Mūsų elektroninį paštą užplūdo laiškų gausybė.. Skaitėm išsisjuosusios su Vaiva (ji vienintelė iš mūsų turi vaikų, todėl neišvengiamai sukiojasi virtuvėje... Be to, jai tai patinka) ir netgi mėginom įsivaizduoti, kaip kvepėtų ir kokio skonio būtų mėsa.

Jūs mus tikrai nustebinote. Receptai išties nepaprasti: vienur kefyras, kitur - graikiniai riešutai, dar kitur - klevų sirupas... Pažiūrėkit, kiek visokių receptų. O nugalėtoja paskelbta po jų! Ir netgi ne viena...

1. INGA Ž.

1 kilogramui vištienos reikės:
3 kupinų šaukštelių Dižono garstyčių,
1,5 šaukštelio smulkinto rozmarino,
1 apelsino oranžinės žievelės dalies,
0,5 apelsinų sulčių,
0,5 šaukštelio maltų čili pipiriukų (dėti nebūtina, nebent mėgstate aštriau),
1 šaukštelio juodųjų pipirų mišinio,
0,5 šaukštelio druskos,
3 šaukštų alyvuogių aliejaus,
3 didelių česnako skiltelių.

Gaminimas. Sumaišyti visas birias sudedamąsias dalis - pipirus, čili, druską.
Nutarkuoti apelsino žievelės dalį ir sudėti į prieskonių mišinį - pasklis nepakartojamas gaivus kvapas.
Įdėti garstyčias, supilti alyvuogių aliejų, įspausti apelsino sultis bei suberti česnaką. Viską kruopščiai sumaišyti. Gautu mišiniu įtrinti vištienos gabaliukus (skaniausia - sparneliai ir blauzdelės, tačiau labai gardu ir krūtinėlės gabaliukai, kadangi kepant susidaro plutelė, kuri nebūna sausa) ir kepti kepsninėje, orkaitėje, o jei nėra laiko - keptuvėje, priklausomai nuo gabaliukų dydžio.

Garnyrui - šviežių daržovių asorti citrinų ir aliejaus padaže :)

2. RITA D.

Aštri vištiena
(tinka ir filė, ir ketvirčiai)

Reikės:
1 šaukšto tarkuoto imbiero,
5-10 skiltelių česnako,
5 šaukštų alyvuogių aliejaus,
0,5 stiklinės grietinės,
0,5 šaukštelio aštrios paprikos,
0,5 šaukštelio baltųjų pipirų,
0,5 šaukštelio ciberžolės (liaudyje vadinama
kurkuma),
1 šaukštelio kario,
0,5 stiklinės citrinos sulčių,
1 šaukštelio druskos.

Salstelėjusi vištiena
(tinka visa višta arba šlaunelės)

Reikės:
3 šaukštų sojų padažo,
1 šaukšto granuliuotų garstyčių,
4 šaukštų medaus,
5 šaukštų alyvuogių aliejaus,
rozmarino (žalio ar džiovinto),
1 šaukštelio joduotos druskos,
1 šaukštelio citrinos sulčių.

Vištieną marinate palaikom mažiausiai 4 valandas. Kuo ilgiau laikysim, tuo minkštesnė ir skanesnė vištiena bus.

3. ASTA V.

Kepta vištiena

1 kilogramui mėgstamos vištienos (krūtinėlių, sparnelių, šlaunelių) reikės:
1 šaukšto garstyčių,
1 šaukštelio medaus,
keleto šaukštų pomidorų padažo,
žiupsnelio druskos,
keleto skiltelių česnako,
mėgstamų prieskonių (tarkim, penkių pipirų mišinio).

Gaminimas. Vištieną marinuoti apie 3-4 valandas, galima palikti šaldytuve per naktį. Į įkaitintą skardą vištieną dėti apvoliojus džiūvėsiuose ir pabarsčius kmynais. Kepti 220 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 30 minučių.

4. AUŠRA M.

Marinuojam 2-24 val. ir kepam, kepam, kepam... Štai 4 marinatų mišiniai!

Reikės:
50 mililitrų alyvuogių aliejaus,
100 mililitrų bruknių uogienės,
2 šaukštų balto vyno acto,
2 šaukštų sojų padažo,
1 šaukšto citrinpipirių.

1 stiklinės balto vyno,
4 šaukštų medaus,
50 mililitrų citrinų sulčių,
4 šaukštų šviežių mėtų.

1 skardinė pjaustytų ananasų,
2 šaukštų medaus,
2 šaukštų sojų padažo,
2 šaukštų balto vyno acto.

100 mililitrų tekilos,
5 limetų sultys,
50 mililitrų alyvuogių aliejaus.

5. AGNĖ Š.

250 gramų vištienos reikės:
3 šaukštelių medaus,
lengvo sojų padažo (marinatas turi būti apytirštis, pilti iš akies),
2-3 smulkintų česnako skiltelių,
1 šaukšto pomidorų padažo,
bazilikų,
citrinžolės,
mėgiamo prieskonių mišinio vištienai,
pipirų.

Gaminimas. Tokiame mišinyje vištieną marinuoti bent 1 valandą. Skonis puikus - saikingai saldus, šiek tiek aštrus, mėsa būna gražaus atspalvio.

6. JOLANTA B.

Vištieną galima marinuoti ir pusę valandos, ir 3 valandas, ir ilgiau. Receptai pritaikyti 1-1,5 kilogramo mėsos. Siunčiu 6 marinatų receptus. Išbandykit!

