Tarchunas – saldus nealkoholinis gazuotas gaivusis gėrimas, gaminamas iš vandens, citrinos rūgšties, cukraus ir vaistinio kiečio.
Šį gėrimą 1887 m. sukūrė Tbilisio vaistininkas Mitrofanas Lagidzė, kuris į gazuotą vandenį su sirupu sumanė įpilti savo gamybos Kaukaze augančio vaistinio kiečio (vienas jo pavadinimų – tarchunas) ekstrakto. Iki Pirmojo pasaulinio karo Lagidzės gėrimas tarptautinėse parodose ne sykį gavo aukso medalius.
Pasigaminti naminį Tarchuną labai paprasta. Tad jei vaistinis kietis, arba dar kitaip - peletrūnas žaliuoja jūsų sode, tikrai rekomenduojame pasigaminti šį gėrimą.
Ingredientai:
pundelis šviežio peletrūno
3 citrinos
6 šaukštai rudojo cukraus
žiupsnelis sodos
Gaminimas:
Žoleles sutrinti su cukrumi. Masę užpilti puse litro verdančio vandens. Sumesti griežinėliais supjaustytą citriną, įberti sodos. Palikti nakčiai.
Gėrimą nukošti. Jį galima skiesti su paprastu arba gazuotu mineraliniu vandeniu.