Pavyzdžiui, moters liežuvyje yra daugiau receptorių, susijusių su saldumu, o vyro - su sūrumu ir kartumu. Greičiausiai būtent dėl to moterys pirmenybę tekia ledams ir šokoladui, o vyrai - alui ir džiovintai sūdytai žuviai.

Tačiau skonio receptoriais skirtumai nesibaigia. Palyginti su vyrais, moterys turi mažesnę raumenų masę. Vyrų raumenys labiau išsivystę, didesnis hormono testosterono lygis, o šis hormonas skatina augti raumenis. Būtent dėl to ir medžiagų apykaita vyrų organizme vyksta greičiau. Vyrų organizmas gerokai greičiau sudegina kalorijas, todėl vyrams reikia daugiau energijos.

Pavyzdžiui, svarbiausių medžiagų apykaitos procesų palaikymui 35-40 metų vyrui vidutiniškai reikia 1650 kcal, o bendraamžėms moterims, kurios ir sveria mažiau, - apie 1490 kcal. Moterims reikia atidžiai paisyti maisto kaloringumo dar ir dėl to, kad gamta jas apdovanojo papildomu riebalų sluoksniu pilvo ir klubų srityje, kad moteris galėtų kokybiškai atlikti motinystės (reprodukcinę) funkciją. Tačiau būtent ta gamtos dovana yra didžiausi riebalų spąstai moteriai - čia riebalai gula greičiau nei vyrams.

Mėsa

Mėsa yra laikoma tipišku vyro produktu. „Jis vyras, jam reikia mėsos!", - dažnai moteris sako savo bičiulei. Lyg pačioms moterims geras jautienos kepsnys visai netiktų, o štai vyrai be mėsos uždustų. Tačiau viskas yra kitaip. 

Stotingiems vyrams derėtų prisiminti, jog mėsoje, be baltymų, dar yra sočiųjų riebalų rūgščių ir cholesterolio - dažniausių kraujagyslių užsikimšimo kaltininkų. Remiantis statistika, vyrams aterosklerozė išsivysto anksčiau nei moterims, todėl persiritus per 35-40 metų, vyrams rekomenduojama sumažinti riebios mėsos, subproduktų, dešrelių bei dešrų vartojimą. Vyresniame amžiuje vyrams vertėtų daugiau valgyti augalinio maisto, rauginto pieno produktų ir kiaušinių (bet nepadauginti dėl juose esančio cholesterolio). Geru mėsos pakaitalu pasitarnaus jūros žuvis - joje yra visaverčių baltymų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių Omega-3, kurios užkerta kelią aterosklerozei.

O štai moterims, atvirkščiai, nederėtų apriboti mėsos vartojimo. Nuo širdies ir kraujagyslių problemų moters organizmą patikimai saugo lytiniai hormonai estrogenai, taigi iki menopauzės moterys gali kirsti eskalopus ir antrekotus. Dar daugiau - gyvulinės kilmės baltymų atsisakymas gali pakenkti, nes mėsoje yra geriausiai įsisavinamos geležies, kurios moters organizmui reikia labiau nei vyro.

Kad būtų sveiki ir aktyvūs, vyrai privalo vartoti beveik 8 kartus daugiau angliavandenių nei baltymų, o štai moters valgiaraštyje baltymų ir angliavandenių turi būti po lygiai.

Tačiau abiejų lyčių atstovams reikia labai atsargiai žiūrėti į riebalus. Jie turi sudaryti ne daugiau kaip trečdalį bendro valgiaraščio kaloringumo. Visiškai atsisakyti riebalų negalima, ypač vyrams. Įrodyta, jog visiškas riebalų atsisakymas gali sukelti vyrui impotenciją.

Meilės vitaminai

Moters organizmui būtini vitaminai A, E, B6, folio rūgštis. Jų yra mėsoje, kruopose, pupelėse, nerafinuotame augaliniame aliejuje, kiaušiniuose, kepenyse, petražolėse ir imbiere.

Tačiau vyrui ypač svarbūs vitaminas E, mineralai cinkas ir selenas. Vyro valgiaraštyje privalo būti jūros produktų, kurie ne tik palaiko reprodukcinę sistemą, bet ir padidina seksualinį potraukį dėl lengvai įsisavinamų baltymų bei cinko.

Itin vyrišku patiekalu laikomos austrės, kurios jau seniai yra pripažintos stipriu afrodiziaku. Dar vienas produktas, labai naudingas vyrui, - grybai, nes juose yra medžiagų, panašių į vyro lytinius hormonus. Grybų lyderis šiuo atveju - triufelis. Kadangi jų taip lengvai negausi, o ir brangūs, tai valgykite voveraites, baravykus.

Lytinei funkcijai bei vaisingumui palaikyti tiek vyrams, tiek moterims naudingi riešutai - kedro, graikiniai, migdolų, anakardžio, lazdyno, taip pat medus, figos, datulės ir prieskoniai (gvazdikėliai, cinamonas, imbieras).

Moliūgų sėklos naudingos vyro libido išsaugojimui vyresniame amžiuje, o sojų aliejuje yra fitoestrogenų, kurie moterims padeda menopauzės metu.

Pamirškite greitas košes

Vyrai ir moterys iš valgiaraščio turėtų išbraukti energinius gėrimus, šokoladinius dribsnius, kukurūzų kamuoliukus ir greitas košes. Tačiau jeigu be tų košių neišsiverčiate, tai prieš pirkdamos būtinai perskaitykite jų sudėtį.

Jei yra sirupo, fruktozės, krakmolo, aromatiklių ir augalinių riebalų, drąsiai dėkite košės dėžutę atgal į lentyną. Geriau išsivirkite košę pačios liesame (1 proc. riebumo) piene.

Bulvių traškučiai, gazuoti gėrimai, pieniškas šokoladas ypač kenkia moters figūrai. Jie visi tik pagilina celiulitą. Moterims taip pat geriau būtų atsisakyti kavos, nes kofeinas išplauna iš kaulų kalcį ir skatina osteoporozės vystymąsi.

Vyro organizmui didelę žalą gali padaryti alus, kuris neigiamai veikia ir reprodukcinę sistemą, ir libido. Lytinis potraukis mažėja, kad ir kokio amžiaus vyras būtų!

Parengta pagal aif.ru