Reikės:
0,5 stiklinės sauso vermuto,
0,5 stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
0,5 stiklinės šviežiai spaustų citrinų sulčių,
5 skiltelių smulkinto česnako,
2 smulkintų svogūnų,
šiek tiek druskos,
šviežių kapotų petražolių.

0,5 stiklinės aliejaus,
1/3 stiklinės vyno acto,
2 šaukštų cukraus,
2 šaukštų kečupo,
1 smulkinto svogūno,
1 šaukšto Vorčesterio padažo,
1 šaukštelio druskos,
0,5 šaukštelio sausų garstyčių,
1 skiltelės smulkinto česnako.

1 šaukšto klevų sirupo,
1/4 stiklinės baltojo vyno,
1 šaukšto aliejaus,
1/4 stiklinės vyno acto,
1 šaukšto sojų padažo,
2 šaukštelių kario,
0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių,
druskos,
pipirų.

1/4 stiklinės baltojo vyno arba obuolių sulčių,
3/4 stiklinės sojų padažo,
1 šaukšto smulkinto imbiero,
1 skiltelės smulkinto česnako,
2 šaukštų cukraus,
druskos.

2 stiklinių jogurto arba kefyro,
1 citrinos sulčių,
1 šaukšto Dižono garstyčių,
2 skiltelių smulkinto česnako,
2 šaukštelių baziliko,
2 šaukštelių raudonėlio,
druskos,
juodųjų pipirų.

1 stiklinės adžikos,
1/4 stiklinės medaus,
3 skiltelių smulkinto česnako,
1/4 stiklinės klevų sirupo,
3 šaukštų citrinų sulčių,
2 šaukštų sojų padažo,
1 šaukšto Dižono garstyčių,
1 šaukštelio kario,
1 šaukštelio imbiero.

7. UGNĖ K.

Reikės:
1 šaukšto garstyčių,
1 šaukšto medaus (jei neturite skysto, tinka ir kietas, tik teks jį pašildyti, kad suminkštėtų),
1 šaukštelio cinamono,
kelių skiltelių smulkinto česnako.

Vištieną marinate reikia palaikyti bent 1 valandą, o ją iškepus - mėgautis, mėgautis, mėgautis. Skanaus!

8. BIRUTĖ B.

Tokį marinatą pasidarau rudenį. Jo užtenka visam žiemos sezonui. Jis tinka bet kokiai mėsai, o vištienai dar pridedu medaus.

Reikės:
4 prinokusių pomidorų,
1 česnako galvutės,
1 čili pipiriuko,
raudonojo baziliko lapelių,
čiobrelio (nedžiovinto) keletą šakelių,
gelsvės lapelių,
100 gramų graikinių riešutų,
2 šaukštų druskos,
1 šaukšto cukraus.

Gaminimas. Viską sumalti mėsmale ir sudėti į nedidelius indelius, laikyti šaldytuve. Kai rekia, išsiimti marinatą, gerai juo įtrinti mėsą ir po 2 valandų jau galima kepti. Iškepta mėsa labai aromatingai kvepia. Svarbiausia - šiame marinate nėra jokio acto ir jokių E!

9. EVELINA V.

Siunčiu savo pačios sugalvotą receptą, kurį dažniausiai naudoju vištienos krūtinėlei marinuoti. Mėsa tampa minkšta ir sultinga.

Reikės (proporcijos pagal marinuojamos mėsos kiekį ir norus):
kiaušinio baltymo,
česnako,
čili pipiriuko (jei norisi aštriau),
„Teryaki" padažo,
druskytės,
Viduržemio jūros prieskoninių žolelių.

Gaminimas. Marinuoti užtenka apie 1 valandą, bet galima ir ilgiau. Skonis - saldžiarūgštis.

10. JŪRATĖ

Pagrindiniu ir kultiniu marinato pagrindu laikau kefyrą. Tiek vištienai, tiek kiaulienai. Žinoma, kaskart jis būna skirtingas - priklauso nuo nuotaikos.

Reikės:
kefyro,
garstyčių,
krienų,
įvairių pipirų,
druskos,
džiovintų ar šaldytų prieskoninių žolelių (salierų lapai, petražolės, bazilikai ir krapai),
sojos padažo,
pomidorų padažo.

Šašlykas iškepa tobulai - jeigu naudoji tik kefyrą, prieskonius šašlykui ir šaukštą sojų padažo. Druskos nereikia visai.

***

Taigi, taigi... Matote, kiek daug šaunių receptų iš šūsnies laiškų. O 5Braškių skėtis tai vienas. Taigi žiūrėjom, skaitėm derinom, tarėmės su Vaiva, ir štai ką nusprendėme:

Saugiai ir sausai po darbo į namus grįžti ir ten savo mylimus žmones gardžiais patiekalais lepinti linkime... linkime... linkime... JOLANTAI B.! Mieloji, Jūs laimėjote madingą - plastikinį, peršviečiamą skėtį!

O AUŠRAI M. (už ananasus, tekilą bei bruknių uogienę) ir BIRUTEI B. (už mėsmale paruoštą marinatą „į ateitį") dovanojame po firminę 5Braškių kosmetinę su rankų darbo muilu! Su laimėtojomis susisieksime elektroniniu paštu ir paaiškinsime, kaip atsiimti prizus.
Ačiū ir sėkmės Jums visoms!

Susiję straipsniai: