Nauja gyvybė  didžiausias stebuklas, ir tik neatsakingi žmonės mylisi, negalvodami apie galimas pasekmes. Aišku, jeigu jie neplanuoja vaikų.

1 MITAS. Pirmojo seksualinio kontakto metu ir po klimakso saugotis nebūtina

Kaip yra iš tiesų? Šis mitas tapo daugelio neplanuotų nėštumų priežastimi. Specialistų nuomone, po pirmųjų menstruacijų mergaitės organizmas yra visiškai pasirengęs pastoti. JAV atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog daugiau nei pusė iš 80 procentų neplanuotai pastojusių paauglių buvo mergaitės, nesinaudojusios kontraceptinėmis priemonėmis, o dauguma nėštumų yra susiję su nereguliariu arba neteisingu kontraceptinių priemonių naudojimu. 

Panašus vaizdelis bus, jei kalbėsime apie tas moteris, kurios jau yra peržengusios reproduktyvaus amžiaus ribą. Gydytojai aiškina tai budrumo netekimu, tipišku vyresnio amžiaus damoms. Iš tiesų gebėjimas pastoti užgęsta lėčiau nei baigiasi menstruacijos. Rizika netikėtai įstoti į būsimų mamyčių gretas išlieka mažiausiai dvejus metus nuo „raudonų dienų" pabaigos.

Išeitis. Specialistai įsitikinę, jog vyresnio amžiaus moterims, kurioms labai padidėja persileidimo ar negyvo vaisiaus gimimo rizika, būtinai reikia saugotis. Šiuo atveju yra aiškios Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijos. Jei moteris nerūko, jei ji neserga širdies ir kraujagyslių ligomis, jei jai nėra nustatytos įgimtos kraujotakos patologijos ir cukrinis diabetas, tuomet jai galima skirti nedideles dozes šiuolaikinių hormoninių kontraceptikų.

Beje, pirmajam aktui labiausiai tinkančia apsisaugojimo priemone laikomi prezervatyvai. Jie ne tik apsaugos nuo nepageidaujamo nėštumo, bet ir padės išvengti lytiniu keliu plintančių infekcijų.

Faktas. Pasak medicinos statistikos, iš 100 neplanuotų paauglių nėštumų tik 15 baigiasi gimdymu, 15  persileidimais, o 70  abortais, galinčiais paskatinti išsivystyti nevaisingumą.

Ankstyvas nėštumas yra sudėtingas. Kuo mergina jaunesnė, tuo didesnė rizika jos sveikatai. Jei paauglė pastoja, jai dažnai išsivysto placentos nepakankamumas, atsiranda didelė persileidimo ir anemijos tikimybė, o gimdymo metu galima netgi mirtis. Todėl gimdančioms paauglėms dažniau daromas Cezario pjūvis. Paauglės kūdikis paprastai būna nedidelio svorio ir dažniau nei kiti kenčia nuo įgimtų anomalijų.

2 MITAS. Patikimiausia  natūrali apsauga: nutrauktas lytinis aktas arba ovuliacinis metodas

Kaip yra iš tiesų? Ovuliacinis (Bilingso) metodas yra toks, kai pagal menstruacinio ciklo dienas pati moteris apskaičiuoja pavojingas  vaisingas  dienas. Šiam metodui būdinga apie 10 proc. paklaida.

Jei norite juo naudotis, jūsų menstruacijų ciklas turi būti stabilus, o tuo gali pasigirti toli gražu ne visos moterys. Be to, dėl streso, ligų, aklimatizacijos ir kitų priežasčių ovuliacija (periodas, kai kiaušialąstė išsilaisvina iš kiaušidės) gali prasidėti anksčiau laiko arba vėluoti.

Nutraukto lytinio akto metodas taip pat nėra itin patikimas, nes 18 proc. atvejų jis nepasiteisina. Šiam metodui būtinas „virtuoziškas atlikimas". Jis gali paskatinti potencijos sutrikimus (vyrams) ir kraujo užsilaikymą dubenyje bei frigidiškumą (moterims).

Išeitis. Saugotis. Kokį kontracepcijos metodą pasirinkti, reikia nuspręsti individualiai, pasitarus su savo ginekologu.

