Pasidairykite - gal valgome tai, ką reikia, bet neteisingai? Juk ir duona kitaip suvirškinama, kai yra šviežia arba gruzdinta aliejuje. O dar jeigu įtrynėme česnaku...

Žodžiu, šuoliuokime pro daržovių pintines ir išsiaiškinkime, ką ir kaip valgyti, kad jaustumėmės geriau ir iš produktų gautume daugiau naudingų medžiagų.

Kopūstas
Po terminio apdorojimo jis ne tik nepraranda savo naudingų savybių, bet dar ir pagausina. Raugintuose kopūstuose vitamino C norma padidėja 3 kartus, o pieno rūgštis (susidaro rūgimo proceso metu) padeda organizmui geriau suskaidyti ir įsisavinti baltymus.

Pomidoras
Didžiausia jų vertybė - gausios antioksidanto likopeno atsargos. Likopenas geriau įsisavinimas, kai pomidorai yra apdirbami - kepami arba troškinami. Todėl jei valgote žalius pomidorus, geriau pasibarstykite druskos - taip naudingas medžiagas organizmas įsisavins geriau.

Morka
Virtame šakniavaisyje antioksidantų yra 3 kartus daugiau nei žaliame. Betakarotino, kurio yra morkose, organizmas gali gauti tik iš virtų šių daržovių.

Burokėlis
Žaliame burokėlyje galima rasti daugiau naudingų medžiagų (flavonoidų ir antocianų), tačiau juos organizmas įsisavina prasčiau negu iš virtų šių daržovių.

Česnakas
Po terminio apdorojimo vitamino C kiekis sumažėja, tačiau padaugėja česnakuose alicino - medžiagos, kuri užkerta kelią trombų susidarymui ir neleidžia kauptis cholesterolio apnašoms. Be to, alicinas yra vienas stipriausią antimikrobinį poveikį turinčių gamtoje randamų medžiagų. 1 mg alicino veikia taip pat, kaip 15 mg penicilino.

Shutterstock nuotr.