčia nervintis ir didina stresą? Daugelis veiksnių. Tai ir rūpinimasis šeimos finansine padėtimi, ir darbas, ir vaikų priežiūra, ir namų ruošos darbai, ir, žinoma, pasitenkinimo savo sutuoktiniu lygis. Juk kartais vyras tampa pačiu didžiausiu ir kaprizingiausiu dideliu vaiku šeimoje.

Beje, 75 proc. motinų pareiškė, jog labiausiai jos stresuoja dėl to, jog stengiasi būti tobulos visose gyvenimo srityse - darbe, namuose, šeimoje.

Apklausa, kurią atliko JAV naujienų portalai, taip pat pateikė savo skaičius: 46 proc. mamų tvirtina, kad jų partneris/vyras sukelia joms daugiau streso nei vaikai. 72 proc. nuolat jaudinasi dėl to, kokį stiprų stresą jos patiria, o 60 proc. tvirtina, jog joms nepakanka laiko, kad viską padarytų idealiai, ir todėl jaučia neįtikėtiną stresą.

Taip pat 60 proc. moterų tvirtina, jog auklėti berniukus sudėtingiau nei mergaites. O 90 proc. mamų apima siaubas vien pagalvojus, jog po visų tų darbų ir rūpesčių jos turi atrodyti patrauklios ir geidžiamos.

Štai tokia statistika. Vis garsiau imama kalbėti apie moterį, jos emancipaciją, iškovotą teisę dirbti ir užsidirbti. O apklausos rodo, jog taip draskydamasi moteris kenčia: kai dirba, pjauna save, kad galėtų laiką leisti su vaikais, o kai vien augina vaikus, kala save prie kryžiaus, kad apleidusi pomėgius bei profesinę veiklą.

Ir kas išves moters šeimoje laimės formulę? Kiek mamų - tiek atsakymų.