Kodėl parinkome makiažą mėlynakėms? Nes jų Lietuvoje daugiausia. Manoma, kad mėlynakius globoja vandens stichija, todėl jie dažnai yra sentimentalūs ir užsisvajoję. Jiems būdinga nuotaikų kaita, tačiau kartu yra itin energingi ir darbštūs. Mėlynakiai lengvai užmezga pažintis ir drąsiai pradeda meilės romanus.

Mėlyna akių spalva - labiausiai paplitusi. Vizažistai mėgsta mėlynakes, nes joms tinka praktiškai visos spalvos ir tonai, o netgi paprasčiausias makiažas atrodo išraiškingas, subtilus, prabangus.

Yra skiriami 4 pagrindiniai akių mėlynumo atspalviai - mėlynas (su vos matomu violetiniu atspalviu), vidutiniškai mėlynas (turtingas spalva su auksiniu atspalviu), šviesiai mėlynas (toks skaidrus, tyras) ir pilkai žydras (pagrindas - pilka spalva, atskiesta žydra).

Kadangi visi 4 atspalviai priklauso šaltai spalvų gamai, todėl tiks visi šalti akių vokų šešėlių atspalviai - pilki, žydri, žali, smaragdiniai, šalti rožiniai, alyviniai, violetiniai, mėlyni. Daugelis teigia, kad prie akių spalvos parinktas šešėlių tonas gali prislopinti jų ryškumą. Dalis tiesos yra, tačiau tuo pasieksite kito efekto - minkšto, romantiško, su švelniu padūmavimu. O jų spalvą paryškins kontrastas, pavyzdžiui, akys bus mėlynesnės, jei dažysitės žaliai. O žalios akys pažaliuos dar labiau, jei pilku ar melsvu šešėliu perbrauksite.

Darydamos natūralų makiažą, atminkite, jog mėlynos akys dažnai keičia atspalvį priklausomai nuo aprangos, oro, apšvietimo ir netgi nuotaikos. Todėl makiažui spalvas rinkitės tik tuomet, kai jau būsite nusprendusi, kuo puošitės.

Mėlynakėms nepaprastai tinka pilkai juodi, auksiniai, sidabriniais, persikų, smėlio, kūno, vaniliniai, kavos, kreminiai atspalviai. Visi jie idealiai tinka natūraliam makiažui, kuris turi būti švelnus, lengvas, orinis, tarsi nematomas, tačiau drauge pabrėžti akių gožį.

Mėlynoms akims labai tinka rudi atspalviai, terakotos, oranžiniai ir geltoni. Tai paaiškinama paprastai - pagal spalvų spektrą mėlyna ir geltona yra priešinguose poliuose, kontrastingos, o makiaže kontrasto technika taikoma itin sėkmingai. Svarbiausia išsirinkti teisingą rudą atspalvį - be raudonos spalvos priemaišų, nes jis akims suteiks ligotą išraišką, lyg užverktų akių žvilgsnį.

Darant natūralių akių makiažą, galimos strėlytės - tiek pieštuku, tiek skysta plunksnele. Pagrindinis reikalavimas - strėlytės turi būti plonos, aiškios, o jei ryškinate pieštuku, jo liniją išskirstyti šepetėliu. Nereikia čia nei katės makiažo, nei dramatizmo. Rinkitės kavos, pilkos, pilkai juodos, mėlynos ir pilkai žalios spalvos pieštukus bei skystus pravedimus su plunksnele.

Dūminio makiažo technika tiks ir darant natūralųjį, tačiau turite rinktis ramias ir minkštas spalvas: perregimą kavos, rudą kreminę, vanilinę, kūno, auksinę bei sidabrinę (be jokių blizgių detalių), minkštą rožinę ir persikų.

Nors mėlynakėms paprastai tinka bet koks blakstienų tušas (mėlynas, žydras, žalias, violetinis, vyšninis), natūraliam makiažui geriau rinkitės juodai rudą, indigo, pilkai rudą, rudą arba pilką tušą. Užteks vieną kartą tušu perbraukti per blakstienas - storai ir keliais sluoksniais nedažykite.

Pieštuką antakiams taip pat vertėtų rinktis kruopščiai ir paisyti plaukų spalvos. Mėlynakėms blondinėms tiks šilti kavos atspalviai; brunetėms - šalti pilkai rudi arba dūmų piki atspalviai, o rausvaplaukėms - vario rudumo. Orientuokitės į plaukų spalvos intensyvumą, nes antakiai turi atrodyti harmoningai, tačiau kartu ir suteikti veidui išraiškingumo.

Mėlynakėms pati gamta suteikė visišką eksperimentų laisvę. Drąsiau! Tik atminkite, jog pagrindinė natūralaus makiažo taisyklė - lengvumas, švelnumas, plaukimas ir tekstūrų bei linijų harmonija. Bandykite ir įsitikinkite, kad ir santūrus makiažas gali pabrėžti jūsų įgimtą grožį bei žavesį.

Štai video, kuris padės įvertinti į tinkamas mėlynakėms spalvas bei dažymo techniką:

O čia ryškesnis (nebe natūralus makiažas), su platesnėmis strėlytėmis ir storesniu blakstienų tušo sluoksniu: