– Ar kontraceptinės tabletės kenkia organizmui?

– Jeigu teisingai naudojamos ir neignoruojami atvejai, kai negalima, nekenkia. Nepatariama vartoti, jei kankina antsvoris arba yra polinkis į stambumą, diabetas, padidėjusi trombozės rizika, jei moteris sirgusi tromboflibitu (kojų venų uždegimu), jei aukštas kraujospūdis, jei daug rūko.

– Kaip pasirinkti tinkamiausias?

– Iš principo, visos kontraceptinės tabletės, kurios leidžiamos pardavinėti, yra patikrintos ir saugios. Tarp jų yra skirtumas, bet negalėčiau sakyti, kad labai didelis. Negalima drąsiai teigti, kad naujai pasirodžiusios tabletės yra geresnės už senas. Iš praktinės pusės, nepasakyčiau, kad verta ar būtina pradėti nuo brangesnių, nors ir galima. Svarbiausia yra pati moteris. Ar ji patenkinta tabletėmis, ar nėra pašalinių reiškinių. Jeigu atsiranda nemalonus poveikis, vertėtų pasitarti su gydytoju. Jis pagal nusiskundimus gali pasiūlyti kitos sudėties tabletes. Jos gali būti tiek brangesnės, tiek pigesnės. Daug kas priklauso nuo moters organizmo.

– Kokia kontraceptinių tablečių reakcija kartu vartojant ir kitus vaistus?

– Kai kurių vaistų patartina nenaudoti arba bent jau pasitarti su gydytoju. Dažniausiai negalima vartoti, jei geriami vaistai nuo tuberkuliozės, virusinių ligų, grybelinės infekcijos. Taip pat kai kurie antibiotikai mažina kontraceptinių tablečių poveikį. Jeigu moteriai gydytojas išrašo vaistų nuo tam tikrų ligų gydymo, visada reikia iš anksto pranešti, kad vartojate kontraceptikus. Tai žinodamas, specialistas tinkamai patars. 

– Ar jaunos merginos gali vartoti kontraceptikus?

– Mūsų šalyje yra nusistovėjęs požiūris, kad negalima. Šis požiūris yra pasenęs. Šiuolaikinis mokslas jau leidžia vartoti kontraceptikus pakankamai jauname amžiuje. Svarbiausia priežastis – dėl ko naudojami vaistai: kontracepcijos, spuogų ar gausaus ciklo. Jei iškyla poreikis, tai amžius būna antraeilis veiksnys. Įprastai mergina gali pradėti gerti tabletes jau tada, kai suserga pirmosiomis mėnesinėmis.

– Ar tiesa, kad nuo kontraceptinių tablečių auga svoris?

– Ir tiesa, ir netiesa. Pačios tabletės neturi kalorijų ir tiesiogiai nuo jų nestorėjama. Tačiau kai kurios tabletės gali lėtinti medžiagų apykaitą. Jeigu mergina turi polinkį į nutukimą, jis gali sustiprėti. Pradėjus naudoti kontraceptines tabletes, turite reguliariai stebėti savo svorį. Jei svoris lyg ant mielių auga, turite dvi išeitis: reguliuoti savo mitybą ir sportą, arba nenaudoti tablečių.

– Kiek ilgai galima vartoti kontraceptines tabletes? Ar reikia daryti pertraukas kontraceptinių tablečių vartojime?

– Viskas priklauso nuo dviejų dalykų: pirmas – ar yra poreikis, antras – ar kontraceptikai tinka. Jei yra poreikis tiek dėl kontracepcijos, tiek dėl sveikatos, nėra jokių pašalinių reiškinių ir nusiskundimų, tai galime vartoti be pertraukos. Pertraukos nereikalingos ir gali būti net pavojingos. Susidūriau su ne viena paciente, kuriai kažkas pasakė, kad reikia daryti pertrauką – tada ji pastojo. Nustojus vartoti tabletes, keletą mėnesių vaisingumas būna ypač padidėjęs. Taigi, jeigu poveikis geras ir nėra nusiskundimų, pertraukos galite nedaryti.

– Ar jos kenkia vaisingumui?

