Skaitykite 5braskes.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Visuomenėje, kur šitaip išpopuliarėjo knyga „50 pilkų atspalvių“ tai gal ir neturėtų stebinti, bet mokslininkų išvados apie tai, kas yra seksualinės fantazijos, o kas – seksualiniai nukrypimai dar įtakos mūsų suvokimui, seksualinių skirtumų priėmimui.

Nėra moksliško apibūdinimo, kokios erotinės fantazijos laikomos tipinėmis, o kokios ne. Kalbos apie nukrypimus remiasi kultūriniu ar moraliniu smerkimu. Na bet neseniai buvo atlikti du tyrimai, kuriais pirmą kartą istorijoje pamėginta apibrėžti, kas yra seksualinis nukrypimas.

„Pagrindinis mūsų tikslas buvo nubrėžti seksualinių fantazijų normas, kas yra svarbus žingsnis, apibrėžiant patologijas“, – teigė tyrimo vadovas Christianas Joyalas. – Kaip ir numanėme, žmonėms būdingų fantazijų kur kas daugiau nei netipinių fantazijų.“

Psichinių sutrikimų diagnostiniame ir statistiniame žinyne (DSM-5) seksualinis nukrypimas apibrėžiamas gana griežtais terminais, kurie neatspindi paplitusių seksualinių fantazijų. Kaip rašoma DSM-5, seksualinės fantazijos apie vieno partnerio žeminimą laikomos seksualiniu nukrypimu.

„DSM-5 dauguma tokio pobūdžio fantazijų priskiriamos prie nukrypimų, t. y. laikomos anomalaus, nenormalaus pobūdžio, – teigė Ch. Joyalas. – O tyrimas parodė, kad statistiškai jos yra įprastos.“

Siekdami išsiaiškinti, kiek normalios gali būti įvairios fantazijos, tyrėjai apklausė apie 1500 suaugusiųjų, gyvenančių Kvebeke (799 vyrus ir 718 moterų, kurių amžiaus vidurkis buvo 30 m.).

Apklausos dalyviai internetu atsakė į klausimus apie seksualines fantazijas, taip pat išsamiai aprašė savo mėgstamiausias fantazijas. Apklausos rezultatai parodė, kad yra labai įvairių seksualinių troškimų, o vyrų ir moterų seksualinės fantazijos žymiai skiriasi.

Tyrėjus nustebino sadomazochistinių vyrų ir moterų fantazijų gausa, nemažai žmonių norėjo būti tiek paklūstančiojo, tiek dominuojančiojo vaidmenyje.

Nuotr. Shutterstock

Dažniausios apklausos dalyvių fantazijos:

502 proc. moterų norėjo būti surištos, kad patirt seksualinį malonumą. To paties norėjo 46 proc. vyrų.

Nuo 30 iki 60 proc. moterų norėjo patirti prievartos (pvz.: būti surištos, sulaukti pliaukštelėjimų, būti verčiamos seksualiniams santykiams).

10 proc. vyrų ir 3,5 proc. moterų norėjo, kad partneris ant jų nusišlapintų.

Daugiau nei 40 proc. moterų norėjo fantazavo, kad partneris ant jų ejakuliuoja.

Apie trečdalis moterų ir 44 proc. vyrų norėjo būti fotografuojami ar filmuojami seksualinių santykių metu.

Vyrai ir moterys gana skirtingai apibūdino savo seksualines fantazijas. Vyrai aprašė fantazijas išsamiai, vaizdingiau nei moterys. Moterys išskyrė ribą tarp fantazijos ir geismo, pvz., tos, kurios norėjo paklusti (pvz., fantazavo, kaip paklūsta nepažįstamam vyrui), pabrėžė, kad tėra fantazijos ir jos nenori jų įgyvendinti. Dauguma vyrų norėjo įgyvendinti savo seksualines fantazijas. Porose moterys įtraukdavo į seksualines fantazijas savo sutuoktinius.

Tyrimas taip pat parodė, kad homoseksualių fantazijų turėjo kur kas daugiau vyrų ir moterų negu buvo tokių, kurie sakėsi esą biseksualūs ar homoseksualūs. Daugiau nei trečdalis moterų fantazavo apie seksą su moterimi, apie penktadalis vyrų fantazavo apie seksą su vyru.

„Šis tyrimas atskleidė, kad yra labai nedaug statistiškai neįprastų seksualinių fantazijų, – konstatavo tyrimo autoriai. – Ateityje, siekiant apibrėžti seksualinius sutrikimus, reikėtų labiau kreipti dėmesį į subjektyvius nusiskundimus dėl seksualinių fantazijų nei į jų turinį.“