Akys gali parodyti mamos džiaugsmą, jai įžengus į kambarį, tačiau jos taip pat gali atspindėti ir nerimą, mums esant bėdoje. Dažniausiai tai, kas nėra pasakoma, atsispindi būtent akyse. 

Smulkių nuotaikos pakitimų iš akių nuspėti dažniausiai nėra įmanoma. Vis dėlto, vienoks ar kitoks kardinalus nuotaikos pokytis geriausiai atsispindi būtent akyse. Motinos akys pamačius savo pirmagimį bus pilnos džiaugsmo, neretai kiek išsiplėtusios, jose bus galima pamatyti ir ne vieną ašarą. Kaip štai žmogaus, kuriam atsitiko vienokia ar kitokia nelaimė, akys dažniausiai būna nuleistos, primerktos, tuščios. Visa tai pamatyti yra tikrai nelengva, tačiau tai perpratus, suprasti žmones tampa žymiai lengviau.

Akys tarnauja kaip informacijos tinklai, kuriais mes remiamės jau tūkstančius metų. Akys parodo žmogaus jausmus ypatingai tiksliai, nepaisant to, jog perskaityti informaciją iš akių gal atrodyti sunku. Paprašius žmogaus vienokio ar kitokio dalyko, kurį jam atlikti tikrai nebus lengva, jis veikiausiai prieš sutikdamas jums padėti pradės pirštu trinti akis – taip, tai pastebėti nėra lengva, tačiau toks gestas pasako tikrai daug.

Akių slėpimas, dengimas, nuleidimas – visa tai įsišakniję mumyse nuo pat vaikystės. Juk vaikas, kuriam nepatinka arba gąsdina kažkoks vaizdas ar garsas – jis pirmiausia užsidengia būtent akis. Akių užsidengimas parodo liūdesį, baimę.

Vis dėlto, akių dengimas nėra vienintelis dalykas, kuris yra lengvai suprantamas ir įprastas mums visiems. Jei mes esame didelėje bėdoje, pasimetame, arba kankinamės dėl ko nors emociškai, mūsų akių vokai yra primerkti – tai leidžia mūsų protui nurimti.

Tyrimai taip pat parodė, jog jei esame susinervinę ar pikti, mūsų mirksėjimo dažnis ypatingai pakyla. Taip pat, mirksėjimas padažnėja, kai meluojame arba ypatingai jaudinamės. Žinoma, žmogų, kuris pradeda dažnai mirksėti, iš karto vadinti melagiu tikrai negalime. Tad kaip atskirti, kada žmogus meluoja, o kada yra susijaudinęs? Meluojantis žmogus, nepaisant tam tikros vidinės panikos, stengiasi išlikti maksimaliai ramus. Tačiau, susijaudinusiam žmogui nuslėpti jaudulį yra tiesiog neįmanoma.

Taip pat, akys yra labai svarbi kūno dalis siekiant sužavėti priešingą lytį. Tyrimai įrodė, jog žvilgsnis vienas kitam į akis ganėtinai sparčiai sukelia tarpusavio susižavėjimą – tai gali tapti tikrai stipriu ginklu, siekiant suvilioti žmogų. Vis dėlto, siekdamos stabdyti tokį žvilgsnio efektyvumą, kai kurios valstybės, miestai, ar regionai riboja žiūrėjimo vienas į kito akis laiką. Kaip pavyzdžiui, Niujorke žiūrėti vienam į kitą leidžiama tik 1.68 sekundės.