– Ne. Tabletės nekenkia, bet situacijos taip pat nepagerina. Nors dabar galima įtarti, kad nuo tam tikro tablečių poveikio merginos mažiau serga ginekologiniu peršalimu, uždegimais. Įprastai natūralus vaisingumas nepasikeičia. Būna situacijų, kai moteris vartoja kontraceptikus ir paskui negali pastoti. Tokiu atveju, sunkumas dėl pastojimo būna ne dėl tablečių, bet dėl tam tikrų įgimtų savybių.

– Kokias atvejais reikėtų nutraukti tablečių vartojimą?

– Jeigu yra neaiškus kraujavimas ir dar ne laikas sirgti, bet prasideda smarkus kraujavimas, reikia nutraukti vartojimą ir kuo greičiau pasitarti su gydytoju. Taip pat jeigu moteris įtaria, kad yra nėščia. Dėl svorio nebūtina staigiai nutraukti vartojimo, tačiau jei tikrai nepavyksta susidoroti su priaugtais kilogramais, tada patartina atsisakyti tokios kontracepcijos. Taip pat – jei kankina galvos skausmai, kurių nėra buvę niekada anksčiau, galima įtarti, kad tai tablečių neigiamas poveikis.

– Koks kontraceptinių tablečių efektyvumo procentas?

– Tabletės priklauso patikimai kontracepcijai, kur tikslumas yra ypač aukštas. Vidurkis 98 proc. Iš 100 moterų per metus pastoja tik 2. Patikimumas priklauso ir nuo amžiaus. Pastebėta, kad jaunoms, iki 21-erių metų, merginoms patikimumas yra mažesnis. Tiesiog reikia nepamiršti tabletę kasdien išgerti.

– Kodėl reikia gerti kasdien tuo pačiu metu?

– Farmakologų paskaičiuota, kad dozė nebūtų didelė. Yra patogu išgerti vieną kartą per dieną. Galime palyginti su vitaminų dozėmis kiekvienai dienai. Patartina gerti vienodu laiku, kad vaistas patikimai veiktų – kas 24 valandas.

– Kodėl rūkančioms moterims kontracepcija nerekomenduojama?

– Rūkimas padidina kraujo krešėjimą. Tą patį poveikį turi ir tabletės. Taigi, du rizikos veiksniai jungiasi tarpusavyje. Rūkymo rizika ypač pradeda didėti, jei surūkoma daugiau nei 10 cigarečių per dieną.

– Ar kontraceptikai paveikia moters geismą?

– Kartais moterys nepastebi nei gero, nei blogo poveikio šiuo klausimu, o kartais skundžiasi, kad lytinis potraukis sumažėjo. Tai dažniausiai pasireiškia moterims, kurios linkusios į depresiją. Kita vertus, nemažai daliai moterų lytinis potraukis padidėja. Jos nebijo pastoti neplanuotai, atsipalaiduoja ir lytinis gyvenimas dėl to tik pagerėja.

– Ar kontracepcija nors kiek apsaugo nuo lytiškai plintančių ligų?

– Deja, nuo lytiškai plintančių ligų kontraceptinės tabletės visiškai neapsaugo.

– Ką daryti, jeigu moteris užmiršo išgerti tabletę? 

– Jei pamirštama išgerti vieną ir nepraėjo 12 valandų, tokiu atveju reikia kuo greičiau ją išgerti, o sekančią gerti tuo pačiu laiku. Jeigu neišgeriama ilgiau nei 12 valandų, tada priklauso nuo vartojimo savaitės. Jei tai pirma savaitė – negerai, ypač jei turite lytinius santykius, tikrai gali kilti pastojimo rizika. 

Reikėtų nueiti pas gydytoją ir pasikonsultuoti, pasitikrinti nėštumą. Jeigu neturėjote santykių, galima išgerti 2 tabletes ir gerti toliau pagal savo grafiką. Jeigu tai antra savaitė nuo ciklo pradžios – ne taip pavojinga, galima išgerti tabletę kuri pamiršta ir kitą kuri priklauso. Jeigu tai trečia savaitė – galima toliau nebegerti kontraceptikų ir palaukti sekančių mėnesinių ir toliau vartoti, arba galima gerti be pertraukos, išgeriant tas, kurios pamirštos.