Savaitgalį iškylaujant su smagia kompanija, netikėtai užvirė įdomi diskusija apie natūralų šeimos planavimą. Kadangi viena pora šiemet tuokiasi ir privalėjo lankyti bažnytinius kursus, kurių programoje yra ir paskaita apie šeimos planavimą, jiedu tokią pamokėlę mums ir surengė.

Prezervatyvas yra patikimas tik 85 proc. Dėl to, kad jis nesaugus ne tik dėl plyšimo tikimybės, bet ir dėl to, kad jo sudedamosios dalys nuo trinties tampa pralaidžios. Vadinasi, daugiau nei 1 iš 10 porų sekso metu, saugodamasi prezervatyvu, gali pastoti. Po tokių faktų vieni draugai kvatojo, kiti kategoriškai nesutiko, o treti sunerimo. Diskusija tikrai privertė susimąstyti apie tai, ką žinome kontraceptines priemones ir jų patikimumą.

Taigi apžvelkime populiariausias kontraceptines priemones ir tai, ką apie jas sako natūralaus šeimos planavimo propaguotojai, kurie veda kursus būsimiems jaunavedžiams.

Pagrindinė natūralaus šeimos planavimo kontracepcijos idėja - neužsiimti seksu vaisingiausiomis moteriai dienomis. Daugumos moterų kiaušidės subrandina kiaušinėlį maždaug 14 dienų prieš menstruacijų ciklo pradžią. Kiaušinėlis vaisingas išlieka tik 12 valandų, o sperma po patekimo į moters organizmą išgyvena iki 6 dienų. Vadinasi, apvaisinimas gali įvykti nuo spermos, kuri pateko į moters organizmą iki šešių dienų prieš moters kiaušinėlio subrandinimą. Naudojantis šiuo kontracepcijos būdu tiksliai ir atsakingai, jis yra efektyvus maždaug 98 proc. Mažiau saugantis, patikimumas gali sumažėti iki 80 proc. ar net labiau.

Draugai, lankę šiuos kursus, pasakojo, kad didžiausias kontracepcijos mitas tai, kad moters organizmas nevaisingas 5 dienas prieš ir po mėnesinių. Nemokantieji tinkamai skaičiuoti ir sekti ciklo, labai dažnai „prisižaidžia" būtent tokiu būdu. Tai išgirdusi viena kompanijoje buvusi mergina labai garsiai nurijo seiles. Taigi, jeigu nenori pastoti, taip „saugotis" tikrai nepatartina, kadangi statistika negailestinga - iš 10 moterų pastoja 3.

Kontraceptinį žiedą, pleistrą ar tabletes naudojančios moterys taip pat negali būti visiškai ramios. Šių priemonių patikimumas tik 92 proc. Pažįstu ne vieną moterį naudojančią kontraceptikus kartu su prezervatyvais, kadangi jos paniškai bijo pastoti. Be to, santykiaujant ne su pastoviu partneriu būtina saugotis ir nuo lytiškai plintančių ligų, nuo kurių nei tabletės, nei žiedai neapsaugo. Tad tai vienas geresnių sprendimų. Dviguba apsauga leidžia ir labiau atsipalaiduoti sekso metu.

Viena patikimiausių kontraceptinių priemonių - hormoninė spiralė. Ji teikia apsaugą nuo nėštumo net 5 metus. Tačiau dažniausiai rekomenduojama toms moterims, kurios jau yra gimdžiusios.

Dėl savo veikimo principo ir didelės hormonų dozės skubiosios kontracepcijos tabletės turi būti vartojamos tik ypatingais atvejais, pvz., po išprievartavimo ar lytinio akto metu plyšus prezervatyvui. Panaudojus skubios kontracepcijos tabletes per 72 val. po nesaugaus sekso, nepageidaujamų nėštumų rizika sumažėja iki 75 procentų. Skubios kontracepcijos tablečių patikimumas tiesiogiai priklauso nuo laikotarpio, per kurį jos buvo išgertos: kuo greičiau tai padaroma, tuo mažesnė tikimybė pastoti.