Faktas. Britų mokslininkai tvirtina, kad tikimybė pastoti viso ciklo metu yra apie 20 proc.

3 MITAS. Oralinė kontracepcija (tabletės) gali paskatinti vėžio ligas bei nutukimą

Kaip yra iš tiesų? Kadaise šios baimės buvo pagrįstos. Senos kartos hormoniniai kontraceptikai neigiamai veikdavo medžiagų apykaitą: sutrikdydavo kraujo krešėjimo sistemą, paskatindavo trombų susidarymą bei širdies ir kraujagyslių susirgimus. Tačiau atsiradus naujiems kombinuotiems hormoniniams kontraceptikams daugelį problemų pavyko išspręsti. Be to, daugeliu atveju šias priemones imta naudoti kai kurių onkologinių susirgimų profilaktikai.

O dėl nutukimo... Mano kelios bičiulės ėmė stambėti, pradėjusios gerti tabletes, ir išties mano, kad kalti yra kontraceptikai.

Išeitis. Jei jūs pasirinkote hormoninę kontracepciją, būtina pasitarti su gydytoju ir atlikti keletą tyrimų: išsiaiškinti kepenų ir pieno liaukų būklę, patikrinti kraujo krešėjimo lygį, atlikti lytinių organų tyrimą ultragarsu. Be to, būtina kasmet pakartoti šiuos tyrimus. Juk hormoniniai kontraceptiniai preparatai yra skiriami ilgam laikui.

Oralinę kontracepciją geriau keisti kita priemone, jei sergate ūmine kepenų liga, varikoze, arterine hipertenzija, cukriniu diabetu.

Faktas. Toms, kurios naudojasi hormoniniais kontraceptikais, teks atsisakyti rūkymo: toks derinys padidina širdies ir kraujagyslių susirgimų riziką dešimtimis kartų.

4 MITAS. Spiralė gimdoje  svetimkūnis organizme, skatinantis uždegiminius procesus

Kaip yra iš tiesų? Tradicines gimdos spirales, kurių sudėtyje yra vario, iš tiesų verta rinktis labai atsargiai, jei moteris patyrusi keletą abortų, sirgusi uždegiminėmis ligomis arba jei serga endometrioze.

Tačiau yra spiralių ne su variu, o su gestagenais  mažos šių hormonų dozės, išsiskiriančios į gimdą, tirština gimdos kaklelio gleives, kurios „užkemša" gimdos kaklelį ir trukdo į vidų patekti ne tik spermatozoidams, bet ir ligas sukeliantiems mikroorganizmams.

Todėl toks kontracepcijos būdas ne tik patikimai apsaugo nuo nėštumo, bet ir gydo sergant endometrioze ar turint nedidelių dydžių gimdos miomų.

Išeitis. Prieš pasirenkant šį apsisaugojimo metodą, reikia pasidaryti mažojo dubens ultragarso bei  tepinėlio tyrimą, taip pat išsitirti kraują dėl hormonų.

Faktas. Gimdos spiralių patikimumas yra ganėtinai didelis. Rizika pastoti su tokia apsauga sudaro tik 2 proc.

5 MITAS. Hormoniniai kontraceptikai apsaugo nuo lytiniu keliu plintančių infekcijų

Kaip yra iš tiesų? Nuo infekcijų, plintančių lytiniu keliu, oraliniai kontraceptikai neapsaugo.

Visiškos apsaugos nuo patogeninių mikroorganizmų nesuteikia ir cheminės kontracepcijos priemonės  vaginaliniai kremai, žvakutės, želė, kuriuose yra ypatingos medžiagos  spermicidų, suardančių spermatozoidus.

Išeitis. Naudojant spermicidus, reikia laikytis keleto griežtų taisyklių: naudoti juos 15 minučių iki seksualinio kontakto, nesinaudoti muilu ir kitais prausikliais anksčiau nei nurodyta instrukcijoje, taip pat nepamiršti pakartotinai panaudoti priemonę prieš kitą lytinį aktą.

Faktas. Kontraceptinis spermicidų poveikis nėra didelis  per metus iš 100 moterų pasitaiko 2530 nėštumų.